City-granskingen: – Risikerer å skades voldsomt

3 weeks ago 20



Her er dokumentene som kan felle Manchester City.

Foto: PETER POWELL / EPA / NTB
  • Anders K. Christiansen, VG

    Anders K. Christiansen, VG

Publisert: 16.09.2024 09:40

Hentet Manchester City en 14 år gammel spanjol og holdt ham skjult i klubben i to år?

Ble det betalt penger til en agent mens Jadon Sancho var mindreårig? Ble Sancho lovet penger?

Og hvorfor fikk tidligere City-manager Roberto Mancini i all hemmelighet flere titalls millioner kroner fra et selskap i De forente arabiske emirater?

Det er spørsmål som trolig vil komme når granskerne i Premier League skal grille Manchester City de neste ukene.

For nå starter høringen som kan strippe gigantklubben for poeng, sende den ned en divisjon - eller utestenge seriemesterne fra spill i Europa.

– Dersom anklagene mot Manchester City er riktig, så er denne saken mer alvorlig enn Everton som mistet ti poeng i fjor, sier «fotballprofessor» Arve Hjelseth.

Han er tilknyttet institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU.

– Det er en avveining: Hva taper man på å ekskludere dem opp mot hva man taper på å ikke følge opp et regelverk dersom man lander på at regelverket er brutt.

VG har tidligere omtalt hvordan Manchester City skal ha omgått reglene for Financial Fair Play (FFP)Financial Fair Play (FFP)"Financial Fair Play" (FFP) er et regelverk innført av UEFA for å sikre at fotballklubber ikke bruker mer penger enn de tjener over tid. Målet er å forhindre økonomisk uansvarlighet og å beskytte klubbene mot å pådra seg stor gjeld. Klubber som bryter FFP-reglene kan bli straffet med alt fra bøter til utestengelse fra europeiske turneringer som Champions League.: Ved å blåse opp verdien på sponsoravtaler, skal inntektene til klubben ha blitt kunstig høye. På den måten kunne City bruke tilsvarende mye penger på spillerkjøp.

SE DOKUMENTER: Eksempler på interne dokumenter som indikerer regelbrudd

Men listen over anklager inneholder mer. Mye mer.

Manchester City beskyldes blant annet for å ha skjult betaling til agenter, spillere og tidligere trener Roberto Mancini.

Dokumentene stammer fra dokumentlekkasjen Football LeaksFootball LeaksEn datalekkasje bestående av 70 millioner dokumenter som ble gjort tilgjengelig for Der Spiegel, VG og andre utvalgte medier i Europa for seks år siden. VG skrev, basert på dokumentene, flere titalls saker om korrupsjon, pengebruk, doping og tvilsomme kontrakter i internasjonal fotball i 2018 og 2019..

Manchester City er tiltalt for totalt 115 regelbrudd over en periode på 14 sesonger. Akkurat hvilke saker som kommer til å bli tema i høringen, er ikke kjent.

I denne saken kan VG likevel trekke frem tre navn i forbindelse med Football Leaks, og publisere dokumenter som trolig blir tema i den kommende grillingen av City:

JADON SANCHO:

Interne dokumenter viser at Watford og Manchester City ble enige om en pris på 150.000 engelske pund for Sancho allerede i februar 2015. Den gangen var Sancho bare 14 år gammel.

Summen kunne potensielt stige til 500.000 pund dersom stortalentet fikk ti A-lagskamper for City i fremtiden.

Sancho sin agent, Emeka Obasi, fikk samtidig en kontrakt som talentspeider i Sentral- og Sør-Amerika. For det fikk han 200.000 pund. I interne regnskapspapirer er den samme summen ført opp som «Agenthonorar» og det påståtte avtalen om en jobb som speider er omtalt som «i forbindelse med Jadon og hans agent, Emeka».

Foto: Martin Rickett / Pa Photos / NTB

En måned senere, i mars 2015, sendte Manchester City en epost til Sanchos far. De uttrykte glede over at 14-åringen hadde valgt de lyseblå. Deretter ramset klubben opp summene som man var villig til å betale den dagen Sancho kunne skrive under på en proffkontrakt.

En intern advokat slo alarm. Årsak: Det er ikke lov å tilby penger for å lokke til seg mindreårige spillere. Det er heller ikke lov til å betale agenter når mindreårige bytter klubb.

– Jeg har gjort et par endringer for å understreke at dette ikke i seg selv er et tilbud. Det er likevel en risiko for at det blir sett på som en godtgjørelse og derfor brudd på reglene, skrev advokaten.

SE DOKUMENTER: Se eksempler på interne Sancho-papirer her

ROBERTO MANCINI:

Italieneren var manager fra 2009 til 2013 og hadde en årslønn rundt 20,5 millioner kroner etter dagens kurs. I tillegg kom mulige bonuser på opp mot 50 millioner kroner.

Men i virkeligheten fikk han etter alle solemerker mer: For samme dag som han signerte for City, inngikk Mancinis firma også en avtale med Abu Dhabi-klubben Al Jazira, som har samme eier som Manchester City.

Foto: Dave Thompson / Pa Photos / NTB

Avtalen forpliktet Mancini til å være konsulent for Al Jazira fire dager hvert år. For dette fikk han 25 millioner norske kroner i året. Selskapet til Mancini sendte fakturaer til Manchester City, som overførte penger til Abu Dhabi United Group - som kontrolleres av Citys eier - før pengene ble sendt videre til Al Jizira - som så overførte beløpet til Mancinis selskap.

«Beløpet skal utbetales til en konto kontrollert av ditt selskap og uten trekk av skatt», heter det i avtalen.

