Barnas beste må komme først

2 hours ago 3



Vi ønsker å takke alle som bidro til det vellykkede folkemøtet i Vågsbygd den 14. oktober.

Foto: Kjetil Reite

Det var inspirerende å se en fullsatt sal med engasjerte innbyggere fra hele Vågsbygd. Takk til alle elevråds-, FAU- og lærerrepresentanter i panelet, samt kommunens administrasjon, for engasjerende presentasjoner og innspill. Møtet, arrangert av bydelsrådet, hadde som mål å legge til rette for dialog mellom folket i Vågsbygd, administrasjonen i Kristiansand og folkevalgte politikere. Politikere fra H, Ap, V, KrF, Rødt, MDG, PS og PP var til stede og noterte flittig. Saken ble også dekket av FVN, KRS og NRK.

FAU- og elevrådsrepresentanter understreket viktigheten av å bevare det som fungerer og advarte om å fatte uheldige beslutninger som ikke kan reverseres. Barne- og ungdomstiden er en sårbar fase, og Vågsbygd har sine utfordringer, spesielt i ungdomsmiljøet. Det var en felles oppfatning at skolene med dagens størrelse og plassering håndterer disse utfordringene svært godt, fordi man har oversikt og kapasitet til å følge opp den enkelte elev.

Flere representanter uttrykte bekymring for hvordan sammenslåingen av skolene kan påvirke dagens gode miljø ved hver skole. Det ble fremhevet at sammenslåing av ungdomsskoler vil føre til større og mer uoversiktlige miljø, noe som kan gjøre det vanskeligere å følge opp ungdommer med eksisterende eller begynnende problemer. Dette øker risikoen for rekruttering til rusmiljøer, gjengdannelser og kriminalitet. Hele bydelens livskvalitet kan svekkes, og kostnadene ved at flere faller utenfor kan raskt overstige de forventede besparelsene.

De økonomiske beregningene for ombygging av skolebygg ble sterkt kritisert for å være mangelfulle. Saken om Øvre Slettheia skole, hvor budsjettet for ombygging til barnehage doblet seg fra 15 til 30 millioner ble nevnt. Det samme konsulentfirmaet står bak skolebehovsplanen. Beslutningene som tas nå vil forme bydelen i flere tiår, og da må vi vite at tallgrunnlaget er til å stole på.

Det ble også uttrykt bekymring for at trafikale forhold vil bli betydelig verre, siden skoleveien for mange vil bli lengre. Hundrevis av elever vil også måtte busses. Helseeffekten og den sosiale verdien av å gå eller sykle til skolen må få større vekt. Flere FAU ga uttrykk for dyp bekymring over at barnas beste er nedprioritert i skolebehovsplanen, der økonomiske hensyn dominerer. I beslutninger som gjelder våre barns fremtid, er det en selvfølge at barnas beste har høyeste prioritet.

Med folkemøtet har innbyggerne i Vågsbygd sendt en klar og tydelig beskjed som må bli hørt. Vi står overfor en kritisk fase, og det er avgjørende at politikerne tar til seg engasjementet og de bekymringene som ble uttrykt. Det er bred enighet om at økonomiske vurderinger ikke bør overskygge hensynet til barnas fremtid og et bærekraftig barne- og ungdomsmiljø i bydelen.

Bydelsrådet takker alle som bidro til arrangementet. Vi håper politikerne følger opp når høringsfristen går ut den 25. oktober.

Read Entire Article