Byrådet kutter tannhelsetilbud for unge voksne. SV mener kuttet er ulovlig.

1 week ago 8



Over 13.000 barn og unge har fått forsinket tannlege-innkalling. Derfor nedprioriterer byrådet billigere tilbud for 21–24-åringer. SV mener kuttet er ulovlig.

 Eirik Kleiven Torsnes (23), Sara Kristiansdottir Thon (24) og Sigrid Thunes (20). Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Publisert: 26.09.2024 19:13 | Oppdatert: 26.09.2024 19:28

Nå blir det dyrere for dem mellom 21 og 24 år å gå til tannlegen. Det er fordi byrådet fjerner den subsidierte behandlingen hos private tannleger.

– Det er veldig dumt. Det var en veldig bra ordning, sier Sara Kristiansdottir Thon (24).

Hun er student, men har tidligere jobbet på tannlegekontor. Der var det mange studenter som benyttet seg av den subsidierte ordningen, forteller hun.

– Jeg hadde egentlig tenkt å trekke visdomstennene mine med dette tilbudet, men nå får vi se om jeg trekker dem eller ikke.

Forsinket innkalling

Fra 1. juli 2024 fikk aldersgruppen 21–24 år lovfestet rett til «nødvendig tannhelsehjelp». Det skjedde etter at regjeringen og SV bevilget penger til tannbehandling for denne gruppen.

I Oslo har 75,5 millioner kroner vært satt av til dette formålet.

Samtidig har over 13.000 barn og ungdommer ikke fått innkalling til tannlegetime når de skulle, forteller helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H).

Tannhelsetjenesten ble nødt til å bruke administrativ kapasitet til å kontrollere og betale 17.000 fakturaer fra private tannleger. Det er én av årsakene til at etterslepet av barn og unge har skutt i været.

Derfor avvikles ordningen umiddelbart. Slik sparer kommunen 37 millioner kroner, som byrådet planlegger å bruke på et bedre tilbud til andre grupper, som barn, eldre og rusavhengige.

Mener det er ulovlig å kutte tilbudet

– Vi mener dette er et lovbrudd. Vi kan ikke se at kuttet er innenfor lovverket, sier Attia Mirza Mehmood.

Mehmood er helsepolitisk talsperson i SVs bystyregruppe. Hun sier de har forhandlet med regjeringen og sørget for at studenter og unge voksne har rett til 75 prosent rabatt på tannlegeregningen.

– Vi har sikret statlige penger til dette formålet. Da kan ikke byrådet bruke pengene på noe helt annet.

Attia Mirza Mehmood

Helsepolitisk talsperson i SVs bystyregruppe

– Ikke øremerket

Helsebyråden mener på sin side at de ikke har gjort noe galt.

– Hvordan mener dere at dere kan gjøre det. Er ikke dette øremerkede midler?

– Nei, de er ikke øremerket. Stortinget har bevilget penger i form av frie midler. Vi mener at å ta fra en ordning som ikke burde eksistert i utgangspunktet, er en god prioritering, svarer Korkunc (H).

Men hva sier regjeringen?

– Når Høyre sier at de heller skal bruke pengene på å gi et bedre tannhelsetilbud til andre grupper, så hører jeg egentlig at de ikke klarer å følge opp innbyggerne sine. For meg ser det ut som Høyre tar ned velferdstilbud, for å få råd til å fjerne eiendomsskatt.

Det skriver statssekretær Ellen Moen Rønning-Arnesen i Helse- og omsorgsdepartementet i en epost.

Rønning-Andersen forventer at unge i Norge får tilbudet de skal. Hun sier de har gitt unge voksne mellom 19 og 24 en lovfestet rett til tannhelsetjenester fra det offentlige til sterkt reduserte priser.

– Tilbudet skal være regelmessig og oppsøkende. Høyre-byrådet har akkurat samme plikt til å gi et slikt tilbud som alle andre, sier hun.

Saliba Andreas Korkunc

Helsebyråd i Oslo kommune.

Korkunc vil sikre at ressursene går til dem som har størst behov. Han sier dagen ordning ble altfor dyr.

– Kommunen har betalt ukritisk, sier han.

Han sier at Oslo må spare en halv milliard kroner etter endring i inntektssystemetinntektssystemetDet endrede inntektssystemet for kommunene sikrer at «rike» kommuner som får inn mye skatt, må gi fra seg noe av dette til «fattige» kommuner..

SVs Mehmood er imidlertid kritisk til at unge voksne som trenger tannbehandling, nå må henvende seg til en «hotline» hos tannlegevakten.

– Hva er nødvendig tannhjelp? Tenner må man nesten se, sier hun.

Read Entire Article