Coop har kanskje god tid, men det har ikke turbokyllingene

1 month ago 30



Turbokyllinger starter livet som en liten, gul fugl på 45 gram. På dag 37 er det allerede slutt, da er den feit nok til slakt, skriver Niklas Fjeldberg. Bildet er en illustrasjon. Foto: Emin Ozkan, Crestock/NTB

Coop har kanskje god tid, men det har ikke turbokyllingene.

Publisert: 13.05.2024 06:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Kommentator i Aftenposten Joacim Lund skrev 3. mai om Animas kampanje mot Coops salg av turbokylling. Han mente Anima er utålmodige og at «ingenting av dette er gjort over natten». Jeg mener vi har vært for tålmodige.

I 2018 kom dagligvarekjedene til et veivalg da Rema 1000 tok standpunkt og droppet turbokyllingen Ross 308.

En turbokylling starter livet som en liten, gul fugl på 45 gram. På dag 37 er det allerede slutt, da er den feit nok til slakt. Ikke lenger liten eller leken, men en passiv kjempe som først og fremst beveger seg for å spise seg enda større.

Den veier nå 2,5 kilo og er 56 ganger større enn for fem uker siden. Kroppen er blitt et bur kyllingen er fanget i.

I en årrekke har Anima vært i dialog med Coop og gjort kjeden kjent med problemene. Det ville kun vært «åpne dører» om Coop allerede hadde satt en dato for utfasing. Vi forventer en plan – ikke at det gjøres over natten.

Industrien sier den vil utfase Ross 308, men det er et stykke til turbokylling er historie. Det kan ikke gjøres alene, men må skje sammen med dagligvarekjedene. Coop må sende et tydelig signal om at de vil fjerne turbokylling ved å sette en offentlig sluttdato.

Anima samarbeider gjerne med Coop om å sette slike retningslinjer for kyllingvelferd. Akkurat som vi har gjort med Rema 1000, Oda, Strawberry, Circle K og andre.

Coop har kanskje god tid, men det har ikke turbokyllingene.

Read Entire Article