Danskene klandrer Sverige for gjengkrigene: «En sverm av desperate tenåringer»

1 month ago 10



Ordkrigen er i gang. Danske politikere krever at Sverige rydder opp.

Danmarks justisminister Peter Hummelgaard har i mange år advart mot det som nå kalles «svenske tilstander». Nå forventer han handling i Sverige. Her med den danske politidirektøren Thorkild Fogde. Foto: Liselotte Sabroe, AP/NTB
  • Ingeborg Moe

Publisert: 20.08.2024 10:43 | Oppdatert: 20.08.2024 11:12

Kortversjonen

Frykten har trengt inn i gatene, skriver den danske avisen Politiken. Den har trengt inn i Nørrebro sammen med «svermen av desperate tenåringer fra Sverige». De er «utstyrt med pistoler i beltet og håndgranater i lommene».

København-bydelen er blitt kalt «verdens kuleste nabolag». Men er ikke ukjent med gjengkriminalitet.

– Grunnen til at det er litt større bekymring nå, er ikke fordi det er skyteepisoder, men fordi det er svensk innblanding. Det er der redselen ligger, sier kriminologen David Sausdal.

Derfor fryktes svenskene

Danmark kjemper også mot kriminelle gjenger. Men svensk gjengkriminalitet er i en egen divisjon. Det handler både om omfanget og brutaliteten i Sverige:

Gutter ned i 14-årsalderen blir betalt for å være drapsmenn. Ofrene kan være like unge. Slektninger av gjengmedlemmer er blitt drept i hevnspiraler.

En 17-årig svensk statsborger ble siktet for drapsforsøkt skyting her på Frederiksberg i København i begynnelsen av august. Foto: Steven Knap, Ritzau Scanpix / NTB

Valutakursen gjør drap billigere

Nå sirkulerer svenske prislister for dødelige oppdrag i Danmark i ulike sosiale medier.

Kriminologen Manne Gerell peker på at den lave svenske kronekursen gjør det billigere for danske kriminelle å kjøpe tjenester fra Sverige.

De siste månedene har det vært 25 tilfeller. Flere av de siktede er svenske tenåringer. Justisministeren kaller dem «barnesoldater».

Sverige har mange flere gjengkriminelle enn Danmark, og de bruker også tenåringer som våpendragere. I Skogås i Stockholm ble en 15- åring skutt i en sushirestaurant. En 15-åring ble dømt for drapet. Foto: Janerik Henriksson, TT / NTB

Nå kommer kritikken fra Danmark.

– Vi kommer selvsagt til å sette press på Sverige så de tar ansvar for disse tingene, sa justisminister Peter Hummelgaard nylig. Han forventer at Sverige «rydder opp i sitt rot», ifølge TT.

Han minner om at han alt i 2010 sa at Sverige burde gjør som Danmark, og stramme inn innvandrings- og kriminalpolitikken.

Eksplosjoner og skytinger er blitt dagligdags i Sverige. Foto: Anders Wiklund, TT/NTB

Den svenske polititoppen Håkan Wall erkjenner at Sverige skiller seg ut ved at gjengene med stor vilje å ty til vold. Det utnyttes av kriminelle i nabolandene.

– Men det gjør ikke Sverige ansvarlig for all kriminalitet hverken i Danmark eller Norge. De har sin egen problematikk som Sverige dessverre er blitt en del av, sier han til nyhetsbyrået TT.

Eksporterer kriminalitet

Kriminologen Manne Gerell ved Malmös universitet forsker på svenske gjengkriminalitet.

– Jeg synes ikke den danske kritikken er helt urimelig, sier Gerell.

Sverige eksporterer vold og kriminalitet til nabolandene, sier han.

– Hvor stort problem er svensk gjengkriminalitet for nabolandene?

– Det er et stort problem. Hverken Norge eller Danmark har svenske tilstander. Men Norge har visse problemer og er kanskje der Sverige var for 20 år siden. Da skapte vi problemene helt selv. I Norge kan det gå raskere, for norske nettverk kan få «hjelp» fra svenske, advarer Gerell.

Også i Norge har politiet sett at svenske kriminelle blir leid inn til oppdrag i Norge. Men ifølge Kripos har de ikke eksempler på at det har vært mindreårige.

Dansk politi mener det som skjer nå handler om en konflikt rundt et eller flere parti hasj som er stjålet fra et kriminelt nettverk. Den forbudte danske gjengen Loyal To Familia skal være en av partene.

Den danske kriminelle gjengen Loyal To Familia ble forbudt i 2018. Tidligere gikk medlemmene åpenlyst med klær med emblemet på, som her i 2013. Men gjengen har ikke forsvunnet selv om den er forbudt. Foto: Scanpix DK/NTB

Politiet vil ikke si hvem de svenske forbindelsene er. Men ifølge SVT er de danske bandene alliert med toppene i det splittede svenske nettverket Foxtrot (se fakta).

– For ensidig å skylde på Sverige

Den danske kriminologen David Sausdal jobber ved Lunds universitet. Han mener det er for enkelt å legge skylden på kun på Sverige.

– Man kan ikke komme utenom at svenske statsborgere utfører bestillingsoppgaver i Danmark, og at en stor del av skylden hviler på Sverige. Men danske bander er jo også involvert i dette. Det er de som bestiller, sier Sausdal.

Han mener det trengs en nordisk arbeidsgruppe for å bekjempe problemet. Og mener det viktigste er å samarbeide om løsninger.

– Ordkrigen vi har nå er meget nasjonalistisk. Men dette er grenseoverskridende.

Sverige som huggestabbe

Før mente svenske politikere at Danmark var altfor hard i klypa, både i kriminal- og innvandringspolitikken. Nå vil de kopiere den danske oppskriften mot gjengene.

Men Sausdal mener at man ikke har noen dokumentasjon det er hardere straff og tøffe «bandepakker» som har gjort at Danmark har lykkes bedre enn Sverige. Og at det er feil å bare fokusere på det.

– Hvis man ikke hadde hatt Sverige som forferdelig skrekkeksempel, ville det vært flere kritiske røster i Danmark. Danskene har vært heldige som har hatt Sverige som huggestabbe, mener Sausdal.

Read Entire Article