Color Line-smitten: Måtte ringe Dr. Dropin fra lugaren. – Det sa «pang». Så kom det begge veier.

1 month ago 30



Tomler opp før avgang ble til serie-oppkast i trange lugarer for familien Reitan. Passasjer kritiserer Color Line for ikke å ha innstilt Kiel-seilaser tidligere.

I blåtåken mandag lå Color Fantasy til vask i Bunnefjorden. Foto: Tomm W. Christiansen

Publisert: 25.03.2024 16:42

For andre dag på rad kansellerer Color Line sine seilaser mellom Oslo og Kiel. Og mens skipet mandag lå til nedvask og desinfisering i Bunnefjorden, lå flere av passasjerene på smitteturene i helgen fortsatt fullstendig utslått.

Blant dem er Therese Reitan fra Drammen og familien. Hennes oppsummering etter å ha følt seg fanget i et slags inferno av oppkast og magesjau over Kattegat i helgen:

– Fy! Faen!

Storm (12), Annie (11) og Charlie (7) Reitan gledet seg før avreise. Så snudde alt seg på hodet, nesten bokstavelig talt. Foto: Privat

Skulle være kosetur

Sammen med fire barn på 7, 11, 12 og 15 år steg hun om bord tidlig fredag ettermiddag. Hun ante ingenting om hva som ventet.

– Det skulle være en kosetur. Barna gledet seg til å spise god mat, ha det gøy og shoppe i Kiel, sier hun.

Men snaut to timer etter avgang tikket det inn en melding fra Color Line. Den informerte om at det hadde vært utbrudd på forrige seilas, og oppfordret reisende om å ha god håndhygiene. Reitan fikk bange anelser, men turen til Kiel og oppholdet i byen gikk likevel fint.

– På vei tilbake på lørdagen merket vi at det plutselig var færre ansatte rundt omkring. Alt gikk litt tregere. Pianobaren var også stengt, sier Reitan.

Utover kvelden ble 11-åringen akutt dårlig.

– Hun fikk kjempevondt i hodet og magen. Så da det «pang». Så kom det begge veier, sier Reitan.

Det gikk ikke lenge før de to yngste barna også gikk ned for telling. Snart var det hennes tur.

I sprengdårlig tilstand hadde hun sin fulle hyre med å fyke mellom de to små lugarene med bøtter og papir.

– Det var et fullkomment kaos. Jeg har fire barn og bred erfaring med omgangssyke, norovirus og matforgiftning. Dette er til nå den mest forferdelige versjonen vi har hatt, sier Reitan.

På et tidspunkt ble 11-åringen så dårlig at hun ringte Dr. Dropin fra lugaren for en videokonsultasjon. Jenta måtte til slutt bæres av båten.

– Min terskel for å oppsøke legehjelp er ganske høy. Jeg mener det sier en del om styrken på det som gikk på fergen, sier Reitan.

Scener fra en sykdomsherjet ferge. Foto: Filip Skogstrøm

Misfornøyd med informasjon

Det var under seilasen fredag morgen at utbruddet skjedde. Under seilingen med Color Fantasy fra Tyskland til Norge ble over 30 passasjerer og ansatte rammet av omgangssyke.

Allerede fire timer senere var en ny seilas. Flere reisende har uttalt seg kritisk til at fergen overhodet fikk seile ut igjen fra Oslo kl. 14 fredag. Therese Reitan slutter seg til.

Til Aftenposten sier Color Line at samtlige reiseledere – altså de som booket reisen – skal ha fått beskjed om utbruddet før avgang. Men Reitan sier hun ikke mottok noe informasjon før 15.48 – nesten to timer uti seilasen. Aftenposten har sett denne SMS-ene som bekrefter dette.

Hadde hun fått informasjon på forhånd, er hun usikker på om de overhodet hadde dratt.

– Barna ville sikkert blitt kjempeskuffet. Men jeg mener båten aldri burde seilet, særlig da de ikke hadde funnet smittekilden. Norovirus er jo kjempesmittsomt. De har satt hele påsken til ekstremt mange på spill, sier den omgangssyke-erfarne firebarnsmoren.

Forsvarer seilasen

Mandag lå Color Fantasy til nedvask i Bunnefjorden. Ifølge direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Erik Brynhildsbakken, jobber 280 ansatte samt eksterne renholdere med å klargjøre skipet for tirsdagens seilas. Han mener fortsatt det var forsvarlig å avvikle seilasen fredag ettermiddag, fire timer etter foregående anløp med smitte om bord. Beslutningen om å kjøre som planlagt ble tatt etter dialog med smittevernmyndighetene.

– Skipet ble mellom seilasene vasket ekstra nøye. Vi satte inn ekstra personell i henhold til smittvernsprosedyrene våre. Seilasen var derfor forsvarlig med den informasjonen vi hadde på fredag før avgang, sier Brynhildsbakken.

– I lys av at det oppsto flere smittetilfeller, valgte vi søndag å legge skipet til kai og kansellere seilaser. Dette for å være helt sikre på at vi nå gjør dette så grundig som mulig, legger han til.

Han sier at samtlige reiselederereiselederePersoner som sto for bookingen av reisen skal ha fått beskjed på SMS om utbruddet før avgang, med en oppdatering underveis. Hvorfor Reitan ikke fikk beskjed i forkant, kan ikke Brynhildsbakken svare på.

– Det kan jo selvsagt ha skjedd noe med nettverk eller lignende. Men jeg har ikke fått beskjed om at andre ikke har fått SMS-er, sier han.

Virus under lupen

Det er fortsatt uvisst hva slags smitte som har vært i omløp. Prøver er til analysert hos mikrobiologer ved Oslo universitetssykehus. Et svar er ventet mandag ettermiddag.

Smittevernoverlege i Oslo kommune, Frode Hagen, har en hypotese.

– Jeg mistenker norovirus. Det passer godt med forløpet vi har sett her, sier Hagen.

Norovirus er svært smittsomt og seiglivet når det først bryter ut. Dersom en smittet har tatt på et gelender eller dørhåndtak, kan viruset bli værende lenge dersom det ikke blir håndtert.

– Hvor lenge vil variere. Men på enkelte overflater både i uker og måneder. Noen er også veldig vanskelige å bli kvitt, sier Hagen.

Read Entire Article