Bergen trekker i nødbremsen, men i Stavanger SKAL eiendomsskatten bort – uansett!

3 weeks ago 16



KOMMENTAR: I Bergen og Oslo rygger de på løfter om kutt i eiendomsskatten. Det er bare å stålsette seg for et realt slag også i Stavanger.

 Dårligere tider. Foto: Jarle Aasland
  • Leif Tore Lindø

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconKommentar

Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Å komme hjem fra ferie og sjekke kontoen er aldri kjekt. Blodsporene er ubehagelig ferske. Jeg kan bare snakke for meg og mitt, men våre ti dager i Frankrike gikk ikke akkurat i pluss. Trøfler og rosévin er ikke gratis, men det forrektiga økonomiske havariet kan spores tilbake til mine to døtres stadige besøk i en forretning som heter Sephora, og euro til 12 kroner. Det er EUs feil alt sammen, og det sminkeindustrielle kompleks.

Men ja, det er hardt å komme tilbake fra ferie. Straffen for storhandel av kajal, pudder og lebestift på Sephora, er havreskjorte og strielefse fram til advent. Det må spares.

Politikerne i Stavanger er også tilbake fra ferie. I velkomstgave har de fått flere løypemeldinger om økonomien i kommunen. Å kalle det en skrekkfilm er å strekke det langt, men vi er definitivt i thriller-segmentet.

Kort fortalt peker alle pilene feil vei. Mer gjeld, og mer utgifter enn inntekter.

Forklaringen er full av gamle hits: Oppgavene øker, forventningene stiger, kravene blir flere, rentene er høye, inntektene synker, flere eldre, flere flyktninger, høyt sykefravær. I sum er det nesten verre enn å gå på Sephora.

Nesten.

Eiendomsskatten skal bort

Jeg vet ikke hvor mye du husker fra valget, men det var én sak den blå siden – særlig Frp – hamret inn: Eiendomsskatten.

«Vi skal fjerne eiendomsskatten», lovet de blå, og det skulle skje i en rasende fart. To år, og bort med den for alle huseiere. 260 millioner kroner i året, 2800 kroner i snitt per huseier i Stavanger, skal tilbake i lommebøkene til folk. Dette skal gjøres samtidig med at kommunen må spare mange hundre millioner.

I Bergen ser de også snart bunnen i kommunekassen. Høyre, Frp og Senterpartiet lovet å halvere eiendomsskatten i Bergen, men nyinnsatt finansbyråd Jacob Mæhle (H) åpner nå for å skrote valgløftet for å redde økonomien. Det er et surt eple å bite i, men som Mæhle sier:

– Vi må gå på akkord med egne ambisjoner for å få økonomien på rett kjøl.

Bergenserne vil gå på akkord. Oslo òg. Der går byrådet fra «fjern driden» til «moderate kutt». Det vil ikke Stavanger, i alle fall ikke Frp. Her skal det ikke gås på noen akkord. Frp hater akkorder mer enn jazzmusikere hater akkorder.

Vik fra mig – akkord!

Når én part står knallhardt og ufravikelig på kravene, kan underlige ting skje. Mann (44) kan for eksempel stå i tre timer i kajal-avdelingen på Sephora i Cannes.

Og flertall kan splittes.

Viktig nok til et brudd?

I Stavanger har eiendomsskatten vært den ene, symboltunge saken som har delt politikken inn i en rød og en blå side de siste årene. Men så var det denne sparingen da. 2–3–4–500 millioner i året skal spares i kommunen. I tillegg forsvinner 250 millioner i årlige inntekter når eiendomsskatten forsvinner.

Hvis den forsvinner.

Hva skjer hvis flertallskameratene i Høyre, KrF og Venstre finner ut at de vil ta en Bergen eller en Oslo? Moderere, justere og gå på akkord? Hva skjer hvis de vil skyve kuttene ut i tid? De tre partiene trenger penger til sine hjertesaker, men de pengene har Frp brukt på å kutte eiendomsskatt.

Vil Frp eventuelt gå med på et kompromiss, eller er saken viktig nok for Frp til å bryte samarbeidet i Stavanger?

Hva er egentlig viktigst for Frp? Er det å faktisk kutte skatten, eller vise for hele verden hvor mye de er mot eiendomsskatten?

Hva er viktigst for KrF, Venstre og Høyre? Holde Frp fornøyd og inne i samarbeidet, eller ha mer penger å rutte med for å helligholde mykere valgløfter?

Løftene rokkes ei

Denne saken er såpass vrien at den kan sprenge flertallet i Stavanger. I Stavanger holder Frp seg til den svenske pinselederen Lewi Pethrus, han som skrev «Løftene kan ikke svikte». Frp har virkelig limt hendene på rattet i dette flertallet, og partiets fanesak og viktigste prosjekt er å fjerne eiendomsskatten.

Kristoffer Sivertsen er partiets førstekandidat til Stortinget. Han vil ikke gå inn i en valgkamp der han har måttet rygge på sitt viktigste løfte.

Hva med resten? Fungerende ordfører Henrik Halleland og KrF er under middels begeistret for eiendomsskatten. Venstre kunne levd greit med den, hvis det betydde penger til skole, barnehage og miljø. Pensjonistpartiet dingler etter i skjørtene på Frp.

Og Høyre? Tja, de holdt seg for nasen og levde godt med eiendomsskatt i mange år. Nå er det folk i Høyre som angrer litt på at de gikk så hardt ut og lovet å avlive hele eiendomsskatten på tre kvarter. Kanskje var det litt overilt. De vil jo være ansvarlige og fornuftige. I det partiet er det folk som mener at eiendomsskatten godt kan forsvinne, men kanskje ikke , og i alle fall ikke så fort.

Det koster for mye, litt som å oppholde seg på Sephora i Cannes.

Den Store Testen

Dette blir Den Store Testen for den gjengen som styrer Stavanger. De vil bli målt på om de klarte å kutte eiendomsskatten, og samtidig spare inn mange hundre millioner, – og beholde gode tjenester i skolen, i barnehagene, på sykehjemmene, i kulturlivet og i det hele tatt. Går det regnestykket i hop? Ikke på min kalkulator, og heller ikke på kalkulatoren til enkelte representanter i flertallet.

I Bergen har de trukket i nødbremsen. I Oslo har de tatt foten av gasspedalen. Den diskusjonen går for fullt i Stavanger også, men foreløpig later vi som om det er en ren ja/nei-kamp mellom det blå flertallet og det røde mindretallet.

Sånn er ikke realitetene. Også på den blå siden er det folk som ikke vil fortsette kuttene i eiendomsskatten.

Snart kommer noen i flertallet til å si som jeg sa inne på Sephora. Vi må ha en vanskelig prat, for avstanden mellom ønskene, løftene og de økonomiske realitetene er for store.

Sånt kan være eksplosivt. Sjansen for at det smeller er kanskje ikke veldig stor, men lunta ligger der, lett antennbar.

Publisert:

Publisert: 5. oktober 2024 07:00

Read Entire Article