- Bra for oss

3 hours ago 3



Windport er valgt som sammenstillings- og utskipingshavn for de første installasjonene til Sørlige Nordsjø II, skriver Lindesnes Avis fredag.

– Vi er utrolig stolte over å bli valgt som stedet for sammenstilling og utskiping i denne aller første fasen av utviklingen av havvind i Norge. Vi håper dette er starten på mange flere oppdrag innen havvindindustrien, sier Turid Storhaug, administrerende direktør i Windport, i en pressemelding, ifølge avisen.

Talsperson for de fem lokale virksomhetene bak Hausvik Energy Yard, som ønsker havvind-satsing på Hausvik industriområde i Lyngdal, Arne Marthinsen, er godt fornøyd med dette.

– Alt som er bra for Mandal, er bra for oss. Vi snakker mye sammen. Denne nyheten er godt nytt for hele Sørlandet, sier han til Lister24.

Selskapet Ventyr er blitt tildelt retten til å utvikle et havvindanlegg i første fase av prosjektområdet Sørlige Nordsjø II. Havvindkraftverket er planlagt med mellom 60 og 100 vindturbiner med en samlet effekt på inntil 1.500 MW og en antatt kraftproduksjon på 7-8 TWh per år.

– Jeg ser på Agder som et vertsfylke for Sørlige Nordsjø II. At Agder ligger nærmest er én ting, noe annet er de tjenestene og den kompetansen som Agder tilbyr. Jeg tror Agder kommer til å få stor glede av utbyggingen, sier Anne Knausgård, landssjef i Parkwind, selskapet som er den største eieren i Ventyr, til Lindesnes Avis.

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn

17:41 i dag NTB

→ Del

Mann dømt for å ha filmet samleie han var med på

En kvinne og en mann hadde frivillig samleie, men mannen filmet deler av det som skjedde, uten at kvinnen visste det. Høyesterett mener dette var ulovlig.

Det var i mai 2023 som kvinnen og mannen møttes på et utested i Oslo. De kjente ikke hverandre fra tidligere. Etter en stund gikk de ut og hadde samleie skjult av en hekk.

En liten del av det som skjedde, fire-fem sekunder, ble filmet av mannen uten at kvinnen var klar over det.

Kvinnen anmeldte senere mannen for voldtekt. Anmeldelsen ble henlagt, men under politiets etterforskning kom filmen for dagen.

Både tingretten og lagmannsretten kom til at filmingen uten samtykke var seksuelt krenkende atferd, og mannen ble dømt. Han anket til Høyesterett.

Høyesterett kom til at filmingen var straffbar etter straffeloven paragraf 298 om seksuelt krenkende atferd.

« … filming eller fotografering av seksuell omgang uten samtykke må som det klare utgangspunkt være å anse som seksuelt krenkende atferd. Dette gjelder selv om den seksuelle aktiviteten som sådan er frivillig, og selv om filmen ikke spres til tredjepart.» skriver førstvoterende i Høyesterett i dommen.

Straffen ble som lagmannsretten dømte mannen til, en bot på 12.000 kroner, derfor stående når tiltaltes anke ble avvist av Høyesterett.

17:32 i dag Svein Morten Havaas

→ Del

Fyret blir 300 år - det skal markeres

Markøy fyr mellom Korshamn og Lindesnes er 300 år gammelt neste år. Det skal markeres. Foto: Jarle R. Martinsen, Fædrelandsvennen

Neste år er det 300 år siden det første lyset i fyrgryta ble tent på Markøy fyr.

– Det som er igjen av fyret i dag er et viktig kulturminne, både lokalt og nasjonalt, skriver kommunedirektør i Lyngdal, Kjell Olav Hæåk og virksomhetsleder for kultur Jan Seland i et brev som blant annet er sendt til Agder fylkeskommune.

Lyngdal kommune vil nemlig markere 300-årsjubileet, og ønsker å invitere relevante aktører med i en komite som kan planlegge hvordan dette best mulig kan gjøres.

– Vårt ønske er at vi i 2025 setter fokus på betydningen Markøy fyr har hatt opp gjennom historien, og formidle denne historien til flest mulig på en best mulig måte, skriver Hæåk og Seland i brevet.

