-
Bred politisk enighet om at overgrepsdømte ikke bør ha samvær med egne barn
– Disse forslagene er et viktig skritt for å ta barnas krav på beskyttelse mot vold og overgrep på alvor. Samfunnet skal alltid være på barnas side, ikke overgripernes. Derfor er det svært gledelig at en samlet komité støtter intensjonen i vårt representantforslag om å styrke retten til beskyttelse mot vold og overgrep ved samværsrett, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.
Det var Frp som la forslaget på bordet, som altså tirsdag fikk full tilslutning blant alle partiene i familiekomiteen. VG omtalte enigheten først.
Ordlyden det ble enighet om, er som følger: Personer som tidligere er dømt for overgrep mot barn, skal som hovedregel ikke ha samvær med egne barn.
I dag er det slik at man ikke kan jobbe i barnehage eller som lærer dersom man er dømt for overgrep. Men man har rett til å omgås egne barn.
Innstillingen skal debatteres i Stortinget 18. mars.
– Dette er en klar marsjordre til regjeringen å komme med lovendringer som styrker våre mest sårbare sine rettigheter, sier Frps Silje Hjemdal i familiekomiteen.
Vi må gjøre det vi kan for å hindre at barn blir utsatt for vold og overgrep, sier justispolitisk talsperson i Høyre, Mari Holm Lønseth.
– Har en begått overgrep mot andre barn, er det også en fare for at en begår overgrep mot egne barn. Dette er et viktig steg i riktig retning for å beskytte barn. Vi forventer at regjeringen leverer raskt på dette, sier hun.
(©NTB)
Foto: Tore Meek / NTB -
Turgåer hentet ned fra Ørntind
Tirsdag ettermiddag kom SAR Queen flyvende fra Evenes for å hjelpe en turist på fjellet Ørtind.
– Det er en gruppe med turister som er på tur på Ørntind. Ei dame i følget har skadet seg og må ha hjelp til å komme ned, sier Mari Lillestø hos Hovedredningssentralen Nord-Norge til Lofotposten.
Etter flere runder rundt i fjellområdet har SAR Queen og redningsmannskapet heist opp skigåeren litt vest for Ørntind og blitt fløyet i sikkerhet.
Foto: Bjarte Johannesen / NRK -
Folkemøte for PCI-beredskap
Nordland Legeforening og Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL) arrangerer mandag 10. mars fakkeltog og folkemøte i Bodø for å kreve døgnkontinuerlig PCI-beredskap i Nordland.
De har en tydelig beskjed til Helse Nord og
Helseministeren:– Likeverdig hjerteinfarktbehandling til Nordlands befolkning - NÅ!
Bakgrunnen for markeringen er at Helse Nord fortsatt har et begrenset tilbud der akutt PCI-behandling for hjerteinfarkt kun er tilgjengelig i kontortiden i Nordland, mens Troms har døgnkontinuerlig beredskap.
Samtidig har Helse Sør-Øst (HSØ) har nylig vedtatt å opprette døgnkontinuerlig PCI-beredskap ved Akershus Universitetssykehus. HSØ har vurdert at avstanden mellom A-hus, og Rikshospitalet medfører for stort tidstap for pasienter med tidskritiske hjerteinfarkt for deler av befolkningen.
Ifølge Nordland Legeforening og Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL) er det lengre fra Nordland til Tromsø, og behovet for 24/7 PCI er akutt.
-
Brann i bygning på Leknes
Lofoten brann- og redningsvesen på Leknes rykker ut etter melding om brann i en bygning.
Det melder de på meldingstjenesten X.
På politiets pressetjeneste skriver de at det er snakk om en carport på Bøstad i Vestvågøy er overtent etter at en gravemaskin tok fyr.
– Carporten sto 10 meter unna en fjøs med dyr. Brannvesenet var kjapt på stedet og fikk startet med slukking, men carporten var da overtent. Det ble meldt om at det ikke var fare for spredning til fjøset. Politiet oppretter sak og tar avhør på stedet.
Det er ingen skade på hverken personer eller dyr.
