Blåsemafian rømmer orkantruede Florida: – Det er ganske seriøs stemning her

2 hours ago 3



– Det er litt surrealistisk, for det kommer meldinger over høyttaleranlegget som sier «Vi håper du likte din opplevelse av Orlando» samtidig som vi prøver å rømme fra orkanen som kommer, sier Jørgen Lund Karlsen.

Han er saksofonist i gruppa Blåsemafian. Det norske bandet har vært på oppdrag i den amerikanske storbyen Orlando i Florida.

Tidlig onsdag formiddag norsk tid fikk nordmennene svært dårlig tid. Amerikanske myndigheter har utstedt evakueringsordre for elleve fylker rundt om i Florida, med til sammen 5,9 millioner innbyggere.

Orkanen «Milton» er på vei.

De seks musikerne satt seg rett i en bil i retning flyplassen.

Flere personer pakker ut kofferter av en bil utenfor en flyplass.

De seks norske musikerne dro rett til flyplassen natt til onsdag amerikansk tid.

Foto: Jørgen Lund Karlsen

– Det er ganske seriøs stemning her. Folk er frustrerte og søker ly, men det virker samtidig som at folk flest er litt vant til dette, sier Karlsen.

– Det var skremmende å komme til flyplassen og se skjermene med alle flyene som var kansellert. Vi fant til slutt ett fly, men vi vet ikke om det går enda.

Orkanen befinner seg nå i Mexicogolfen og er på vei mot det amerikanske fastlandet.

Akkurat hvor orkanen vil treffe er usikkert, men den beveger seg mot vestkysten av Florida.

Kategori 5 orkan

Beregninger sier at ekstremværet trolig vil nå land sent onsdag kveld amerikansk tid, like ved storbyen Tampa.

Natt til onsdag varslet det nasjonale orkansenteret i USA at «Milton» har tatt seg opp i styrke, og vindhastigheten har økt til over 250 kilometer i timen.

«Milton» er igjen blitt en kategori 5 orkan.

Milton mandag

Det er ventet at «Milton» vil beholde orkan-styrke hele veien den passerer over Florida.

Foto: NOAA / AFP

– Vi må understreke at dette er en meget alvorlig situasjon. «Milton» har potensial til å bli en av de mest ødeleggende orkanene som noensinne har truffet den sentrale delen av Floridas vestkyst, skriver orkansenteret.

Den kraftige vinden er ventet å gjøre stor skade, men vannet er den største trusselen.

– Et stort område ved kysten vil bli utsatt for en ødeleggende stormflo. Dette er en ekstrem og livstruende situasjon, melder senteret.

Håper på fly til New York

Blåsemafian spilte tirsdag konsert i Orlando.

– Det var veldig rart å spille her i går. Det er merkelig å stå der med full energi og positivitet, samtidig som «Orkan, søk tilflukt» blir gjentatt igjen og igjen på nyhetene, sier saksofonist Jørgen Lund Karlsen.

Gruppa ble for alvor kjent da de i 2021 deltok i Melodi Grand Prix med melodien «Let Loose».

Tre menn smiler mot kamera.

De norske musikerne er ved godt mot.

Foto: Jørgen Lund Karlsen

Konserten i USA var bestilt av en privatperson, og var et samarbeid med den norske DJ-en Alan Walker. Karlsen sier at Walker allerede har kommet seg bort.

– Alan sa at han måtte «jette» og fløy med privatfly rett etter at han var ferdig med å spille. Vi får prøve å ta et vanlig rutefly. Det er forskjell på folk, men sånn er det, ler han.

Nå venter gruppa i spenning på om også de får kommet seg på et fly bort fra Orlando.

– Planen vår nå, er bare å komme oss vekk herfra. Vi fant ett fly som går til New York, det er jo til og med riktig retning. Så får vi prøve å organisere en tur videre hjem til Norge derfra.

Publisert 09.10.2024, kl. 14.10

Read Entire Article