Kommunen ønsker at komiteen skal bestå av institusjoner og personer som har kompetanse på kulturminner, kystkultur, og fyrhistorie. Nå håper på positiv respons.

Foruten fylkeskommunen har Venneforeningen for Markøy fyr, Kystverket, Lindesnes fyrmuseum, Norsk fyrforening og representanter for grunneier på Markøy fått invitasjon til å bli med i komitearbeidet.

Første komitemøte er allerede satt til et par morgen-/ formiddagstimer fredag 15. november. De som ikke kan bli med i formannskapssalen på rådhuset kan eventuelt delta på Teams, opplyses det i brevet.

12:50 i dag Tom Arild Støle

→ Del

Innstilt på fjerdeplass

Nominasjonskomiteen har innstilt Thor Håkon Føreland på fjerdeplass på Høyres stortingsvalgliste. Foto: Torrey Enoksen

Lyngdølen Thor Håkon Føreland er av Agder Høyres nominasjonskomité innstilt på fjerdeplass på partiets liste foran stortingsvalget neste høst.

Det er partiets nominasjonsmøte som vedtar den endelige listen. Det skjer i Kristiansand 23. november.

Lokallaget i Lyngdal satte Føreland på andreplass da de skulle sende sitt forslag til nominasjonskomiteen.

Listeforslaget innebærer i praksis at det nok skal mye til for at Høyre skal få inn noen representant fra Lyngdal igjen på Stortinget, et verv Ingunn Foss har hatt siden 2013. Den tidligere Lyngdal-ordføreren er den eneste Høyre-representanten på Stortinget fra Vest-Agder valgdistrikt denne perioden. Hun har ikke ønsket gjenvalg.

Fra Lister-regionen finner vi også Marthe Myrvang Johannessen fra Flekkefjord på 9. plass og Odd Bjørn Rudlende fra Farsund på 11. plass.

Nominasjonskomiteen, som blant annet har bestått av Jan Kristensen fra Lyngdal og Inger Stray Jensen fra Farsund, og som har hatt Paal Pedersen fra Lindesnes som leder, har vært enstemmig i sin innstilling.

Innstillingen til Agder Høyres nominasjonsmøte ser slik ut for Vest-Agder valgdistrikt:

1) Amalie Gunnufsen (Kristiansand)

2) Hannah Benedicte Teigland (Lindesnes)

3) Espen Jahnsen Saga (Kristiansand)

4) Thor Håkon Føreland (Lyngdal)

5) Nicolai Østeby (Kristiansand)

6) Ingrid Trønnes Mæhre (Kristiansand)

7) Siri Heimdal Knudsen (Kristiansand)

8) Tor Marius Markussen (Kristiansand)

9) Marthe Myrvang Johannessen (Flekkefjord)

10) Margareth Holberg (Vennesla)

11) Odd Bjørn Rudlende (Farsund)

12) Per-Terje Gabrielsen (Lindesnes)

10:36 i dag NTB

→ Del

Morrows batterifabrikk i Arendal forsinket på nytt – utlendinger får ikke jobbe

– Vi var to måneder unna å være ferdige med dette arbeidet da politiet plutselig endret oppfatning om hvordan en regel, en forskrift, skal fortolkes. Slik kan vi ikke ha det, sier adm.dir. Lars Christian Bacher i Morrow. Foto: Heiko Junge / NTB

Mellom 60 og 80 utenlandske arbeidere får ikke lov til å jobbe på Morrow Batteries' fabrikk i Arendal. Nå blir prosjektet fire måneder forsinket og 100 millioner kroner dyrere.

Arbeidere hos selskapets underleverandører nektes å arbeide med installasjon av utstyr på fabrikken like utenfor sentrum av sørlandsbyen, skriver Dagens Næringsliv.

– Mellom 60 og 80 ansatte hos våre japanske og sørkoreanske underleverandører nektes å jobbe på vår fabrikk av norske myndigheter, sier konsernsjef Lars Christian Bacher i Morrow.

– Vi tror dette vil bety at oppstarten blir fire måneder forsinket, og at utsettelsen vil koste oss rundt 100 millioner kroner, sier Bacher.

