Bekymret for rasisme mot mennesker av afrikansk opphav i Norge

1 month ago 34



Se også siste nytt om: Krigen i Ukraina og Krigen mellom Israel og Hamas.

  • Bekymret for rasisme mot mennesker av afrikansk opphav i Norge

    FN-eksperter er dypt bekymret for diskriminering av mennesker av afrikansk opphav i Norge.

    FN-eksperter har oppfordret regjeringen til å ta nødvendige skritt for å inkludere mennesker av afrikansk opphav i samfunnet uten å bli møtt med fordommer, skriver de i en pressemelding.

    Det skjer etter at en arbeidsgruppe med eksperter på mennesker av afrikansk opphav besøkte Norge. Gruppen ble opprettet i 2002 og er en del av FNs menneskerettighetsråd, men ekspertene er ikke FN-ansatte.

    Under besøket merket gruppen seg at Norge blant annet har et politisk og institusjonelt rammeverk mot rasisme, og gode tiltak for å møte hatkriminalitet.

    – Likevel møter folk med afrikansk opphav raseprofilering, hatefulle ytringer, rasistisk mobbing på skolene, barrierer i jobbsammenheng og tvangsfjerning av barn gjennom barnevernet, sa ekspertene i en uttalelse etter besøket.

    Ekspertgruppen skal presentere en rapport om sitt besøk til Norge for Menneskerettighetsrådet i september 2024.

  • Snøskredfare i store deler av landet

    Skredmannskapet kan måtte rykke ut de neste dagene. Flere steder er det varslet betydelig eller stor snøskredfare.

    Skredmannskapet kan måtte rykke ut de neste dagene. Flere steder er det varslet betydelig eller stor snøskredfare. Foto: Cornelius Poppe / NTB

    Faren for snøskred er både stor og betydelig flere steder i landet i starten av uken. Verst er det i nord.

    I deler av Nord-Troms og Vest-Finnmark er snøskredfaren betydelig på mandag.

    Plussgrader og en del nedbør gjør at disse områdene er svært utsatt for potensielle snøskred i starten av uken.

    – Det er ventet store naturlig utløste skred. Skred kan både gå i fokksnø, våt snø og på vedvarende svake lag, skriver varslingstjenesten Varsom om Tromsø.

    Flere steder på Vestlandet snøskredfaren betydelig de neste dagene.

    Blant annet i Jotunheimen, Hallingdal og Indre Sogn blir man bedt om å holde avstand til skredterreng.

  • Vulkanutbruddet på Island er blitt svakere

     Marco di Marco / AP / NTB

    Lavaen krysset søndag Grindavikurvegur, veien til Grindavik, dagen etter det siste utbruddet. Foto: Marco di Marco / AP / NTB Foto: Marco di Marco / AP / NTB

    Det spektakulære siste vulkanutbruddet på Island er i ferd med å avta, sier en professor i geofysikk til statskanalen Ruv.

    Utbruddet lørdag er det største siden desember i fjor.

    – Det er for tidlig å si noe sikkert, men en kvalifisert gjetning er at det ebber ut slik det har skjedd ved de tidligere utbruddene. Det har vært ganske stabilt gjennom natten og er stadig et majestetisk skue, sier Magnus Tumi Gudmundsson til morgensendingen i Ruv.

    Han opplyser at intensiteten er på bare 2 til 5 prosent av det den var i begynnelsen.

  • Oslo-skolen fjerner all reklame fra digitale enheter

    All reklamen skal vekk fra digitale enheter på grunnskolene i Oslo. Et nytt filter skal sette en stopper for uønsket reklame.

    All reklamen skal vekk fra digitale enheter på grunnskolene i Oslo. Et nytt filter skal sette en stopper for uønsket reklame. Foto: Gorm Kallestad / NTB

    Et nytt filter skal blokkere ut reklamen på samtlige digitale enheter i grunnskolen i Oslo.

