– Bekymringsfull utvikling

6 days ago 8



Alvorlige ulykker på sjøen:

30 prosent økning i antall omkomne i fritidsfartøy, men én gruppe skiller seg ut. Redningsselskapet får stadig flere alvorlige oppdrag.

 Redningsselskapet
MANGE OPPDRAG: Redningsselskapet gjennomførte i sommer 3521 oppdrag. Foto: Redningsselskapet

Publisert 12.09.2024 06:16

Ifølge Sjøfartsdirektoratet er det ved utgangen av august 28 personer som i år har omkommet i forbindelse med ulykker med fritidsfartøy.

Det er en økning på 30 prosent sammenlignet med gjennomsnittet den samme perioden de siste seks årene.

Til sammenligning var det 17 som døde i i slike ulykker i samme periode i 2023.

 Erlend Henriksen Bjelland
HAR OVERSIKT: Senioringeniør Randi Linløkken i Sjøfartsdirektoratet følger med på ulykkesstatistikken med fritidsfartøy. Foto: Erlend Henriksen Bjelland

– Vi ser med bekymring på utviklingen, sier senioringeniør Randi Linløkken i Sjøfartsdirektoratet.

Flere alvorlige redningsoppdrag

Ikke overraskende er det ikke bare flere dødsulykker det har blir mer av. Redningsselskapet har i sommer hatt en økning i alvorlige oppdrag.

– Flere av våre faste og frivillige mannskaper har kjent dette på kroppen i sommer, sier generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson i en pressemelding.

 Odd Arne Hartvigsen / TV 2
TRAVELT: Generalsekretær Grete Herlofson i Redningsselskapet forteller om en økning i aovorlige søk- og redningsoppdrag. Foto: Odd Arne Hartvigsen / TV 2

Redningsselskapet gjennomførte fra mai og ut august 494 alvorlige søk- og redningsoppdrag til sjøs, såkalte SAR-hendelser. I samme periode i fjor ble det utført 442 slike oppdrag.

– De alvorlige hendelsene oppstår alltid brått og uventet med påfølgende konsekvens. Marginene som skiller lykke og ulykke er ofte veldig små, sier Herlofson. 

Flere reddet fra drukning

Redningsselskapet oppgir også at deres mannskap har reddet 24 liv fra drukningsdøden i sommer. Dette er en økning i antall reddede liv sammenlignet med i fjor sommer, der tallet var 15. 

Når det gjelder ulykkene som har endt i dødsfall oppgir Sjøfartsdirektoratet at det er flere faktorer som går igjen.

– Mange ulykker skjer i mørket og ved høy hastighet, sier senioringeniør Randi Linløkken.

Hun mener avgjørende tiltak for å forebygge ulykker ved kjøring i mørke er bruk av lanterner, tilpasse farten og å være edru.

– Manglende bruk av flyteplagg og dødmannsknapp er også hyppige årsaker til dødsfall, ofte ved fall over bord mens båten er i bruk, sier hun.

Senioringeniøren mener det er viktig at båtfører alltid har med seg vanntett kommunikasjonsutstyr, slik at de kan varsle andre ved nød.

Faller mellom båt og brygge

Sjøfartsdirektoratet ser også en betydelig andel ulykker der folk faller mellom båt og brygge, særlig i kombinasjon med høy promille.

– I slike tilfeller er det viktig å være oppmerksom på hvor det er tilgjengelige stiger for å komme seg opp fra sjøen. Å bruke redningsvest når man beveger seg i båten eller på brygge kan også være et enkelt og effektivt sikkerhetstiltak, sier Linløkken.

 Elias Håvarstein  / TV 2
OMKOM: En vannscooter heves opp av vannet etter at to gutter på 15 og 16 år ble funnet døde i sjøen i Hidlefjorden i Ryfylke. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

I tillegg til de den dystre statistikken i årets første åtte måneder er det så langt i september registrert ytterligere fem dødsfall. To av disse skjedde i Hidlefjorden, nord for Stavanger 1. september da to gutter på 15 og 16 år som var ute på vannscooter omkom.

En båtfører, en mann i 30-årene, er siktet for uaktsom forvoldelse av død i saken. Mannen nekter straffskyld.

I perioden 2018–2024 har det vært åtte omkomne i forbindelse med seks ulykker der en vannscooter var i bruk. Dette tilsvarer i gjennomsnitt én dødsulykke i året.

 – Når det gjelder dødsulykker med vannscooter ser vi årlig alvorlige ulykker, ofte med relativt unge førere sett opp mot fritidsbåtulykker generelt, sier Linløkken.

Bare to kvinner omkom

Så langt i år er det altså registrert 33 dødsulykker med fritidsfartøy. Bare to av dem er kvinner. Gjennomsnittsalderen på de omkomne er 57 år. 

Sjøfartsdirektoratet jobber i disse dager jobber med en ny handlingsplan som skal gjelde fra 2025. 

 I styringsgruppen for denne sitter, Sjøfartsdirektoratet, Kystverket, Fiskeridirektoratet, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og politiet.

Read Entire Article