Det er tolkningen av en forskrift om såkalt teknisk ekspertise fra land utenfor EØS-området som skaper hodebry. For rundt to uker siden ble flere arbeidere stoppet på Kristiansand lufthavn. De fikk lov til å reise til Morrows anlegg, men forbud mot å arbeide.

Morrow har kjøpt produksjonsutstyr for rundt to milliarder kroner fra de to asiatiske landene. Bacher mener det er politiet som har endret syn på hvordan en forskrift skal tolkes.

– Saken er fortsatt under etterforskning. Tolkningen av utlendingsforskriftens bestemmelser vil inngå i påtalevurderingen av saken, sier politiadvokat Bente Bøvor i Agder politidistrikt til DN.

09:06 i dag NTB

→ Del

Prisjakt: Prisene øker unormalt mye før Black Week

Det er mulig å gjøre svært gode kupp under tilbudsuken Black Week, men man må sjekke prisene slik at man ikke blir lurt, mener prisekspert. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Butikkene har allerede begynt å skru opp prisene i forkant av tilbudsuka Black Week, som er i slutten av november, mener prisekspert.

– Historisk sett ser vi at mange produkter innen elektronikk og sport og fritid øker mye i pris i oktober, som en slags forberedelse inn mot Black Week. Et samlet bilde av markedet i fjor i oktober var at 800.000 produkter økte i pris med mer enn 10 prosent. Dette er unormalt mye og gir oss et klart bilde av hvordan deler av bransjen opererer, sier norgessjef i Prisjakt, Christoffer Reina, til Tek.no.

Butikker må opplyse om et produkts førpris under tilbudsperioden, og produktet skal ha hatt denne prisen i minst 30 dager før tilbudet starter.

– Så lenge lovverket ikke beskytter forbrukeren bedre mot slike luretilbud, må man være ekstra på vakt før man handler, sier han.

Samtidig er Black Week og spesielt Black Friday den billigste dagen å handle på, så lenge man sjekker at tilbudet faktisk er godt, mener Reina.

07:39 i dag Tom Arild Støle

→ Del

Disse 16 utgjør det nye ungdomsrådet

Kommunestyret i Farsund valgte torsdag kveld nytt ungdomsråd i kommunen for 2024-2025.

Det nye ungdomsrådet består av i alt 16 ungdommer. Vedtaket som ble gjort var enstemmig, og i tråd med kommunedirektørenes innstilling.

Det nye ungdomsrådet består av: Tobias Brevik (Eilert Sundt videregående skole), Live Tomine Brox (Eilert Sundt videregående skole), Stella Brøvig (Farsund ungdomsskole), Richard Lui Buch (Farsund ungdomsskole), Rigmor Buch (Eilert Sundt videregående skole), Sverre Edvinsen (Eilert Sundt videregående skole), Signe Marie Lund Egra (Lista ungdomsskole), Frede Ulgjell Espeland (Lista ungdomsskole), Emma Berstad Gabrielsen (Farsund ungdomsskole), Emil Grindheim (Eilert Sundt videregående skole), Marius Brønn Hansen (Eilert Sundt videregående skole), Vetle Hansen (Eilert Sundt videregående skole), Ola Håberg (Flekkefjord videregående skole, studiested Kvinesdal), Sara Johannessen (Eilert Sundt videregående skole), Alexander Kleppe (KVS Lyngdal) og Tomine Skomsøy Knutsen (Eilert Sundt videregående skole).

Varamedlemmer er Tønnes Isaksen Torsøe (Farsund ungdomsskole), Berit Sudland (Eilert Sundt videregående skole) og Olaf Løvendahl (Lista ungdomsskole).

Ungdomsrådet er et rådgivende organ for kommunen og har rett til å uttale seg i alle saker som gjelder ungdom, eller som har innvirkning på ungdom direkte eller indirekte. Rådet velges nytt hver høst.

07:30 i dag NTB

→ Del

Markert resultatfall for Norske Skog

Norske Skog oppnådde et resultat på 91 millioner kroner i tredje kvartal 2024, ned fra 471 millioner kroner i forrige kvartal.

Nedgangen forklares med overkapasitet i markedene og økte kostnader.

Til tross for utfordringene har selskapet økt sin markedsandel innen avispapir ved å øke salgsvolumene sammenlignet med samme periode i fjor. Konsernsjef Geir Drangsland er sier han er tilfreds etter gode tilbakemeldinger fra emballasjepapirkunder.

