Carmel (40) ble skutt på kloss hold: – Vet at hun var i live

1 month ago 21



Desperate slektninger klandrer den israelske regjeringen for å sette sitt eget politiske liv foran å redde de israelske gislene på Gaza.

 Privat / Reuters
DREPT: Carmel Gat (40) var én av seks drepte gislene som ble funnet i en tunnel på Gaza lørdag. Foto: Privat / Reuters

Publisert 02.09.2024 22:30

Mandag morgen la lærere, kommuneansatte, transportarbeidere og andre ned arbeidet i protest mot den israelske regjeringens krigsstrategi i Gaza.

Streiken avdekker den bitre splittelsen blant israelere over regjeringens motvilje mot å inngå en våpenhvile med Hamas for å få frigitt gislene som fremdeles er i fangenskap på Gazastripen.

Trygler

– Vær så snill å gjøre en avtale for folkene som fortsatt kan komme tilbake og klemme familiene sine. For babyen, for bestefaren, for datteren og den fremtidige moren. Vær så snill, trygler Shay Dickman gråtende. 

Hun fikk selv nyheten hun fryktet mest av alt. Kusinen hennes, Carmel Gat (40), ble funnet drept etter å ha vært gissel hos Hamas i 330 dager. 

Forteller om kusinens liv:

Carmel Gat var en av seks israelske gisler som ble hentet ut fra en tunnel i Gaza lørdag. Obduksjonsrapporten viser at alle gislene ble skutt på kloss hold en gang mellom torsdag og fredag.

Angivelig var israelske styrker svært nær ved å kunne befri dem.

Dickman gråter utrøstelig mens hun snakker med Reuters. 

I likhet med andre pårørende til gislene, appellerer hun til den israelske regjeringen og verdensledere om sikre en våpenhvileavtale med Hamas. 

– Beslutningen drepte henne

Dette er det eneste som kan få Hamas til å løslate de om lag 100 gislene som fremdeles antas å være i live på Gazastripen. 

BAKGRUNN: De er bitre fiender og sitter på nøkkelen til våpenhvile

– Vi vet at hun var i live. Vi vet at hun overlevde og klarte å ta vare på gislene som var med henne. I dag vet vi at beslutningen om å ikke godta avtalen drepte Carmel, sier Dickman. 

De seks drepte gislene, to kvinner og fire menn, ble alle tatt i Hamas-angrepet på Israel 7. oktober i fjor.

 Reuters.
LIKE FØR KIDNAPPINGEN: Dickman viser fram et bilde av Carmel og datteren som sitter i sikkerhetsrommet under Hamas' angrep 7. oktober 2023. Få timer etter var flere i familien kidnappet. Foto: Reuters.

Det var da Carmel Gat ble bortført sammen med sin svigerinne Yarden Roman-Gat fra Kibbutz Beeri. 

Yardens ektemann Alon Gat og deres tre år gamle datter Geffen klarte å rømme fra sine kidnappere. Yarden ble senere sluppet fri under en våpenhvileavtale med Hamas i november forrige år.

Helgens dødsfall har utløst rasende demonstrasjoner og streiker over hele landet. 

Enormt press

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, sier at Israel ikke vil hvile før de som var ansvarlige, er tatt. Men det løyer ikke kritikken mot ham. 

– Jeg har sagt det til familiene, og jeg gjentar det nå: Jeg ber om tilgivelse for at vi ikke klarte å få dem hjem i live. Vi var veldig nærme, men vi klarte det ikke, sa Netanyahu på en pressekonferanse mandag, gjengitt av CNN.

 Privat via Reuters.
PÅ FERIE: Her er Carmel på ferie sammen med sin far. Foto: Privat via Reuters.

Opposisjonen mener han setter sin egen politiske framtid foran gislenes sikkerhet når han ikke imøtekommer Hamas' krav og inngår våpenhvile. 

Netanyahu hevder en våpenhvile som innebærer full stans i kampene og/eller israelsk tilbaketrekning fra Gaza, kan gjøre Hamas i stand til å bygge seg opp igjen, og dermed sette Israels langsiktige sikkerhet i fare. 

Hamas sier at de ikke vil frigi flere gisler uten en permanent våpenhvile. Gislene er det eneste forhandlingskortet Hamas har, og jo flere gisler som dør, jo dårligere forhandlingsutgangspunkt har de.

 Reuters
DEMONSTRERER: Shay og hennes bror Gil har vært aktive i demonstrasjonene mot regjeringen. De har blant annet løpt mot grensen til Gaza og ropt i håp om at Carmel skulle høre dem. Foto: Reuters
Read Entire Article