Foto: Nordland politidistrikt -
Utenriksministeren i Bodø med besøk fra Estland: – Vi kommer til å jobbe sammen
Utenriksminister Espen Barth Eide er for tiden på besøk i Bodø sammen med Estlands utenriksminister, Margus Tsahkna.
Under besøket på Forsvarets oprative hovedkvarter (FOH) sier det norske og baltiske samarbeidet har blitt mye tettere de siste årene, og spesielt etter at Finland og Sverige ble en del av Nato.
– Estland og Norge jobber tett sammen i Nato, om europeisk sikkerhet, trans-Atlantisk sikkerhet og om Ukraina. Dette blir viktig i dagens møte, som vi har valt å ha her i stedet for Oslo. Det er fordi Bodø og Reitan er en bra plass for å få hele bilde av forsvarsutsiktene i Europa, sier Barth Eide.
Utenriksministeren sa også under møtet at det er svært viktig at støtten til Ukraina fortsetter.
– Vi ønsker jo at USA skal være med på det. Vi kommer til å jobbe sammen med europeiske land for hvordan Europa kan samarbeide enda bedre i den situasjonen som nå er.
Ifølge den estiske ministeren må Europa handle nå.
– Europa må våkne opp nå og handle. Presidenten i USA har tatt et standpunkt når det gjelder Ukraina, så vi må bestemme hvordan vi skal erstatte den militære og økonomiske støtten til Ukraina så raskt som mulig, sier Tsahkna.
Foto: Marius Eriksen Guttormsen / NRK -
Støre på Helgeland-besøk: – Det er eit veldig alvorleg signal for Ukraina og Europa
Tysdag og onsdag er statsminister Jonas Gahr Støre på besøk på Helgeland.
Han starta besøket på MoMek i Mo industripark, og der fekk han blant anna spørsmål om den amerikanske presidenten Donald Trump som stanser all militærbistand til Ukraina.
– Det er eit veldig alvorleg signal for Ukraina og også for Europa, og eg meiner også for USA, seier Støre til NRK.
Han legg til at det også er alvorleg for USA.
– Løysninga på denne konflikten er viktig på begge sider. Me må prøve å finna fram til løysinga saman, seier Støre.
Sjølv om han for tida er på reise i Nord-Noreg, har han hatt kontakt med andre europeiske leiarar i dag.
– Me har den same reaksjonen at viss dette blir ståande, så er det svært alvorleg.
Han seier det ikkje er sikkert at det endar med ein stans av støtte frå USA.
– For det kan vera eit signal, det kan vera ein pause, det kan vera eit press, som Trump legg på Zelenskyj for å få han tilbake til forhandlingsbordet, seier han.
Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK -
Vogntog kjørt av E6 i Rana
Tirsdag formiddag melder politiet at et vogntog har kjørt av E6 i Rana.
Ifølge politiet ble ingen skadet, men det er en del skade på rekkverket og autovernet.
– Det er meldt om glatt vegbane i området, sier operasjonsleder Lars Halvorsen i en melding.
Vegtrafikksentralen vil sørge for at veien blir strødd, ifølge Halvorsen.
-
Nordland er blant fylkene med størst nedgang i konkurser
I februar ble det registrert 354 konkurser. Det en nedgang på hele 12 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Det skriver Dun og Bradstreet Norge i en pressemelding.
Vestfold, Møre og Romsdal og Nordland har hittil i år hatt den største nedgangen i konkurser. Nordland har en reduksjoner på 24 prosent, står det i meldingen.
Analytiker i Dun og Bradstreet Norge, Gustav Lundberg sier i pressemeldingen at det er økt optimisme i næringslivet.
– Historisk sett er februar en måned med relativt få konkurser. At konkursene ligger 12 prosent lavere i februar 2025 enn i februar 2024, kan tyde på at vi går lysere tider i møte, sier Lundberg.
-
Ber om fritak fra alle politiske verv
Varaordfører i Hamarøy, Ann Irene Sæter ber om fritak fra alle sine politiske verv fra og med 1. mars og til 30. juni 2025. Det skriver NordSalten Avis.