Driftsresultatet endte på minus 13 millioner kroner, ned fra et overskudd på 364 millioner kroner i andre kvartal. Resultat før skatt var minus 156 millioner kroner, mot et overskudd på 311 millioner kroner i kvartalet før.

Netto rentebærende gjeld økte til 3,7 milliarder kroner, hovedsakelig grunnet investeringer og en svakere norsk krone. Egenkapitalandelen er 41 prosent.

Selskapet skriver i kvartalsrapporten at de forventer at etterspørselen etter deres produkter vil fortsette å øke i fjerde kvartal, til tross for fortsatt overkapasitet i markedet.

07:27 i dag NTB

→ Del

Regjeringen lover å legge fram samtykkelov før valget

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) lover at regjeringen vil legge fram et forslag om samtykkelov i denne stortingsperioden. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) lover at regjeringen vil legge fram et forslag om en samtykkelov i denne stortingsperioden.

– Vi har flertall i Stortinget sammen med SV for en reell samtykkelov. Senterpartiet og Arbeiderpartiet skal legge det fram det i denne perioden, sier Mehl til TV 2.

Det er tre år siden regjeringen først varslet en samtykkelov, men den har latt vente på seg. Justisministeren sier at en av grunnene til at det har tatt tid, er at endinger i straffeloven må gjøres med varsomhet.

– Det er strenge beviskrav i strafferetten. På den andre siden av en rettssak, sitter det noen som er tiltalt, og som risikerer å få fengselsstraff.

Mehl sier at regjeringen har ønsket å gå gjennom hele kapittelet om straffelovbrudd på seksualområdet, ikke bare voldtektsbestemmelsen.

– Vi vet at det kan være flere hull i lovverket som gjør at kvinner eller andre som blir utsatt for andre typer seksuelle overgrep, ikke fanges opp av loven i dag, sier hun.

Justisministeren slår fast at loven vil tydeliggjøre hva som er lov og ikke.

– Vi kommer til å legge fram en lov som slår tydeligere fast enn i dag at det ikke er lov å ligge med noen som ikke har sagt «ja» til det. Det burde være en selvfølge i Norge i 2024, sier hun.

07:25 i dag Tom Arild Støle og NTB

→ Del

Problemer med nødnumrene

Det ble natt til fredag meldt om at det var problemer med nødnumrene 110, 112 og 113.

Det opplyste operasjonsleder Frode Vang i Agder politidistrikt om klokken 01.43, da han ba dem som ikke kom gjennom til politiet på nødnummeret 112 om å forsøke 02800.

Klokken 02.26 ble det fra Telenor meldt at feilen var blitt rettet.

Det var ikke bare i Agder, men over hele landet det var problemer med nødnumrene.

– Vi ser litt kritisk på at 112, 110 og 113 ikke er tilgjengelig, sa Geir Arne Nessa, beredskapsvakt i Politidirektoratet, til NRK ved 3-tiden.

Årsaken til problemene er foreløpig ikke kjent.

Direktør Elisabeth Aarsæther i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sier til kanalen at en situasjon der man ikke kan være sikker på at man har nådd gjennom, er alvorlig.

– Nå får vi vente på rapporten som Nasjonal kommunikasjonsmyndighet skal få. Så får vi se om det er noen tiltak der som er viktig, eller om dette var en rent teknisk hendelse som kan skje, sier hun.

15:33 i går NTB

→ Del

«Påskelabyrinten»-Valle hedret med pris

Viggo Valle, som gikk av med pensjon i sommer, får hedersprisen av radiosjef Cathinka Rondan i NRK på arrangementet Lyddager. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Den nypensjonerte NRK-veteranen Viggo Valle fikk torsdag Prix Norges hederspris.

Prisen ble delt ut under fagkonferansen Lyddager, melder Medier24.

Valle hadde 47 års fartstid i NRK da han gikk av med pensjon i sommer – og ledet blant annet «Påskelabyrinten » i 37 av årene. Han tok med publikum til totalt 2800 steder etter å ha stilt det evige spørsmålet «Kor ska vi reis hen nu?».

Det vanket stående applaus fra salen da han mottok prisen, som radiosjef Cathinka Rondan delte ut.

