Byrden må ikke legges på den utsatte. Det blir feil.

2 weeks ago 15



Byrden må ikke legges på den utsatte. Det blir feil, skriver Elisabeth Gifstad Michelsen i Forsvaret. Foto: Terje Pedersen, NTB

Jeg er forsiktig optimist.

Publisert: 28.04.2024 13:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I et innlegg i Aftenposten skriver tidligere soldat Mina Hestad om sine opplevelser under førstegangstjenesten i Forsvaret.

Som leder for profesjons- og kulturprosjektet i Forsvaret vet jeg så altfor godt at Hestads opplevelser fra 2021 ikke er unike. Bak tallet på 45 prosent kvinner som rapporterte om seksuell trakassering i Forsvaret i 2022, finnes det dessverre mange historier.

Forsvaret har erkjent at kulturen må utvikles. Nettopp derfor ble profesjons- og kulturprosjektet startet i 2023. Gjennom prosjektet er det nå laget en plan for kulturutvikling som i tiden fremover vil tas i bruk i Forsvaret. I tillegg er det flere tiltak som er iverksatt eller snart vil bli det, som er forventet å gi effekt mot mobbing og seksuell trakassering samt bidra positivt til utvikling av kulturen.

Tiltak mot mobbing og trakassering

Noen eksempler er listet under:

  • Etablering av Forsvarets sentrale varslingsenhet samt lokale varslingsmottak.
  • Gjennomgang av og fokus på forbedring av systemer knyttet til varsling. Viktige stikkord er her forebygging, håndtering, reaksjon og konsekvens. I tillegg er det utviklet og tatt i bruk et digitalt varslingssystem.
  • Kartlegging og bygging av kompetanse for Forsvarets ledere.
  • Fjerning av barrierer og hinder for reell likestilling.
  • Øke forståelse for at mangfold er viktig for Forsvarets operative evne.
  • Relasjonsbygging, tillitsbygging og grensesetting satt i system for soldater i førstegangstjenesten. Dette følges opp med forskning.
  • Samarbeid med eksterne aktører, eksempelvis et pilotprosjekt med NTNU som tar for seg kjønn og adferd.

Samtidig er det viktig å erkjenne at seksuell trakassering ikke bare er et problem i Forsvaret, men også er et samfunnsproblem. Forsvarets undersøkelser viser at 84 prosent kvinner og 60 prosent menn sier at de har opplevd seksuell trakassering året før de kommer inn i førstegangstjenesten. I tillegg vet man at opptil 40 prosent av jenter i alderen 13–18 år har fått tilsendt nakenbilder og såkalte «dick pics» – ofte av fremmede menn. Én av fem kvinner har opplevd voldtekt.

Råd gitt i beste mening

Det skal heller ikke være slik at det er den utsatte som må begrense livet sitt, kle seg annerledes eller aldri gå ut alene av frykt for seksuell trakassering. Rådene Mina Hestad fikk, er uten tvil gitt i beste mening, men byrden må ikke legges på den utsatte. Det blir feil.

Vi kaller vernepliktige inn med loven i hånd, og da skal ikke folkene våre være redd for en indre fiende

Forsvaret jobber systematisk for at det skal være trygt for våre ansatte og soldater. Vi kaller vernepliktige inn med loven i hånd, og da skal ikke folkene våre være redd for en indre fiende. Skal vi lykkes med endring, må kulturen opp til overflaten – først da får vi gjort noe med den. Jeg er forsiktig optimist, men kulturutvikling tar tid.

Read Entire Article