– Jeg har fått forferdelig dårlig behandling.
Det sier Trygve Toskedal Larsen om hvorfor han ikke blir å se i løypene i Trondheim når parautøverne slipper til over helgen.
Han mener landslagssjef Ulf Morten Aune har mye å svare for når det gjelder behandlingen av norske parautøvere, og nå er han ferdig med å holde ting for seg selv.
– Jeg har rett og slett ingenting å tape. Det går ikke an å bli dårligere behandlet enn det jeg har blitt. Det er helt horribelt, sier han.
Les svaret fra Aune lenger ned i saken.
FÅR HUDEN FULL: Landslagssjef Ulf Morten Aune.
Foto: Terje Pedersen / NTB– Det er en protest
I september i fjor fikk Larsen en betennelse i venstrebenet – det benet han har amputert over kneet. Han beskriver trykksår, store smerter og langvarige antibiotikakurer. Likevel presset han seg til å holde seg i god form, ettersom denne sesongen var viktig for ham med VM-øvelser både i Toblach i februar og i Trondheim i mars.
I november var han tilbake på ski, men pådro seg en hjernerystelse, noe som gjorde at han ble rådet til å stå over renn – blant annet NM.
– Jeg klarte å opprettholde formen, jeg har perset på mange testløp, og jeg har vist at jeg er en medaljekandidat, forklarer Larsen.
RISTER PÅ HODET: Larsen, her avbildet under en konkurranse, har sett seg lei på det han mener er uakseptabel behandling.
Foto: Terje Pedersen / NTBLikevel ble han ikke tatt ut til VM-løpene i Toblach for drøyt to uker siden. Grunnen skal ha vært at han ikke rakk NM, noe Larsen mener er helt urimelig, ettersom han har vist at formen er god.
– Løypene i Toblach var som skapt for meg. Der var jeg medaljekandidat, men jeg fikk ikke muligheten.
Da rant det over for den meritterte idrettsutøveren, som sa nøyaktig hva han mente om behandlingen.
Landslagstrener Petter Maurseth Blindheim erkjenner at Larsen har vært uheldig.
– Han har hatt en trøblete sesong, der han ikke har gått skirenn. I sesonginformasjonen står det at landslagsløpere kan prioriteres før jul, men ikke etter jul. Da må landslagsløperne vise form som alle andre.
– Han sier selv at han har perset på testløp etter testløp, og at dere vet at han er i god form. Betyr det noe?
– Vi må se de i offisielle løp. Han har vært fryktelig uheldig, svarer Blindheim.
Da Larsen ble vraket til Toblach, sa han fra seg muligheten til å gå i Trondheim.
– Det er en protest. Jeg kan ikke forholde meg til sånne mennesker. Jeg hadde tynt meg maksimalt for å være i form til VM, men de ville ikke engang ha meg på et stafettlag.
– Mobbing på høyt plan
Men uttaket til Toblach er ikke det eneste som skaper støy og misnøye.
Til VM-sprinten i Trondheim har Norge meldt på fem herrer og tre kvinner, men lørdag ble det bestemt at kun to fra hvert kjønn får stille.
De melder derfor av utøvere i stedet for å fylle opp plassene, og begrunner det med sesonginformasjonen.
– Dette føyer seg bare inn i rekken av dårlig behandling, konkluderer Larsen, som er klar på at Norges Skiforbund burde la utøverne få denne muligheten til å vise seg fram under et mesterskap på hjemmebane.
– Vi kan ikke ha et forbund som sitter og skviser ut folk. Det er verre enn noensinne nå. Jeg vil rett og slett si at det er mobbing på høyt plan.
KLAR TALE: Lars Andresen Jr. sier det han mener.
Foto: Rita Kleven / NRKHan får støtte av Lars Andresen Jr., som fikk VM-drømmen knust lørdag ettermiddag – tre dager før konkurransen i Trondheim.
– Ulf Morten Aune er en mann som ødelegger parasporten og i tillegg folk. Han er det feigeste mennesket jeg vet om. Jeg har ingen respekt for han. Det er på tide å rydde opp i en ukultur, skriver han i en SMS til NRK søndag formiddag.