    – Vi ønsker så langt det er mulig at skolen skal være en reklamefri skole, og vi er opptatt av at elever ikke blir utsatt for kommersielt press i skolehverdagen, sier Marte Gerhardsen, direktør i Oslo-skolen.

    Fra før er tilgangen til sosiale medier, You Tube og nettsider med spill sperret. Nå blir de gjenværende sidene elevene har tilgang til strippet for reklame.

  • VG: Jo Nesbøs Harry Hole-bøker blir Netflix-serie

    Netflix lager en TV-serie basert på Harry Hole-boken «Marekors», kunngjorde de i Stockholm mandag.

    Serien har arbeidstittelen «The Devil's Star» og skal etter planen starte innspilling før sommeren, skriver VG.

    Fra før har det vært kjent at en dramatisering av «Marekors» får støtte av Norsk filminstitutt, totalt dreier det seg om 93 millioner kroner. Nå er det altså kjent at Netflix skal vise serien.

    Det er det britiske selskapet Working Title som står bak, som er samme selskap som også produserte filmen «Snømannen» i 2017.

  • Færre nordmenn med betalingsanmerkninger

    Etter et år med høy prisvekst, renteøkning og nedgang i reallønn for de fleste nordmenn, fortsetter nedgangen i personer med utestående betalingsanmerkninger, ifølge tall fra analyseselskapet Experian.

    Etter et år med høy prisvekst, renteøkning og nedgang i reallønn for de fleste nordmenn, fortsetter nedgangen i personer med utestående betalingsanmerkninger, ifølge tall fra analyseselskapet Experian. Foto: Gorm Kallestad / NTB

    Antallet nordmenn med utestående betalingsanmerkninger fortsetter å falle, viser ferske tall fra data- og analyseselskapet Experian.

    Ved utgangen av februar måned var det totalt 229.595 nordmenn som hadde utestående betalingsanmerkninger. Det er 1,3 prosent færre enn på samme tidspunkt i fjor

    Totalt utgjør de som skylder penger rundt 4,9 prosent av hele befolkningen over 18 år. Det er også en liten nedgang fra samme periode i 2023, da andelen av befolkningen med betalingsanmerkninger lå på 5,1 prosent.

  • Greta Thunberg i klimaprotest utenfor SAS-hovedkontor

     Jessica Gow/TT / NTB

    Greta Thunberg og demonstranter fra «Fridays for future» utenfor SAS sitt hovedkontor i Frösundavik nord for Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT / NTB Foto: Jessica Gow/TT / NTB

    Greta Thunberg og demonstranter fra klimabevegelsen Fridays for Future demonstrerte mandag utenfor SAS' hovedkontor i Frösundavik nord for Stockholm.

    Generalforsamlingen i SAS holder mandag møte i hovedkontoret, hvor en rekke aksjonærer er til stede.

    Thunberg og demonstrantene holdt opp plakater og bannere med påskriftene «SAS, stopp grønnvasking» og «unSAStainable». Demonstrantene mener flyselskapet smykker seg med bærekraftige påstander de ikke har dekning for.

    – SAS må slutte å lyve og villede folket, sier Thunberg til det svenske nyhetsbyrået TT.

  • Stavern-saken: Etterlatte håper på svar

     Geir Eriksen / NTB

    Kvinnen som er siktet for drap i Stavern ble funnet død forrige onsdag. Foto: Geir Eriksen / NTB Foto: Geir Eriksen / NTB

    Politiet har bekreftet at det var kvinnen som er siktet for drapet på en mann i Stavern, som ble funnet død forrige onsdag. Nå håper mannens etterlatte på svar.

    – Mine klienter er glad for at den savnede kvinnen er funnet, og at det forhåpentligvis kan gi de svar på hva som skjedde med faren deres tidlig i januar, sier advokat Sol Elden i Elden advokatfirma til NTB.

    Hun er bistandsadvokat for mannen som ble funnet død i en bolig i Stavern i januar.

