Booking.com lurt trill rundt av mindreårig

1 month ago 26



– Dette er en sak til skrekk og advarsel for andre som driver korttidsutleie, sier Vidar til TV 2.

Han er far til en femten år gammel jente som sammen med en jevngammel venninne leide en leilighet uten farens kjennskap. 

Far til jenta er anonymisert for å beskytte datterens identitet. 

– Mye har sviktet

Datteren booket leiligheten via Booking.com hvor hun brukte farens navn og fødselsdato og venninnens telefonnummer for å sikre seg leiligheten.

– Det var alt som skulle til for å inngå en leiekontrakt. Her har mye sviktet når to mindreårige klarer dette, sier Vidar til TV 2.

Booking.com svarer TV 2 lengre nede i artikkelen.

 Haakon Eliassen / TV 2
NEKTET Å BETALE: Far til 15-åringen mener at det er uholdbart at mindreårige så lett kan inngå leieavtaler, som han mener er i strid med norsk lov. Foto: Haakon Eliassen / TV 2

Den lille leiligheten, som ligger i et idyllisk strøk i Bergen, ble leid ut for 1345 kroner natten. Jenta og en venninne skulle benytte den til festlokale for flere ungdommer.

Leiligheten ble ifølge utleier påført skader, og derfor også tap av inntekter i en kort periode. 

I dokumenter sendt til Forliksrådet krever utleier at far til jenta betaler 7299 kroner for skadene. 

Dette skal dekke kjøp av en ny støvsuger, en strømkabel, ny låssylinder, utvask av leiligheten og tapte leieinntekter.

– Uaktuelt

– Det er ikke aktuelt å betale noe som helst. For meg er det en prinsippsak hvor grådighet og et dårlig system åpner for at barn kan leie en leilighet. Det skal ikke skje, sier jentas far til TV 2.

Det var i desember i fjor at ungdomsskoleeleven booket den lille leiligheten i Sandviken i Bergen via booking.com. 

– Dette kunne gått mye verre, fordi min datter ikke hadde kontroll over alle som kom til leiligheten. Noen var flere år eldre, så hun mistet rett og slett kontrollen.

– Min datter forlot leiligheten og var hjemme klokken 23.00 samme kveld, forklarer mannen til TV 2.

Leieavtalen ble inngått uten farens kunnskap, men hans navn og fødselsdato ble benyttet.

Først noen dager senere, da utleier sporet ham opp, fikk han kjennskap til forholdet.

Hadde sex i leiligheten

– Vi krever erstatning for regelbrudd og skader, sier den kvinnelige utleieren, som ønsker å være anonym. 

Hun står fast på at jentas far både har et juridisk og moralsk ansvar for å ordne opp.

Det viste seg at flere ungdommer fortsatte å bruke leiligheten, også etter at leieforholdet på et døgn var avsluttet. 

Da eierne, som var bortreist noen dager, returnerte til Bergen, fant de fire ungdommer i leiligheten. 

I skrivet til Forliksrådet står det at: 

«Tirsdag kveld 2 januar 2024, da Klager skulle innom leiligheten i anledning klargjøringen, så befant det seg fire ungdommer i leiligheten som tilsynelatende hadde sex.»

– Vi ble sjokkert og dette var en ubehagelig situasjon. Ungdommene forsvant fra leiligheten, uten at vi fikk nøkler tilbake, opplyser utleier til TV 2.

Advarer andre

Tusenvis av privatpersoner og selskaper i Norge leier ut boliger via Booking.com og andre tilsvarende tjenester. 

Både utleier og barnets far er enig i at saken kunne vært mye verre. Leiligheten kunne i verste fall blitt total rasert. 

Konflikten reiser viktige spørsmål om sikkerheten i slike bookingsystemer som tusenvis av nordmenn benytter. Og om foreldre til en mindreårig kan stilles økonomisk ansvarlig for skader som oppstår.

Vidar hadde én samtale med utleier. Denne samtalen ble tatt opp, og TV 2 har hørt på praten mellom partene som varer i drøyt 12 minutter.

 Haakon Eliassen / TV 2
UENIG OVER TELEFONEN: TV 2 har hørt samtalen mellom jentens far og utleier. Nå skal Forliksrådet avgjøre hvem som har retten på sin side. Foto: Haakon Eliassen / TV 2

Faren viser til vergemålsloven og mener at man ikke kan inngå kontrakt med en 15-åring. Utleier mener far er ansvarlig ettersom det er hans navn som er anvendt. 

