De flykter fra to ulike hærer i Europas storkrig. Usikkerheten råder.

1 month ago 19



Foto: Yan Dobronosov / Reuters

Foto: Thomas Peter / Reuters

En ukrainsk soldat patruljerer fredag gatene i den russiske byen Sudzja i Kursk fylke.

Ukrainere forsøker å komme seg på et tog i Pokrovsk i begynnelsen av august. Russiske styrker sto før helgen knappe 10 kilometer utenfor byen.

Krigen mellom Russland og Ukraina har den siste uken tømt to byer for innbyggere. Russiske Sudzja ble brått invadert av ukrainske soldater. 350 kilometer mot sørøst rømmer befolkningen den ukrainske byen Povorsk.

Publisert: 17.08.2024 14:24

Kortversjonen

– Folk er forvirret. De vet ikke hva de skal gjøre eller hvor de skal dra. Hva skal de legge igjen og hva skal de ta med seg, uttaler Angelina, som jobber for en frivillig organisasjon nær fronten i Donetsk. Hun forteller til Kyiv Independent at landsby etter landsby tømmes for folk. De som blir igjen er eldre mennesker.

Fredag ble innbyggerne i byen Pokrovsk oppfordret til å evakuere. Da var den russiske hæren observert kun ti kilometer utenfor byen som tidligere hadde over 60.000 innbyggere.

Den russiske krigsmaskinen tygger seg gradvis vestover i Ukraina, over 2,5 år etter at Russland gikk til fullskalaangrep mot Ukraina. Siden er titusenvis drept.

En familie på seks gjemmer seg i en kjeller den erobrede byen Sudzha i Kursk fylke. De aner ikke hva som skjer og har ikke fått nyheter på en uke. Bildet er godkjent av det ukrainske forsvarsdepartementet før publisering. Foto: AP

Gjemmer seg i kjellere

Den samme forvirringen møtte reportere 350 kilometer mot nordvest.

De fulgte den ukrainske hærens fremrykking i Kursk fylke i denne uken, to uker etter at ukrainerne overrasket alle med å invadere områder i Russland. Det har ikke skjedd siden 2. verdenskrig.

CNN melder at de så sivile biler med skuddhull og døde i gatene i Sudzja. De møtte forvirrede eldre som var blitt igjen i den erobrede byen. Samtidig kunne de høre skyting et stykke unna.

I kjelleren til en stor bygning midt sentrum har flere eldre og en familie søkt tilflukt.

– Vi har vært her en uke uten nyheter. Vi aner ikke hva som skjer rundt oss, sier faren i en familie på seks som sitter apatiske på sengene som er flyttet ned den mørke kjelleren.

En kvinne, Inna, sier at de har fått mat og hjelp av ukrainske soldater.

Se flere bilder fra Sudzja her:

1 av 4Foto: Yan Dobronosov / Reuters

Prioriterer både fronten og Kursk-invasjon

Ukraina hevder at landets styrker har tatt kontroll over et 1150 kvadratkilometer stort område siden de krysset grensen og rykket inn i Kursk-regionen. Dette er ikke bekreftet fra andre kilder, andre anslag er noe lavere.

Hvor lenge ukrainske styrker eventuelt kan holde på områder på russisk side av grensen, er et åpent spørsmål, ifølge militære eksperter.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skrev fredag at landet vil etablere en kommandopost i Sudzja, men den vil trolig bli gjenstand for omfattende russiske angrep.

Samtidig understreket han at fronten i Donetsk fortsatt har topp prioritet.

En ukrainsk soldat patruljerer mellom skadede bygninger i Sudzja sentrum. Foto: AP / NTB

Lykkes ikke i å bremse russisk fremrykking

Sjokkinvasjonen i Kursk kan ha vært et forsøk på å få Russland til å flytte soldater fra Donbas-regionen for å stanse Ukrainas Kursk-invasjon. Men ingenting tyder så langt på at Russland har bremset opp fremrykkingen i ved Donetsk-fronten.

Tvert imot. Fredag oppfordret militærledelsen innbyggerne i Pokrovsk om å hurtigevakuere, melder AP.

Myndighetene i byen skrev på Telegram at russiske styrker nærmet seg i raskt tempo. «For hver dag som går blir det mindre og mindre tid til å få med seg personlige eiendeler og komme seg i sikkerhet», melder

Pokrovsk regnes som en av de strategisk viktige byene for Ukrainas militære og et forsyningsknutepunkt for i styrkene i det østlige Donetsk. Hvis byen faller, frykter mange at russerne lettere vil kunne få kontroll over store deler av det østlige Ukraina.

Se flere bilder fra Pokrovsk:

1 av 3Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB

Vestlige stridsvogner inne i Russland

Russland anklager Ukraina for å bruke vestlige raketter i angrepene mot Kursk-regionen.

– For første gang er Kursk-regionen truffet av vestlige raketter, trolig amerikanske HIMARS-raketter, sier en talsperson for det russiske utenriksdepartementet.

Putins rådgiver, Nikolaj Patrusjev hevdet før helgen at Vesten og Nato var direkte involvert i planleggingen av det ukrainske angrepet.

– Uten deres deltagelse og direkte støtte ville ikke Ukraina ha våget seg inn på russisk territorium, sa han til avisen Izvestia.

USA avviser anklagen og fastholder at de heller ikke var informert på forhånd om Ukrainas plan.

Det hvite hus understreker at Ukraina i henhold til folkeretten har rett til å angripe mål i Russland, også med våpen og militært utstyr de har fått fra USA.

Dette bildet viser amerikanske Humvees i grenseområdet mellom Ukraina og Russland. Foto: Viacheslav Ratynskyi / Reuters / NTB

Flere andre vestlige land fastholder det samme og det er observert både britiske og tyske stridsvogner inne i Kursk-regionen.

Norge har donert 30 stridsvogner og andre våpensystemer til Ukraina, og Forsvarsdepartementet vil ikke si om det er stilt betingelser til bruk av disse. Men Utenriksdepartementet har svart slik på Aftenpostens spørsmål om Ukraina kan bruke norske våpen i Russland:

– Ukraina er utsatt for et væpnet angrep fra Russland og har rett til å forsvare seg i henhold til folkeretten, slik det er nedfelt i FN-pakten. Ukraina kan gjennomføre proporsjonale og nødvendige tiltak for å stanse Russlands folkerettsstridige angrep. Dette vil også gjelde på russisk territorium. Retten til selvforsvar stopper ikke ved grensen til Russland.

Read Entire Article