De samarbeider tett med Ap-ordføreren. Så varslet de på oppførselen hans.

1 month ago 24



Tom A. Ludvigsen mener hele varslingssaken mot seg er politisk. Nå står tre varslere frem. De er alle gruppeledere i partier som samarbeider med ordføreren.

Tone Skretting (Sp), Knut Erik Toftner (Bygdelista) og Karen Moe Møllerop (MDG) er tre av personene som står bak varselet mot ordføreren i Vestby. De er alle gruppeledere for partier Ludvigsen samarbeider med. Foto: Paal Audestad

Publisert: 07.09.2024 10:55

Kortversjonen

Torsdag ga Tom A. Ludvigsen et intervju til Vestby Avis om varslingssaken mot seg.

– Hele denne saken er politisk, sa Ap-ordføreren.

På spørsmål fra avisen om han mener saken er ideologisk og preget av partipolitiske farger, svarte ordføreren «ja». Uten å utdype svaret.

Varslerne står frem

Hittil har bare én av de fire som har signert varslet vært offentlig kjent: Høyres gruppeleder i kommunestyret, Åshild Fagerjord.

Men nå står de tre andre frem i Aftenposten.

De tre er gruppeledere i Vestby kommunestyre for partier som samarbeider med Ap og ordføreren:

  • Tone Anita Skretting, gruppeleder for Senterpartiet
  • Karen Møllerop, gruppeleder for MDG
  • Knut Erik Toftner, gruppeleder for bygdelisten.

Avviser politisk maktkamp

De avviser at saken er et Høyre-angrep på Ap. De mener ordføreren forsøker å flytte oppmerksomheten i saken bort fra ham selv.

– Det er jo ikke noe politisk å drive og ta på folk på den måten. Det er jo ikke greit. Det blir bare patetisk, sier Skretting fra Sp.

Hun forteller at formålet med varslet er å få stoppet uønsket adferd.

– Det er blitt sagt ifra om dette tidligere, opp igjennom årene. Men det har ikke hatt effekt. Derfor nå, sier hun.

Møllertorp fra MDG forklarer hvorfor de ønsker å stå frem offentlig.

– Saken handler om systematisk kritikkverdig oppførsel mot kvinner. Det handler om lokaldemokratiet vårt.

Hun viser til ordførerens uttalelser til lokalavisen.

– Han antyder at noen gjennom dette søker makt. Det er en hårreisende bagatellisering av egne handlinger. Det må vi snakke høyt om.

De tenker også på Høyres Åshild Fagerjord. Hun har vært åpen om at hun har varslet om en egenopplevd episode.

– Jeg vil ikke at Åshild skal stå alene. Jeg er helt uenig med Åshild i politiske saker. Men dette handler ikke om politikk. Vi kan jo ikke godta at andre blir utsatt for sånt, uten å gjøre noe, sier Skretting.

– Vi har varslet sammen med henne, og jeg kjenner på et ansvar for å si det offentlig, sier Møllerop.

Toftner fra Bygdelisten sier det slik:

– Det er fordi det blir veldig lett å peke på Åshild som en politisk motstander dersom jeg blir stående i skygger. Det som har skjedd, er for alvorlig til at det bagatelliseres ned til en politisk maktkamp.

Handler om uønskede kyss og stryking på lår

Som Aftenposten omtalte tirsdag, handler saken om uønsket fysisk oppmerksomhet fra ordføreren rettet mot kvinnelige folkevalgte gjennom en årrekke.

Kommunestyremedlemmer skal ha «opplevd uønsket fysisk oppmerksomhet fra ordfører både i pauser og under politiske møter», heter det i en protokoll fra kontrollutvalget i kommunen. Det er snakk om kyss og stryking på låret.

Advokatfirmaet Hjort har gransket saken og kommet til at ordføreren har brutt kommunens etiske retningslinjer i to konkrete hendelser.

Ludvigsen har langt på vei erkjent de faktiske forholdene i de to sakene, men har forklart de fysiske tilnærmelsene med ulike former for omsorg.

To andre omvarslede hendelser har han oppgitt at han ikke husker.

Overfor advokatene har han videre forklart at han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene av ham som en person som kan være fysisk upassende i sine tilnærmelser til kvinner.

Aftenposten har forelagt Ludvigsen innholdet i denne artikkelen. Ordførerens advokat Erling Høyte bekrefter at han har vært i kontakt med Ludvigsen og at Ludvigsen ikke ønsker å kommentere saken.

Advokatfirmaet Hjort har gransket saken og kommet til at ordføreren har brutt kommunens etiske retningslinjer i to konkrete hendelser. Ludvigsen har langt på vei erkjent de faktiske forholdene i de to sakene, men har forklart de fysiske tilnærmelsene med ulike former for omsorg. Foto: Siri Øverland Eriksen

Mener ordføreren bør trekke seg

Torsdag var saken oppe i kontrollutvalget i Vestby. Saken ble sendt videre til kommunestyret. Samtidig ba kontrollutvalget om nye retningslinjer for varsling om folkevalgte. Det har kommunen manglet til nå.

Varslerne vil være inhabile når saken behandles i kommunestyret. Men de samarbeider tett med Ap og ordføreren som en del av det styrende flertallet i kommunen.

– Mener dere at han bør trekke seg?

– Hvis det hadde vært meg, så hadde jeg gjort det. Og det betyr jo at jeg vil tenke at det ville være en god idé, svarer Møllerop.

Hun viser til at ordføreren har et særskilt ansvar for lokaldemokratiet.

– Vi kan ikke ha en ordfører som ikke ser problemet, og tydeligvis heller ikke da ønsker å gjøre noe med det når problemet er ham selv.

Toftner sier at det viktigste for han er å ta et oppgjør med en ukultur i det politiske miljøet.

Forventer mer av ordføreren

Skretting syns det er vanskelig å svare på. Hun viser til at det er strenge regler for sånt. Hun forventer at Ludvigsen og partitopper i Ap over ham tar saken inn over seg.

– Når fire ulike partier står opp og sier at dette ikke er greit, så skjønner folk hva det dreier seg om. Det som har skjedd, er langt utenfor normene i samfunnet, selv om det nødvendigvis ikke er kriminelt. Men hva skikk og bruk angår, forventer vi mer av ordføreren enn at han kan spise med kniv og gaffel. Han må kunne oppføre seg som folk.

– Ordføreren sier at hele saken er politisk. Hva sier det om hvordan han forholder seg til saken?

– Jeg er spent på hva partiet hans mener om det, sier Møllerop.

Read Entire Article