Barna står i kø for å få hjelp – nå tar regjeringen grep

1 week ago 9



Statsbudsjettet 2025:

Regjeringen presenterte i dag store nyheter for barn som venter på en ny sjanse.

 Sveinung Kyte / TV2
FLERE PENGER: Regjeringen legger flere penger på bordet for å legge til rette for at flere kan bli fosterhjem i Norge. Foto: Sveinung Kyte / TV2

Publisert 27.09.2024 11:30

I dag står over 200 barn i kø og venter på å komme til et fosterhjem, og antallet har økt de siste årene. Samtidig er det en økende andel fosterforeldre som er misfornøyd med ordningen.

TV 2 har tidligere fortalt at flere barn lever under omsorgssvikt samtidig som de venter på hjelp. Andre må bo på hotell med barnevernsansatte. 

Bergens Tidende har tidligere fortalt at flere barn venter i over 1000 dager på å få plass i et fosterhjem.

– Norske medier stempler barnevernsbarn

Tidligere har også Norsk Fosterhjemsforening slått fast at vi har en fosterhjemskrise i Norge.

Øker støtten

Nå legger regjeringen 114 millioner kroner på bordet for å gjøre få til det de kaller et fosterhjemsløft, gjennom å tilby tjenestepensjon og bedre oppfølging av kommunene. 

–  I dag er det altfor mange barn som venter på et fosterhjem. Nå vil regjeringen sikre at fosterforeldre får bedre oppfølging og mer økonomisk kompensasjon. Målet er at vi skal rekruttere flere fosterforeldre som vil stå i oppdraget over tid, og at det vil gi ro og stabilitet for barna, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe.

Helt konkret innebærer dette:

64 millioner kroner til å kompensere kommunene for at fosterforeldre vil få rett til tjenestepensjon.

50 millioner til økt kvalitet i fosterhjemstilbudet, gjennom blant annet å styrke støtten til kommunene så de kan gi god oppfølging.

–  Selve lovendringen kommer til neste år, men vi bevilger penger allerede i budsjettet for 2025, fordi vi mener dette haster. Slik kan alle kommunene kompensere fosterforeldre for manglende tjenestepensjon allerede i 2025.

Statsbudsjettet for 2025 legges frem mandag 7. oktober.

 Sveinung Kyte / TV2
Foto: Sveinung Kyte / TV2

– Flytter ordningen fra 50-tallet

Kjell Kirkeng har hatt fire fosterbarn, i tillegg til sine egne barn. Han mener dette tilskuddet vil gjøre en stor forskjell for alle barna som nå venter i kø. 

– Politikerne har forstått at man må trå til her. Nå starter alvoret og nå flytter politikerne fosterhjemsordningen fra 50-tallet og frem til 2024. Dette vil gjøre at rekrutteringen vil bli lett og køen med 250 barn vil bli borte, sier han.

Han var til stede da arbeidsminister Tonje Brenna og barne- og familieminister Kjersti Toppe informerte Norsk Fosterhjemsforening om satsingen i det kommende statsbudsjettet.

Forteller egen historie

Influenser Isabel Raad fortalte i sommer at hun ønsker å bruke plattformene til å løfte denne problematikken.

Det har hun blant annet gjort gjennom å dele sin gjenforening med fosterfamilien sin, etter 12 år. Samtidig oppfordrer hun flere til å bli fosterhjem

Oppfordringen gjorde at Norsk Fosterhjemsforening opplevde økt oppmerksomhet og henvendelser. 

Nå har hun blitt ambassadør for Norsk Fosterhjemsforening, og forteller åpent om det å være fosterbarn. 

– Jeg måtte vente et år på å få en fosterfamilie, og det var helt forferdelig. Jeg var i et beredskapshjem i et helt år hvor man maks skal være i tre måneder. Som barn tar det veldig på å være i slike situasjoner, sa hun til TV 2 i sommer.

Read Entire Article