    Fredag bekreftet politiet at det var den savnede 49 år gamle kvinnen fra Stavern som ble funnet død av en turgåer på Tenvikodden i Larvik onsdag i forrige uke.

  • Søppelbil begynte å brenne i Oslo

     Terje Pedersen / NTB

    Brannvesenet slukket søppel etter en brann i søppelbil på Majorstuen i Oslo mandag morgen. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: Terje Pedersen / NTB

    Mandag morgen måtte brannvesenet rykke ut til Majorstuen i Oslo etter at det begynte å brenne i lasten på en søppelbil.

    – Vi fikk melding om brannen klokken 8.18. Årsaken til brannen er foreløpig ukjent, men det har vært noen batterier i lasten. Det er ikke usannsynlig at dette er årsaken til brannen, men vi kan ikke konkludere ennå, sier vaktkommandør Fredrik Lien ved 110-sentralen i Oslo til NTB.

    Han forteller videre at brannen kunne ha utviklet seg i kjøretøyet, men at dette ble hindret ved at søppelbilen tømte lasten ut på gata.

    – Det er snakk om mellom en og to kubikk som vi slukket, sier Lien.

  • Dom i Bhatti-saken i løpet av få dager, ifølge dommer

    Islamisten Arfan Bhatti har sittet fengslet i Pakistan siden september 2022. Her er han fotografert i forbindelse med en demonstrasjon i 2012.

    Islamisten Arfan Bhatti har sittet fengslet i Pakistan siden september 2022. Her er han fotografert i forbindelse med en demonstrasjon i 2012. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

    Under mandagens rettsmøte i Pakistan varslet dommeren i saken mot Arfan Bhatti at det vil falle dom i løpet av noen dager.

    Det melder NRK.

    Den norske islamisten har sittet fengslet i Pakistan siden september 2022. Statsadvokaten har forsøkt å få ham utlevert til Norge i forbindelse med terrorrettssaken mot Zaniar Matapour.

    Påtalemyndigheten ønsker å føre Bhatti, som også er siktet for medvirkning til angrepet i Oslo sommeren 2022, som vitne.

    Bhatti nekter for anklagene mot ham, og hans advokat har allerede varslet at en eventuell utleveringsdom vil bli anket til Høyesterett.

  • Høyre om eggemangelen: – Hva blir det neste?

     André Lorentsen / NTB

    Kiwi varsler sine kunder om mulig eggmangel. Foto: André Lorentsen / NTB Foto: André Lorentsen / NTB

    Det blir trolig eggemangel noen steder i påsken. Høyres Lene Westgaard-Halle er ikke imponert.

    – Dette er andre gang på kort tid at den gamle landbrukspolitikken svikter, først var det melkemangel, nå er det eggmangel. Hva blir det neste, spør hun.

    Westgaard-Halle reagerer på manglende handling fra landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp).

    – Nylig stilte jeg ham et formelt spørsmål om eggemangelen, men i retur kom det et fullstendig intetsigende svar.

    Videre oppfordrer hun til endring av reglene, slik at man går bort fra at aktører som Tine, Nortura og Felleskjøpet er markedsregulerende samtidig som de selv er kommersielle aktører.

  • Regjeringen gir 657 millioner til studentboliger

    Det skal fordeles 656,6 millioner kroner til de ulike studentsamskipnadene i landet, slik at de kan bygge flere boliger for studentene.

    – Å bygge flere rimelige studentboliger er ett av viktigste grepene vi tar for å gi studenter bedre økonomi og et trygt sted å bo. Målet vårt på sikt er å bygge 3000 nye boliger i året, sier høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp).

    Totalt skal det fordeles 656,6 mill. kroner. Mest penger går til Studentsamskipnaden i Oslo som får 201,5 mill. kroner til 480 nye hybelleiligheter på Nordberg.

Publisert: 19.11.2020 15:20 | Oppdatert: 07.01.2024 22:47

Read Entire Article