– Det er få som kan måle seg med årets vinner. Både når det gjelder bredde, innsats og resultater, sa Rondan.

I sin takketale trakk Valle fram miljøet på Tyholt som «utrolig viktig for norsk radio og norsk TV», skriver Kampanje.

– Det er stor stas på bli satt pris på av egne fagfolk, sa Valle, som rakk å lede «Påskelabyrinten » nummer 40 tidligere i år.

15:33 i går NTB

→ Del

Kokevarselet i Stavanger-området oppheves

Siden mandag har 55.000 innbyggere i Stavanger måttet koke vannet som følge av brudd på en vannledning. Kokevarselet er nå opphevet.

Det opplyser kommunen, ifølge Stavanger Aftenblad.

– Vannet er friskmeldt, og kokevarselet gjelder ikke lenger. Nå kan husstandene, bedriftene og andre som siden mandag kveld har kokt vannet, trygt drikke vannet igjen, melder Stavanger kommune ved 13.15-tiden torsdag.

Vannet er sjekket for blant annet E.coli, og det er ikke påvist noen slike bakterier.

– Enkelte kan oppleve misfarget vann i springen de kommende dagene. Det er ikke farlig, opplyser kommunen.

Innbyggere i bydelene Madla, Stokka, Tasta, Vardeneset, Kvernevik, Sunde og Byhaugen, samt til hele Randaberg kommune, måtte koke vannet som følge av et brudd i en hovedvannledning på Stokka. Ledningen overfører 850 liter vann i sekundet.

15:33 i går NTB

→ Del

Øst politidistrikt varsler pressekonferanse fredag om Lørenskog-saken

Riksadvokaten vil offentliggjøre påtalevedtaket i etterforskningen av Tom Hagen fredag. Øst politidistrikt, som etterforsker saken, varsler pressekonferanse.

Pressekonferansen holdes på politihuset i Lillestrøm fredag ettermiddag.

– Vi kan dessverre ikke være mer presise vedrørende tidspunkt da dette er avhengig av Riksadvokatens avgjørelse og når vi mottar denne, skriver Ann-Kristin Endal, som er leder ved kommunikasjonsstaben i Øst politidistrikt.

Tom Hagen har siden 2020 vært siktet for drap eller medvirkning til drap på kona Anne-Elisabeth Hagen, som forsvant fra parets bolig i Lørenskog 31. oktober 2018.

Onsdag ble det kjent at Riksadvokaten kommer med sin avgjørelse i Lørenskog-saken fredag. Statsadvokat Kari Hangeland Buvik bekrefter til NTB torsdag at avgjørelsen gjelder Tom Hagen. Tre andre er også siktet i saken.

15:32 i går NTB

→ Del

Over 30 ansatte mister jobben i flyselskapet Norse

Norse Atlantic Airways begrunner nedbemanningen med den økonomiske situasjonen.

22 heltidsansatte og tolv midlertidig ansatte i Norse Atlantic Airways mister jobben ved hovedkontoret i Arendal, opplyser Parat.

Parat-tillitsvalgt Steven Troy sier det er fem avdelinger som blir berørt. Han er redd disse 34 stillingene bare er starten på noe mer.

– Jeg som tillitsvalgt opplever dette som en brutal prosess, der vi nedbemanner og frykter at arbeidsplasser flyttes ut av landet. Velger selskapet å legge ned nær alle administrative arbeidsplasser i Norge, vil mye måtte gjenoppstå i utlandet. Skal selskapet operere tilnærmet like mange fly som før og med tilnærmet samme antall piloter og kabinansatte, må det også være en administrasjon. En administrasjon som i liten grad skal være her i Arendal. Det mener vi er urimelig, sier Troy.

Må følge kriteriene for nedbemanning

Parat-advokat Marianne Willett Jansen sier berørte ansatte har fått informasjon fra selskapet.

– Fra Parats side har vi ikke informasjon om at det er konkrete oppgaver som i dag utføres i Arendal, som nå flyttes til utlandet. Vi håper naturligvis at dette ikke skal skje. Fra de tillitsvalgtes side kreves det at selskapet følger de alminnelige kriteriene for nedbemanning, og at det tas utgangspunkt i ansiennitet. Fra Parats side vil vi bistå den enkelte på best mulig måte, sier Jansen.