– Dessuten er han barnets far og burde ordnet opp, det ville jeg gjort om det var mitt barn, sier utleier til TV 2.

TV 2 konfronterer barnets far: 

– Det er din datter som har leid leiligheten, bør ikke du da ordne opp?

– Absolutt ikke, dette en prinsipiell sak. Det er etter norsk lov ikke lov å inngå leieavtale med et barn på femten år. 

Han mener utleier og Booking.com har ansvar for å avklare hvem som er leietaker.

– Booking.com tar ikke noe ansvar for det som skjer. Det er jeg som utleier som selv må stå ansvarlig, forklarer kvinnen som vil advare andre utleiere.

Saken skal behandles i Forliksrådet, det laveste leddet i rettssystemet for sivile saker. Blir ikke partene enige, kan saken løftes til domstolen. 

– Ikke rettslig bindende

– Dersom en utleier inngår en utleieavtale med en 15-åring, er utgangspunktet at avtalen ikke er rettslig bindende, sier advokat Stig Nilsen på generelt grunnlag til TV 2.

Advokaten sier man må være myndig for å inngå en bindende leiekontrakt, jf. Vergemålsloven § 2. 

– Hvis det eneste som kreves for å inngå en avtale er navn, en fødselsdato og et telefonnummer, kan det hevdes at utleier ikke har tilstrekkelige rutiner for å sikre identiteten til den de inngår avtale med. Dette bør også gjelde ved korttidsutleie. Basert på opplysningene i saken, mener jeg at det er utleiers risiko å ha inngått en avtale med en 15-åring, oppsummerer Nilsen overfor TV 2.

Advokaten henviser til Skadeserstatningsloven paragraf 1–2. Den regulerer at foreldre plikter å erstatte skade voldt av barn og ungdom under 18 år, dersom de ikke har hatt «tilbørlig» tilsyn med barnet, eller på annen måte ikke gjort det som er rimelig å kreve av dem etter forholdene.

– I den konkrete rimelighetsvurderingen som skal foretas, vil jeg tro at utleier vil ha en utfordring med å nå frem, fordi vedkommende burde ha oppdaget at avtalen var inngått med en mindreårig. 

Nilsen mener det ikke er rimelig å pålegge foreldrene ansvar for manglende tilsyn med 15-åringen. 

 Geir Johnny Huneide / TV 2
UTLEIER HAR ANSVAR: Advokat Stig Nilsen mener at utleier kan slite med å få gjennomslag for sine krav fordi en i utgangspunktet ikke kan inngå leieforhold med en 15-åring. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Prinsipiell problemstilling

– Ut fra opplysningene i saken er det vanskelig å vise hva foreldrene skulle ha gjort annerledes i det konkrete tilfellet når barnet har gjort dette bak deres rygg.

Regelen i paragraf 1–2 andre ledd, sammenholdt med paragraf 1-1, angir at foreldre, uansett egen skyld, svarer inntil 5000 kroner for skade voldt uaktsomt av deres barn under 18 år, men flere forhold skal tas hensyn til, herunder alder, utvikling, utvist atferd, økonomisk evne og forholdene ellers.

– Problemstillingen er prinsipiell fordi det potensielt kunne ha vært tale om stor skade, og spørsmålet er hvor langt foreldrene blir økonomisk ansvarlige for ikke å ha ført «tilbørlig» tilsyn med ungdommen.

«Nøkkelprioritet»

TV 2 har kontaktet Booking.com, og bedt om kommentar til saken. 

Vi har også stilt disse spørsmålene:

Hvordan sikrer Booking.com at leietakerne faktisk er den de sier de er?

Her trenger man tydeligvis bare fødselsdato for at en voksen skal leie leiligheten og så kan en annen mindreårig betale med kredittkortet sitt?

Booking.com svarer følgende til TV 2:

«Sikkerheten til våre kunder og overnattingspartnere er en nøkkelprioritet for oss på Booking.com, og vi støtter våre partnere ved å tilby funksjoner og verktøy slik at de kan stille spesifikke krav til gjester som reserverer. Våre overnattingspartnere kan også sette sine egne husregler, og vi sørger for at alle kunder har lest og samtykket i å følge disse reglene før de bestiller.»

Read Entire Article