SE DOKUMENTER: Se papirer relatert til Mancini-avtalen her

BRAHIM DIAZ:

I dag er Diaz stjerne i Real Madrid. Men i 2013 var han bare et spansk talent som spilte i Malaga. Manchester City fattet tidlig interesse for spilleren som den gangen var 14 år gammel.

Internasjonale overgangsregler gjorde det umulig å hente ham til England før fylte 16 år.

Derfor ville det også vekket mistanke dersom City betalte såkalt «utdanningskompensasjonutdanningskompensasjonUtdanningskompensasjon i internasjonal toppfotball er en ordning hvor klubber som har trent opp unge spillere, får økonomisk kompensasjon når disse spillerne signerer profesjonelle kontrakter med andre klubber. Dette gjelder for spillere mellom 12 og 23 år, og beløpet varierer basert på klubbens nivå og nasjon. Målet er å belønne klubbene som investerer tid og ressurser i å utvikle talentfulle spillere.» til Malaga i 14-årsalderen.

Foto: Simon Bellis / Pa Photos / NTB

Interne eposter mellom flere ledere i Manchester City viser hvordan Abu Dhabi United Group, som kontrolleres av klubbeier sjeik Mansour, likevel gikk med på å betale flere millioner kroner: Ifølge dokumentene skulle selskapet overføre pengene til et firma i Barcelona, som deretter skulle sende dem videre til Malaga.

Dermed kunne 14-åringen og hans familie tilsynelatende flytte til England. Det indikerer iallfall dokumenter fra Football Leaks:

– Familien har funnet seg godt til rette i huset er veldig fornøyd. Brahim har det bra på skolen, og også fotballakademiet, der han gjør det bra, skrev en City-ansatt i en e-post 6. februar 2014.

Et par måneder senere gikk alarmen da en journalist stilte spørsmål om Diaz:

– Vet journalisten at Brahim er her? [...] Vi må diskutere hva vi gjør med ham frem til han fyller 16 år. Å ha ham permanent på akademiet vårt utgjør en stor risiko, heter det i en e-post.

– Når han fyller 16 år kan han bare skrive under dersom foreldrene flytter til Manchester av grunner som ikke er relatert til fotball. Vi har gjort dette med suksess tidligere, men jeg gjentar at vi må være forsiktige med hvordan dette gjøres, sto det også.

Brahim Diaz skrev offisielt under for Manchester City da han fylte 16 år.  Senere ble han solgt til Real Madrid for rundt 160 millioner kroner.

SE DOKUMENTER: Eksempler på dokumenter om Diaz og City

En rekke avsløringer

Datalekkasjen Football Leaks inneholder flere hundretusen dokumenter - kanskje millioner - dokumenter fra Manchester City. Mediesakene har vært mange etter at Der Spiegel, VG, danske Politiken og andre utvalgte mediehus startet en ny runde med publisering i november 2018.

 Sjeik Mansour. Foto: Martin Rickett / Pa Photos / NTB

Kjempeutbetalinger til et firma eid av City-legenden Yaya Touré har vært omtalt. VG og Politiken har også vist hvordan Manchester City tok kontroll over afrikanske mindreårige spillere, i tett samarbeid med den danske klubben Nordsjælland.

Sponsorer har også stått sentralt i anklagene mot Manchester City: Et eksempel er hovedsponsoren Etihad, et flyselskap fra Emiratene. Et år betalte det statlige selskapet 67,5 millioner pund for sponsoratet sitt. 

En epost indikerer imidlertid at brorparten kom fra klubbeierne i selskapet Abu Dhabi United Group (ADUG).

– Vennligst merk at av de 67,5 millionene skal 8 finansieres direkte av Etihad og 59,5 av ADUG, skrev en City-leder til en kollega.

SE DOKUMENTER: Eksempler på dokumenter om Man. City og ADUG

Manchester City ble dømt til to års utestengelse fra Champions League da UEFA behandlet saken tilbake i 2020. Den engelske klubben fikk derimot langt på vei medhold i Idrettens voldgiftsrett i Sveits etter å ha anket.

Tviler på nedrykk

Noen av sakene ble ansett som foreldet etter UEFAs regelverk, og en rekke beviser kunne ikke føres i saken. Dermed ble det «bare» en bot på drøyt 120 millioner kroner for å ha motarbeidet etterforskningen.

Men Premier League, som nå har tatt ut tiltale mot seriemesterne i England har en helt annen verktøykasse å jobbe med: Saker foreldes ikke i samme grad, og muligheten for å benytte bevis som er lagt frem i media er større.

Derfor er spenningen stor foran det som skal skje i høst:

Arve Hjelseth karakteriserer saken som juridisk komplisert. Han tror Manchester City vil anke og trenere saken dersom de blir dømt.

– Jeg tror de som ønsker å sende Manchester City ned en divisjon vil få en vanskelig jobb. Men dersom Financial Fair Play skal være noe annet enn staffasje, så må også foten settes ned på et tidspunkt, sier han.

– Hva står på spill for Manchester City som klubb?

– Det trenger ikke å være katastrofe å misse Champions League noen år dersom klubbeierne fortsetter å satse på prosjektet. Vi har sett eksempler på at det har gått greit tidligere. Men City risikerer å skades voldsomt hva gjelder goodwill. Pep Guardiola har vel også sagt at han forlater klubben om det er hold i anklagene, sier professoren.

– Hvordan tror du saken ender?

– Jeg har en mistanke om at de slipper unna en betydelig sportslig straff. Kanskje får de poengtrekk. Men at de flyttes ned på nivå to i engelsk fotball, det tviler jeg på.

Manchester City har ikke besvart VGs henvendelse i forbindelse med denne saken. Tidligere har klubben omtalt dokumentene fra Football Leaks som stjålet og hacket i den hensikt å sverte klubben.

Read Entire Article