Da Ragnar (71) fikk Alzheimers – tok kona et utradisjonelt grep

1 week ago 13



«Gullruten»:

Ragnar Kivle (71) er nominert til «Årets deltaker» etter at han ble med i «Demenskoret» på NRK, og det mangler ikke på gode livshistorier fra den sosiale koristen.

 Bjarte Ragnhildstveit / God morgen Norge

God morgen Norge

GULLRUTEN-NOMINERT: Mange har lagt sin elsk på Ragnar Kivle fra serien «Demenskoret». Nå er han nominert til Gullruten. Foto: Bjarte Ragnhildstveit / God morgen Norge

Publisert 26.04.2024 09:37


Ragnar Kivle (71) er født og oppvokst i Japan, jobbet i mange år som ridende politi og har blant annet vært utstasjonert i FN. Gjennom serien «Demenskoret» har mange lagt sin elsk på den kvikke mannen. 

Nå er han nominert til «Årets deltaker» i Gullruten. 

Dersom du vil stemme på Ragnar, eller noen andre, kan du gjøre det i bunnen av artikkelen. 

 Julianne Marie Nagelstad, NRK
KONGELIG BESØK: Koristene i Demenskoret fikk storfint besøk da Kong Harald og Dronning Sonja kom på en konsert. Foto: Julianne Marie Nagelstad, NRK

Et av høydepunktene i serien er møtet med Kong Harald og Dronning Sonja, og det er tydelig at Ragnar ikke lar seg affisere av kongelig status. 

– Jeg har truffet han noen ganger. Han er en veldig hyggelig mann å snakke med. «Helt konge» å snakke med, sier Ragnar til TV 2 mens han smiler.

Nærkontakt med kong Olav

Men det er langt fra den eneste nærkontakten han har hatt med norske kongelige. Ragnar forteller at mens han var en del av rytterpolitiet rei han og en kollega ut til Bygdøy og endte i nærheten av Bygdøy kongsgård, et sted Kong Olav brukte som sitt sommerhus. 

 OB, MiA-Museene i Akershus
RIDENDE POLITI: Ragnar jobbet i mange år som ridende politi. Foto: OB, MiA-Museene i Akershus

– Vi var i en lett galopp da Kong Olav var ute med hunden. Det var like før vi dunket han rett ned, forteller Ragnar mens han ler, og presiserer at de beklaget veldig til kongen.

– «Nei da, det er bare koselig. Vi må snakke mer», sa kongen. Og så snakket vi sammen.

Alzheimers

Han fikk diagnosen Alzheimers som 69-åring. Da hadde familien lenge mistenkt at det var noe som ikke helt stemte. 

Disse kan bli «Årets deltaker»

– Han mistet språket og hadde litt vanskelig for å forklare seg, forteller Sylvia Kivle, Ragnars kone gjennom 50 år. 

Hun understreker at det også var ting før han mistet språket som gjorde at hun tenkte «hva er det som skjer?». 

Da han endelig fikk en diagnose så var det nærmest en lettelse.

– Da gikk jeg ikke og irriterte meg over ting. Man må heller tenke at dette er en sykdom, dette kan ikke han noe for, sier hun og fortsetter:

– Det er en tålmodighetsprøve. Jeg får ting unna, og er noen ganger for rask i forhold til han. Så jeg må gjenta og være veldig tydelig og si kun én ting av gangen, forteller hun.

 Privat
GIFT I 50 ÅR: Sylvia har vært en uvurdelig støtte for Ragnar etter at han fikk Alzheimers-diagnosen. Foto: Privat

Ekteparet forteller at de bestemte seg for at de må ta dagene som de kommer, og at de står opp hver morgen og er takknemlige.

Selv sier Ragnar at det var en vanskelig diagnose å ta innover seg, men at han prøver å ha en positiv innstilling til livet. 

– Jeg har evnen til å «Always look on the bright side.»

«Demenskoret»

Det var Ragnars kone som meldte han på «Demenskoret». De bekrefter begge at deltagelsen har betydd enormt mye. 

– Det betyr fantastisk mye. Det å komme dit og snakke med kompiser og venner, det blir som en stor familie. Det er en kjempeopplevelse. Hvis jeg ikke kommer dit så blir jeg trist, forteller Ragnar.

Sylvia forteller at hun merker forskjell på ektemannen etter at han begynte i koret.

– Språket har tatt seg opp. I tillegg går han nå alene på trening hver dag. Ikke bare for trening, men for det sosiale. Han ringer hjem og forteller at han blir sen fordi det er så mange å prate med, forteller hun mens hun ler. 

 Julianne Marie Nagelstad, NRK
«DEMENSKORET»: Ragnar har stor glede av å være med i «Demenskoret». Foto: Julianne Marie Nagelstad, NRK

Demenskorets dirigent Kim Wigaard er over seg av begeistring for Ragnar, og tilføyer at han har full forståelse for at han er nominert til Gullruten.

– Jeg er bare kjempestolt, sier han før han henvender seg direkte til Ragnar.

– Du må huske at du er heltemodig i din åpenhet, følelsene dine, diagnosen din og ditt syn på livet. Å vise det på TV er vanskelig. Derfor er du nominert, fordi du er en fantastisk fyr.

Ragnar forteller at han er veldig glad for nominasjonen, og håper på en tur til Gullruten-utdelingen i Bergen, men at det aller viktigste for han er å vise positivitet.

– Det som betyr noe for meg, er hvis jeg kan få lov til å hjelpe andre som har det sånn som jeg har det. Ingenting er bedre enn det, sier han.

Her kan du stemme:

Read Entire Article