Det er personlige årsaker er oppgitt som grunnlag for søknaden.
Det er foreløpig ikke kjent hvem som vil tre inn i hennes sted i denne perioden, skriver avisa.
Foto: Elena Junie Paulsen -
Forfallet på fylkesveiene er verst i Nordland
En ny rapport fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) viser at forfallet på fylkesveiene er verst i Nordland, Vestland og Møre og Romsdal.
Dårlige dekker, manglende rassikring og forsinkede tunneloppgraderinger er gjennomgående problemer, skriver OFV i en pressemelding.
Rapporten viser også at fylker med dårlig vedlikehold får økte midler, mens de som prioriterer oppgradering, får mindre.
Store deler av statens bevilgninger fordeles etter hvor stort vedlikeholdsetterslep et fylke har. Det betyr at jo dårligere veiene er, desto mer penger får fylket til opprusting og fornying, skriver OFV i pressemeldingen.
– Mange fylker ønsker å prioritere vedlikehold, men økonomien tvinger dem til å gjøre det motsatte. Vi kan ikke fortsette med et system som lar veiene forfalle, samtidig som de er avgjørende for jobber, utvikling og trygghet i hele Norge, sier Rikard G. Knutsen, fagsjef i OFV i meldingen.
Ifølge Statens vegvesen er vedlikeholdsetterslepet på fylkesveiene mellom 86 og 96 milliarder kroner, samtidig øker klimaendringer med skred og flom presset på et allerede svekket veinett.
– Dårlige veier handler ikke bare om slitt asfalt. Veiene er livsnerven som binder Norge sammen, og fylkesveiene utgjør halvparten av det offentlige veinettet. Når de svikter, rammes både hverdagsreisene, næringslivet og samfunnssikkerheten, sier Knutsen.
-
Stenger ambulansestasjonen i Sandnessjøen
Mandag ble ambulansestasjonen i Sandnessjøen stengt på grunn av problemer med inneklima og avvik. Det skriver Helgelands blad.
– Vi stenger fra i dag. Ingen får bo her. Stasjonen forblir stengt inntil det vi har påpekt blir utbedret, og det kan dokumenteres for oss at det er trygt å være her, sier verneombud for prehospitale tjenester på sykehuset i Sandnessjøen, Martine Håkonsen til avisa.
Flere ansatte opplever helseproblemer når de er på vakt på stasjonen. De melder om hodepine, tett og rennende nese, og svie i øynene. I tillegg blir ventilasjonsanlegget stadig tett, de mangler ren og skitten sone, og har et uferdig tak som drysser, skriver avisa.
– Jeg har gått runde med smittevernsykepleier som har påvist avvik i henhold til Helgelandssykehusets infeksjonskontrollprogram, krav fra Arbeidstilsynet og Arbeidsplassforskriften, sier Håkonsen.
Over år har de rapportert om feil og mangler ved bygget til drifts- og eiendomsavdelingen, men problemene er ikke utbedret. Arbeidstilsynet er også varslet, skriver Helgelands blad.
– De har ikke vært på inspeksjon ennå, og det er derfor jeg anser dette som en hastesak. 37 prosent av avvikene som er varslet siden 2015, er det ikke gjort noe med, sier verneombudet.
Foto: Benjamin Fredriksen -
Nedgang i personskader ved Alcoa i Mosjøen i fjor
Årsberetningen for Mosjøen Kjemiske Arbeiderforening (MKAF) for 2024 viser at det ble registrert 54 personskader ved Alcoa Mosjøen. Det skriver Helgelendingen.
Elleve av skadene krevde medisinsk behandling, 41 krevde førstehjelp og to skader førte til arbeidsbegrensning, ifølge avisa.
Dette er en nedgang fra 2023. Da ble det meldt om 63 skader, skriver Helgelendingen.
Foto: NRK -
Må permittere halve arbeidsstokken
Selskapet Latech AS i Moskenes må permittere seks ansatte, ifølge Lofotposten.