Hun sier informasjonen fra Norse har tatt lang tid og at tillitsvalgte ba selskapet før helgen om å informere ansatte.

– Nå når beslutningen er tatt, kan det se ut som at prosessen har gått litt for fort, noe som gjør at vi stiller spørsmål ved om utvelgelsesprosessen er forsvarlig, sier Jansen.

Vil opprettholde lave kostnader

Selskapet begrunner nedbemanningen med den økonomiske situasjonen.

– Å opprettholde lave kostnader er en viktig del av vår strategi. Vi ser jevnlig på kostnadene våre og tilpasser oss raskt når vi ser rom for forbedring. Strategien vår har utviklet seg, akkurat som rutetilbudet vårt, som igjen gjør at det er behov for andre ferdigheter og bemanning på enkelte områder, skriver kommunikasjonssjef i Norse, Christina Carare i en epost til NTB.

Norse er et norsk flyselskap som ble startet i 2021, og som begynte å fly passasjerer i juni året etter. Selskapet, som har satset stort på langdistanseruter, har slitt økonomisk siden oppstarten.

14:28 i går NTB

→ Del

Snittpris for strøm på 48,7 øre per kWh fredag

I Sørøst- og Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 48,7 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 51,1 øre.

Fredagens snittpris per kWh er 9,4 øre høyere enn torsdag og 12,5 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen fredag på 51,1 øre per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 2,3 øre høyere enn torsdag og 30,4 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (16,44 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst- og Sørvest-Norge vært 85,7 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting fredag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

Minsteprisen blir på 45,3 øre per kWh mellom klokken 23 og 00.

14:28 i går NTB

→ Del

Kronen har svekket seg markant – kan bety senere rentekutt

Den norske kronen har svekket seg ytterligere. Foto: Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Kronen er svakere enn Norges Banks anslag, noe som styrker økonomenes tro på at det ikke blir noe rentekutt før mars.

Torsdag formiddag handles én euro for 11,88 kroner. Én dollar koster 10,95 kroner, ifølge Infront. Det er det svakeste nivået siden august, skriver E24.

– Kronen har igjen begynt å utvikle seg svakere enn antatt av Norges Bank. Dette gjør situasjonen vanskeligere for Norges Bank og trekker i retning av senere rentekutt, skriver Handelsbanken i en morgenrapport.

Ifølge DNB har regjeringen beregnet budsjettimpulsen feil i sitt forslag til statsbudsjett for 2025. Seniorøkonom Kyrre Aamdal mener budsjettet er mer ekspansivt enn tidligere antatt, noe som styrker troen på at det ikke blir noe rentekutt før mars.

Regjeringen foreslår å overføre 11,7 milliarder kroner fra Statens Pensjonsfond Norge (SPN), også kalt Folketrygdfondet.

– Justert for overføringene fra SPN ville impulsen vært 0,8 prosentpoeng. Da begynner avstanden til Norges Banks anslag på 0,3 prosent å bli tydelig, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal.

– Det styrker oss i troen på at det ikke kommer rentekutt før mars neste år, selv om inflasjonen skulle komme ut litt lavere enn Norges Bank anslo, heter det videre.

14:28 i går NTB

→ Del

Eposten til Kunstsilo i Kristiansand utsatt for hackerangrep

Kunstsilo har tre kunstsamlinger: Christianssands Billedgalleri, Sørlandssamlingen og Nicolai Tangens samling. Til sammen utgjør de over 7500 kunstverk. Museet er plassert i den gamle kornsiloen som ble bygd i 1935. Foto: Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Eposten til Kunstsilo i Kristiansand er utsatt for hackerangrep. Det jobbes for å få tilbake kontrollen på epostkontoen.

– Det er skikkelig kjipt, sier Eldbjørg Dahl, pressekontakt i Kunstsilo til avisa KRS.

– Vi gjør det vi kan for å løse det, legger hun til.

Kunstsilo åpnet i mai og huser Tangen-samlingen, verdens største samling av nordisk modernisme, samt Sørlandssamlingen og Christianssands Billedgalleri.

