Backupkraft!

1 month ago 26



Publisert: 01.08.2024 23:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I en artikkel 26. juli om utbygging av kullkraftverk verden over unnlater Aftenposten å nevne et viktig poeng. Årsaken til utbygging av en slik klimafiendtlig kraftkilde er ikke nevnt.

Begrunnelsen er selvsagt at vindkraft (og solkraft) bare leverer strøm i 30–40 prosent av tiden. Når det ikke blåser akkurat passe, eller det er overskyet, så blir det strømstans i de landene som har satset mest på slik fornybar kraft. Mest utsatt for dette er Tyskland.

Da må man ha såkalt backupkraft som er tilgjengelig døgnet rundt. Dette kunne og burde ha vært kjernekraft, men når også denne er koblet ut, så sitter man igjen med vannkraft eller kullkraft. De landene som ikke har nok vannkraft, må derfor bygge ut kullkraftverk for at ikke samfunnet skal stoppe opp når de fornybare kildene ikke kan levere.

Det paradoksale er at jo mer klimavennlig vindkraft vi bygger ut, desto mer klimafiendtlig backupkraft må vi ha. Dette er elementær viten, men ikke for norske politikere og hovedstrømsmedier.

Leif Osvold

Oslo

Read Entire Article