Selskapet har siden 2004 laget produksjonsutstyr til fiskeflåten og fiskeindustrien på land. Ifølge avisa har selskapet de siste årene hatt en omsetning på mellom 30 og 40 millioner kroner.
Men nå er de nødt til å permittere ansatte som følge av mindre arbeid.
– Grunnen er at det er lite ordre inn. Vi tror dette har en sammenheng med kvotenedgangen, sier daglig leder Cecilie Berntsen til avisa.
Selv om det er seks ansatte som nå er permittert, betyr ikke det at alt stopper opp. Det er fortsatt syv ansatte på jobb.
– Vi skal nok stå han av, for å si det sånn. Det er ikke kroken på døra, sier Berntsen til Lofotposten.
Lofot-tidene skrev saken først.
-
Trafikkulykke i Brønnøy – bil skal ha kjørt i fjellvegg
Politiet melder om en trafikkulykke på fv. 76 i Brønnøy. En bil er involvert og skal ha kjørt i en fjellvegg, ifølge politiet.
Sjåføren er våken og klar, men blir sjekket av helsepersonell på stedet.
To timer etter første melding skriver politiet at de har avsluttet på stedet.
– Vært lav hastighet, samt små materielle skader på bilen. Blir ikke noe sak fra politiets side, skriver operasjonsleder Yngvar Fredriksen i en melding.
-
Lurte Nav, nå må mannen i 20-årene i fengsel
Avisa Nordland meldte mandag at en mann i 20-årene fra Bodø er dømt til 60 dagers ubetinget fengsel for å ha gitt uriktige opplysninger til Nav.
Han oppga å ha arbeidet 415 timer hos to ulike bedrifter, men i virkeligheten jobbet han 1275,5 timer. Dermed mottok han urettmessig 217 250 kroner i dagpenger.
Bodø-mannen dømmes for grovt bedrageri og uriktig forklaring.
Foto: Marius Guttormsen / NRK -
Går frivillig gjennom isen
I Svolvær benyttet Thor-Jakob Andreassen, Lucas Nikolaisen og Lucas Dahlstrup første dag av vinterferien til å teste hvordan det er å gå gjennom isen.
– Jeg tenkte først at jeg ikke kom til å få sjokk, men du får fort sjokk, sier Lucas Dahlstrup.
For mange vil det kanskje oppleves som et sjokk hvis man skulle være uheldig og gå gjennom isen. Derfor kan det være lurt å øve under kontrollerte forhold, slik som denne gjengen gjorde på Lille Kongsvann.
Vinterferieaktiviteten ble arrangert i samarbeid mellom Lofoten Friluftsråd, UNGiVÅGAN og BUA Vågan.
– Det er greit å vite hva man skal gjøre hvis man faktisk skulle gå gjennom isen, sier Ingrid Kvamme Erichsen fra Lofoten Friluftsråd.
Foto: Trude Furuly/NRK -
Promillekjøring på Melbu
Politiet fikk i kveld melding om mulig promillekjøring på Melbu.
De har kontroll på fører som blåste over lovlig verdi. Han framstilles for bevissikring og sak opprettes.
-
254 kunder uten strøm
I Beiarn er 254 kunder uten strøm. Arva skriver på sine nettsider at strømbruddet er registrert, og at de jobber med å lokalisere og rette feilen.
Strømmen er forventet tilbake klokken 21 i kveld.
Foto: Geodata AS, Kartverket, Geovekst og kommunene, OpenStreetMap | Powered by Volue ADMS Powered by Esri -
Ranværing tok gull i junior-VM
Kasper Ågheim Kalkenberg fra Rana imponerte under junior-VM i Östersund. I dagens sprint gikk skiskytteren inn til seier.
Denne sesongen er ranværingens første i den eldste juniorklassen. Med andre ord stiller han på startstreken sammen med løpere som er to år eldre enn ham selv.
Rana Blad omtalte saken først.
Foto: Geir Olsen / NTB
NRK Nordland forklarer: Vet du hvordan du bruker parklysene? 01:02
Neste