14:27 i går NTB

→ Del

FHI: Flere oppsøker legen med luftveisinfeksjoner

Flere oppsøker legen med luftveisinfeksjoner, viser Folkehelseinstituttets rapport for uke 41. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Legebesøk for luftveisinfeksjoner er økende, men på normalt nivå for årstiden, ifølge FHIs ukerapport.

– Sykehusene og kommunene må være forberedt på at innleggelser med influensa, covid-19 og andre luftveisinfeksjoner vil øke utover senhøsten, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i rapporten for uke 41.

Det er rhinovirus, bakterien mycoplasma pneumoniae og covid-19 som dominerer blant luftveisinfeksjonene nå.

Forekomsten av mykoplasma-infeksjoner ser ut til å være økende, mens koronainfeksjoner og kikhoste er på stabilt nivå. Det er nedgang i rhinovirus-infeksjoner.

– Forekomsten av influensa og RS-virusinfeksjoner holder seg meget lav, opplyser de.

08:57 i går NTB

→ Del

Årets rosa sløyfe rives ut av butikkene

Smykkedesigner Cathrine Børter fra merket Pearl Octopuss.y står bak årets sløyfe. Foto: Foto: Stephanie Sikkes / Kreftforeningen/ Brystkreftforeningen / Handout / NTB

Etterspørselen etter årets rosa sløyfe fra Kreftforeningen er enorm. Flere steder er utsolgt for sløyfen allerede.

– Den rives ut av butikkhyllene, og i vår egen nettbutikk har den vært utsolgt. Vi jobber hele tiden med å få inn flere, men på kort tid blir det utsolgt på nytt, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

I år er det smykkedesigner Cathrine Børter bak smykkemerket Pearl Octopuss.y som har designet sløyfen. Børter har selv et personlig forhold til kreftsykdommen. Hennes mor har hatt brystkreft.

− Det gikk heldigvis bra med mamma. Sløyfen jeg har laget er en hyllest til alle dem som er berørt av sykdommen, og det er veldig stas at så mange liker den, sier hun.

Dette er ellevte år på rad at en designer utformer sløyfen.

− Vi får stadig høre om steder som er tomme. Disse rekordene er på et helt nytt nivå. Dette betyr så mye, for hver eneste sløyfe bidrar til forskning på brystkreft, sier Ross.

Hvert år i oktober bærer folk i mange land rosa sløyfe for å vise sin støtte til brystkreftrammede. Inntektene fra salget går til forskning.

I Norge lever nesten 60.000 med en brystkreftdiagnose. Gjennom 25 år har Rosa Sløyfe-aksjonen i Norge bidratt med 465 millioner kroner til brystkreftsaken, blant annet gjennom salg av sløyfen, opplyser Kreftforeningen.

08:35 i går NTB

→ Del

Klima og miljø viktigste sak for høyt utdannede – har blitt mindre viktig

I en undersøkelse blant høyt utdannende i forkant av valgkampen og stortingsvalget neste år er Høyre det klart største partiet. Foto: Foto: Emilie Holtet / NTB

Klima og miljø er den viktigste saken for høyt utdannede i forkant av stortingsvalget – men andelen som mener dette, har gått kraftig ned siden 2021.

I en undersøkelse Respons Analyse har gjort på vegne av Akademikerne, er Høyre det klart største partiet med 26,8 prosent oppslutning. Dernest følger SV (14,9) og Arbeiderpartiet (14,4).

Hele målingen ser slik ut (tall i parentes er fra samme undersøkelse utført i forkant av stortingsvalget 2021): Rødt 7,1 (9), SV 14,9 (15), AP 14,4 (17), Sp 2,2 (8), Venstre 11,4 (9), KrF 3,3 (2), Høyre 26,8 (19), Frp 8,7 (4), MDG 9,2 (15) og andre 2 (3).

Klima og miljø er fortsatt den viktigste saken for høyt utdannede, men ikke like viktig som for tre år siden. I 2021 svarte 45 prosent at dette var blant de tre viktigste sakene – i dag svarer 35 prosent det samme. Utdanning- og skolepolitikk, helse, velferdspolitikk og skatt følger etter som toppsaker for høyt utdannede.

Undersøkelsen er gjort mellom 4. og 9. september. 1055 personer med minimum mastergrad som høyeste fullførte utdanning deltok.

Read Entire Article