Landslagstrener Blindheim stusser på uttalelsene:
– Både Andresen Jr. og Larsen snakker om en ukultur, og sistnevnte omtaler det hele som mobbing. Kjenner du deg igjen i det?
– Nei, det gjør jeg ikke. Vi gjør så godt vi kan med å ta vare på alle utøverne våre.
– Han har mye å svare for
Larsen forteller om en kultur der parautøverne brytes ned i stedet for å bygges opp, at de må tåle slengbemerkninger, uforutsigbarhet, og behandling som han oppfatter som ren motarbeiding.
– I fjor ble jeg vraket til sesongavslutningen i Canada til tross for at jeg nettopp hadde vunnet NM. Det gjorde at jeg ikke fikk vist meg fram, noe som førte til at jeg mistet stipendet mitt, sier langrennsløperen, og er tydelig på hvem som har ansvaret:
– Ulf Morten Aune har tatt mange dårlige valg. Han har mye å svare for.
– Rent objektivt, var du kvalifisert til å bli tatt ut til Toblach i henhold til sesonginformasjonen?
– Den eneste grunnen de hadde, var at jeg ikke hadde gått renn på grunn av skade. Og det var landslagslegen som ga startnekt da jeg hadde hjernerystelse, svarer Larsen, og legger til:
– De vet også hvilke store steg jeg har gjort i vinter, og det burde være nok til å bli tatt ut. Jeg har jobbet i årevis og lagt ned tusenvis av treningstimer for å komme dit jeg er nå, og så blir jeg ikke tatt ut på grunn av hjernerystelse under et norgescup-renn, svarer Larsen tydelig oppgitt.
Aune: – Drøy kost
Landslagssjef Aune synes kritikken er voldsom.
– Det er så drøyt at det lar jeg være å kommentere. Det får stå for hans regning, sier han om uttalelsene til Larsen, og på påstandene til Andresen Jr. svarer han følgende:
– Jeg har aldri møtt Lars og aldri pratet med ham. Det har trenerne gjort. Det er ganske drøy kost, og det forstår sikkert du også at jeg selvfølgelig lar være å kommentere det.
I AKSJON: Landslagssjef Ulf Morten Aune.
Foto: Geir Olsen / NTBAune forsvarer at Larsen ikke fikk reise til Toblach, med det faktum at han ikke hadde gått noen skirenn. Han forsvarer også at det kun er fire utøvere som får gå VM-sprinten i Trondheim.
– Vi kunne ha tatt ut flere. På sportslig grunnlag, som ble kunngjort i oktober, så har vi valgt å si det sånn at de som skulle bli tatt ut også skulle ha en realistisk sjanse til å gå videre fra prologen. Derfor er det færre på start.
– Vurderte dere å ta med flere med tanke på at det er VM på hjemmebane og en sjanse til å vise seg fram for hjemmepublikummet?
– Vi hadde en lang diskusjon i går etter sprinten som var i Steinkjer. Trenerne, sammen med vår parakonsulent, mente at det ikke var realistisk at de som ikke var kvalifisert, kunne ta seg videre fra prologen her, og da ble det sånn.
– Har utøverne noen grunn til å være forbannet?
– Ja, alltid når det er uttak og VM på hjemmebane, så er det veldig sterke følelser i sving. Selvfølgelig har vi all mulig forståelse og respekt for det. Når det er like muligheter, så må det også stilles noen krav. Denne gangen har vi ment at man ikke var innenfor disse kravene, svarer landslagssjefen.
Tillitsvalgt Thomas Karbøl Oxaal har full forståelse for følelsene til Larsen og Andresen Jr., samtidig som han skjønner at landslagsledelsen følger kriteriene som er satt.
– Vi utøverne skulle gjerne hatt så mange som mulig på startstreken, selvfølgelig, sier han.
Gåsehudstemning da «Team Pølsa» fikk sine medaljer 01:54
Publisert 02.03.2025, kl. 13.37 Oppdatert 02.03.2025, kl. 13.58