De siste årene har Avinor opplevd en kraftig økning av droner i luftrommet. Flere hundre av disse har vært ulovlige flyvninger i området rundt flyplassene.
Dette har ført til sterk bekymring hos Avinor og Luftfartstilsynet.
Bare i Tromsø ble 15 turister utvist fra landet grunnet ulovlig droneflyvning i 2023.
– Skrekkscenarioet er at vi har en kollisjon mellom det vi kaller for bemannet og ubemannet luftfartøy, sier Andreas Johansen, seksjonsleder for ubemannet luftfart i Luftfartstilsynet.
Ulovlig droneflyvning
– Nå er vi grønn. Det betyr at vi kan fly drone uten problem.
Det sier dronepilot Babang Deshommes, og viser oss skjermen på mobiltelefonen.
Denne gangen gjøres alt etter boken.
I appen Ninox Drone har han registrert ønsket om å fly drone innenfor forbudssonen til Tromsø lufthavn. Bare noen minutter senere kommer flytårnets godkjennelse.
Appen lar dronepiloter be om tillatelse til å fly innenfor forbudssonen, samt lar andre se hvor de flyr.
Det er det derimot ikke alle som gjør.
– Jeg synes det er skikkelig dumt å ikke gjøre det, for det er enkelt, sier han.
Derfor har politiet, Luftfartstilsynet og Avinor i lengre tid jobbet målrettet mot ulovlige flyvninger.
– De som flyr droner er en luftfartsaktør. Det er viktig for oss å få ut informasjon til disse aktørene om hva slags regler som gjelder i luftfarten. Luftfarten er, og må være, gjennomregulert for at vi skal ha en trygg luftfart i Norge, sier Johansen.
Mørketall
De siste årene har det vært en kraftig økning i droner i Norge.
I 2021 anslo Norsk dronebarometer at nærmere en halv million nordmenn eide én eller flere droner.
Selv om svært få bruker appen, går utviklingen rett vei, mener Johansen. I tillegg viser ferske tall at stadig flere registrerer seg i Luftfartstilsynets offisielle register over dronepiloter.
– Vi har sett en økning på 11.000-12.000 som har registrert seg hos oss i løpet av 2024. Det er tall vi er veldig godt fornøyd med, sier Johansen, før han fortsetter:
– Men så er det store mørketall. Det er mange som ikke har registrert seg, og dette ønsker vi å nå ut med til befolkningen som har drone.
Kan straffes
Ferske tall fra Avinor viser at omtrent hver tredje droneflyvning ved flyplassene i sommer var ulovlig.
Bare i sommer oppdaget Avinor rundt 350 ulovlige droneflyvninger.
– Når man flyr drone er man en del av luftfarten, på lik linje med et SAS- og Norwegianfly. Utfordringen er å nå ut til alle om regelverket, og da spesielt til turister, sier Mats Gjertsen i Avinors Droneprogram.
Så langt i år viser tallene en svak nedgang på cirka ti prosent i antall ulovlige droneflyvninger sammenlignet med fjoråret.
– Hva skjer dersom dere oppdager en drone?
– Avinor har system som oppdager de ulovlige dronene. Da varsler vi flytårnet, slik at de kan iverksette nødvendige tiltak for flytrafikken.
– Vi kan i visse tilfeller lokalisere hvor dronen er, men også hvor dronepiloten befinner seg, sier Gjertsen.
Skulle man bli tatt for ulovlig droneflyvning, kan straffen bli en bot i størrelsesorden 3000–10000 kroner, forteller seksjonsleder Johansen.
Stortingsmelding
Regjeringen arbeider i disse dager med en ny Stortingsmelding om droner og ny luftmobilitet.
Dette med mål om å utforme en «helhetlig politikk for vekst og innovasjon for droner og ny luftmobilitet», ifølge samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
– Norge har allerede en sterk posisjon på dronefeltet internasjonalt, og regjeringen ønsker å videreføre denne posisjonen. Vi vil sikre at utviklingen av droner og ny luftmobilitet skjer på en bærekraftig og samfunnstjenlig måte, sier Nygård.
Stortingsmeldingen ventes våren 2025.
Publisert 15.10.2024, kl. 18.17