Bekreftet Mikkelsens dødsfall til mediene før hele familien var varslet: – Et sjokk

1 month ago 16



For familien til Mikkel Eskil Andrè Mikkelsen kom bekreftelsen som en stor overraskelse og et sjokk. Presidenten vil ikke svare på hvorfor hun gjorde det.

Sametingspresident Silje Karine Muotka i Stortinget i 2023. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Publisert: 27.02.2025 16:58

Kortversjonen

Den sentrale samepolitikeren ble i høst siktet etter straffelovens paragraf 311 for nedlasting og deling av overgrepsmateriale. Han hadde erkjent straffskyld.

Natt til fredag 14. februar ble han funnet død. Han tok sitt eget liv. I etterkant av selvmordet har familien kommet med sterk mediekritikk av omtalen av Mikkelsen forut for dødsfallet. Nå beskriver de også en tilleggsbelastning etter dødsfallet og i sorgen.

For bare timer etter at han ble funnet og bekreftet død omtalte flere medier i Nordland og Finnmark dødsfallet. Mikkelsen ble navngitt, og sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) bekreftet dødsfallet til mediene.

Men bekreftelsen fra Muotka og artiklene i mediene kom før alle i Mikkelsens familie var blitt varslet om det som hadde skjedd, og før familien hadde fått samlet seg. Familien ønsket ikke at navnet skulle ut så tidlig etter hendelsen.

Mikkel Eskil Mikkelsen på scenen i Oslo rådhus i forbindelse med samenes nasjonaldag i 2024. Foto: Terje Pedersen, NTB

– Enorm tilleggsbelastning

– Bekreftelsen i en rekke medier kom som en stor overraskelse og et sjokk på familien. Det at pressen var kjent med dødsfallet og at det ble spekulasjoner rundt dette var en enorm tilleggsbelastning, sier advokat Mette Yvonne Larsen.

Hun var forsvarer for Mikkelsen og har etter dødsfallet bistått familien hans. Advokaten sier Muotkas bekreftelse til mediene kom så raskt at den nærmeste familien ikke hadde rukket å samle seg.

De hadde heller ikke fått varslet øvrig familie.

– Mikkelsen hadde en stor familie som er spredt, også over landegrensene. Så dette ble derfor en ekstra tung start på den allerede bunnløse sorgen de opplever, sier Larsen.

Flere av artiklene ble avpublisert kort tid senere, etter at familien via advokat hadde tatt kontakt med mediehusene.

– Har Sametinget og presidenten hatt noen dialog med familien eller deg etter det som skjedde?

– Det har vært begrenset dialog, sier Larsen.

Mikkelsens forsvarer Mette Yvonne Larsen. Foto: Heiko Junge, NTB

Svarer ikke på hvorfor

Muotka vil ikke svare på hvorfor hun gikk ut og bekreftet dødsfallet uten å forsikre seg om at det var greit for familien. Det vil heller ikke Inger Elin Kristina Utsi, stabsleder i Sametinget.

I en uttalelse skriver Utsi:

«Alle tanker er hos de pårørende nå. Sametinget uttrykker vår dypeste medfølelse til Mikkel Eskils familie og pårørende. Sametinget har aldri hatt som hensikt å hverken bekrefte eller avkrefte en sametingsrepresentants bortgang.»

Hun legger til at sametinget ikke har ytterligere kommentarer.

Stabssjefen viser også til Muotkas uttalelse i nettavisen iTromsø. Der bekrefter hun til avisen at Sametinget er informert om dødsfallet, men sier hun «ikke ønsker å uttale seg før Mikkelsens nærmeste familie har verifisert dødsfallet og omstendighetene rundt det».

I Mikkelsens begravelse tirsdag representerte plenumsleder Tom Sottinen og Sametingets direktør Inger Marit Eira-Åhrén Sametinget.

Satt i sametingsrådet

Siden 2017 representerte Mikkelsen Norske Samers Riksforbund (NSR) på Sametinget. Det samme partiet som president Moutka.

Han satt også i sametingsrådet, som fungerer som Sametingets regjering og står for den daglige politiske virksomheten.

Som sametingsråd hadde han ansvar for oppvekst, ungdomspolitikk, utdanning og forskning, språk og mangfold.

Da politiet pågrep ham 4. november i fjor, ble han varetektsfengslet i to uker. Han trakk seg fra sametingsrådet med umiddelbar virkning.

Åpne om selvmordet

Familien ønsker å være åpne om selvmordet. Samtidig har de kommet med konkret og skarp mediekritikk etter dødsfallet. Den dagen han ble funnet død, skulle han inn i et avsluttende avhør med politiet.

Mikkelsens forsvarer, Mette Yvonne Larsen, har tidligere sagt at Mikkelsen var «svært tynget» av det hun kaller en omfattende medieomtale. Da politiet pågrep og siktet ham i november, omtalte flere medier, også Aftenposten, ham med navn og bilde.

Den siste uken før han døde hadde flere medier omtalt status i politiets etterforskning i saken. Familien reagerer særlig på en artikkel i NRK.

Politiet opplyser til Aftenposten at de undersøker omstendighetene rundt dødsfallet.

Årsakene til selvmord er ofte sammensatte. Forsvareren ønsker likevel å si at dekningen var svært opprørende og ble en stor belastning for både Mikkelsen og familien hans.

Read Entire Article