Bloomberg: Amerikansk journalist løslatt fra Russland i stor internasjonal fangeutveksling

1 month ago 21



Kan bli den største fangeutvekslingen siden den kalde krigen.

Ifølge flere medier er Evan Gershkovich en del av en stor fangeutveksling mellom Russland og USA, Tyskland og Slovenia. Foto: Dmitri Lovetsky / AP / NTB

Publisert: 01.08.2024 13:49

Evan Gershkovich er løslatt i en internasjonal fangeutveksling, ifølge Bloomberg.

Et spesialfly som tidligere er brukt til fangeutveksling med Russland, har fløyet til den russiske eksklaven Kaliningrad. Det melder nyhetsbyrået Reuters, som følger flyet via Flightradar24, en tjeneste som viser fly i sanntid.

Flybevegelsene kommer etter flere dager med spekulasjoner om en mulig storutveksling av fanger mellom Russland og USA, Tyskland og Slovenia.

Ryktene startet da minst ni profilerte fanger ble transportert bort fra arbeidsleirene de soner i.

20–30 fanger

Ifølge anonyme kilder til Moscow Times kan så mange som 20–30 fanger bli utvekslet. Denne russiske avisen regnes som uavhengig, i motsetning til de statsstyrte russiske mediene. Avisen publiseres på engelsk og redaksjonen sitter i Amsterdam.

32-årige Gershkovich har tidligere skrevet for Moscow Times, men jobber nå The Wall Street Journal. Han ble fengslet for spionasje i mars 2023. Han ble senere dømt til 16 års fengsel.

Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich i retten i Russland. Foto: Dmitry Chasovitin / Reuters / NTB

Eks-militære Paul Whelan har vært fengslet for spionasje i fem år og syv måneder. Ifølge Bloomberg er Whelan nå sluppet fri.

Også den russiske menneskerettighetsaktivisten Oleg Orlov trekkes frem.

Av andre som har forsvunnet fra arbeidsleirene den siste tiden, finner vi blant annet Kevin Lik, Liliya Chanysheva, Ksenia Fadeeva og Sasha Skochilenko. Vadim Ostanin, som jobbet sammen med Alexei Navalny, er også fraktet bort fra et fengsel i Sibir, ifølge Reuters.

Fra offisielle hold er svarene foreløpig «ingen kommentar». Dmitrij Peskov fra Kreml sa «jeg kommenterer ikke dette ennå»

Sist fangeutveksling mellom partene var i desember 2022 hvor den profilerte basketspilleren Brittney Griner ble byttet mot våpenhandleren Viktor Bout. Denne fangeutvekslingen kan bli den største i moderne tid.

Den største fangeutvekslingen så langt siden den kalde krigen skjedde i 2010, da ble 14 fanger utvekslet.

Tøff soning

Frode Berg følger situasjonen tett. Han satt selv i samme fengsel som Gershkovich satt i. Han sier at følelsene rundt en slik fangeutveksling både er skremmende og sterke

– Nå skal jeg ut, tenkte jeg da jeg satt på ventecellen dagen før utvekslingen. Det var nesten skremmende, sier Berg.

Berg ble dømt til 14 års fengsel for spionasje i Russland. Han innrømmet å ha vært kurer, men aldri for å drevet spionasje. Allerede lenge før han ble utvekslet, visste han at det var en slik prosess på gang. Han forklarer at for hans del var et spesielt et forhold som måtte på plass for å få til en fangeutveksling: En dom.

– Det er nok grunn til å tro at man arresterer folk for å ha litt politiske press. Det som skjer nå, er enormt. Jeg vet at russerne har mange sittende i fengsel rundt omkring i verden, men det er nok en del av et politisk spill. Om de faktisk har spionert eller drevet etterretning, er et annet spørsmål, sier Berg.

Han sier at Lefortovo-fengselet i Moskva hvor han satt og Gershkovich har sonet, var av høvelig standard med brukbar mat. Berg mener Whelan og dem som har sittet i arbeidsleir, trolig har hatt en mye tøffere periode.

Read Entire Article