Beklager, Stavrum, denne debatten er vi ferdig med for mange år siden

2 days ago 6



Svar på Gunnar Stavrums innlegg om stortingsfravær, publisert 2. oktober, «Har politikerne ingen forpliktelser overfor velgerne?»

Foto: Jacob J. Buchard

Jo, Stavrum: Politikerne har mange forpliktelser overfor velgerne. Blant annet handler det om forpliktelsen til å jobbe for et likestilt samfunn: Et samfunn der kvinner og menn har samme rettigheter og muligheter.

Det er kvinner som får barn. Langvarig fravær fra jobb og andre verv, vil aldri lønne seg. For at kvinner likevel skal ha samme muligheter som menn i arbeidslivet, har vi i Norge en oppsiktsvekkende streng bestemmelse i likestillings- og diskrimineringslovens § 10: «Ved ansettelse og oppsigelse er forskjellsbehandling på grunn av graviditet, fødsel, amming og permisjon ved fødsel eller adopsjon aldri tillatt.».

Alle forstår at dersom en arbeidsgiver kan velge mellom en kandidat som kan tiltrå i jobben, og en som ikke kan tiltrå i jobben, så velges den som kan tiltrå. Alle vet også at sannsynligheten for at det er en kvinne som er i omstendigheter som gjør at hun ikke kan tiltrå før etter foreldrepermisjon, er en annen enn for menn. Dersom vi tillot at dette kunne få avgjørende betydning, ville vi i praksis være tilbake med et A-lag av menn og et B-lag av kvinner i arbeidslivet. Vi kunne egentlig bare børste støv av de egne kvinnetariffene igjen. Isteden har vi altså laget en bestemmelse som sier at en arbeidsgiver skal se helt bort fra om kandidaten er gravid eller i foreldrepermisjon. Kanskje blir det plunder og heft av det for arbeidsgiver, kanskje taper de til og med penger på det, men sånn vil vi ha det i Norge. Vi er helt avhengig av at kvinner deltar i arbeidslivet på lik linje som menn.

Det er åpenbart at det samme prinsippet må gjelde for folkevalgte. Vi ønsker oss, og trenger, både mannlige og kvinnelige politikere som har like muligheter og rettigheter.

Så beklager, Stavrum, men denne debatten er vi altså ferdig med for mange år siden.

Har politikerne ingen forpliktelser overfor velgerne?

Read Entire Article