Aya (22): – Føler meg ikke som en kvinne lenger

1 month ago 50



Kan man bli glad for å finne en liten kaffekopp i ruinene av et hjem?

Svaret er «Ja» for palestinske Aya Ehab Zaed. Siden 2023 har hun lært seg å sette pris på de små tingene i livet.

– Dagene våre handlet om angrep. Vi gikk gjennom helvete. For å overleve har vi ikke noe annet valg enn å gjøre dette, sier hun til TV 2. 

For to år siden hadde 22 år gamle Aya Ehab Zaed et godt liv. Hun studerte cybersikkerhet, og koste seg mest når hun kunne drikke kaffe eller ta bilder.

Men så kom krigen. Som palestinere flest fikk hun snudd livet opp ned. 

Familien ble splittet. Mens Zaeds far måtte bli igjen i nord, flyktet resten til Sør-Gaza tre dager etter krigen startet. Huset hennes har blitt rammet av bomber flere ganger.

– Kan kollapse når som helst

Våpenhvilen startet den 19. januar 2025, og sammen med familien vendte Zead hjem til Jabalia i Nord-Gaza.

–  Se, hvor jeg bor nå, sier hun til TV 2 i en videosamtale mens hun viser fram hvordan det ser ut utenfor huset. 

– Overalt er det ruiner. Vi bor i en ødelagt leilighet. Her lever vi med konstant frykt for at bygningen skal kollapse når som helst, sier hun. 

 Privat
ØDELAGT: Aya Ehab Zaed og familien hennes har mistet hjemmet sitt i krigen. Nå bor de hos tanten i en halvveis ødelagt bygning. Foto: Privat

Den internasjonale kvinnedagen markeres hvert år den 8. mars. For den 22 år gamle kvinnen har dagen mistet sin betydning.

– Alle rettighetene jeg hadde som kvinne har blitt tatt fra meg. Jeg har verken et sikkert eller stabilt liv. Jeg har ingen kontroll over min egen skjebne. Livet jeg hadde før krigen er bare blitt et vagt minne, sier hun og fortsetter: 

– I utlandet feirer man Kvinnedagen, men for oss er det en smertefull påminnelse om alt vi har mistet, sier hun. 

– Kan du beskrive hvordan det er å være kvinne i Gaza? 

– Det er grusomt. For eksempel når jeg har menstruasjon, er det svært vanskelig å få tak i sanitærprodukter, spesielt under krigsforhold. Toaletter og dusjer var enda verre under krigen. Vi måtte vente i lange køer. Jeg hadde hudpleierutine, men nå er det bare en drøm. 

– Jeg klarer ikke å huske min femininitet uten å forbinde den med lidelse, sier hun. 

– Denne krigen har ikke bare stjålet våre hjem og våre drømmer; det har stjålet også vår evne til å føle oss som kvinner. Jeg føler meg ikke som en kvinne lenger etter all disse lidelsene. Jeg husker ikke engang hvordan et normal liv føltes. 

Katastrofale konsekvenser

Women's Affairs Center Gaza er en palestinsk kvinneorganisasjon som fokuserer på å fremme kvinners rettigheter og likestilling. 

Organisasjonen skriver i sin siste rapport i 2024 at krigen i Gaza har hatt katastrofale konsekvenser, spesielt for kvinner.

I krigen i Gaza ble 49.898 mennesker drept mellom 7. oktober 2023 og 25. februar i år, ifølge palestinske myndigheter. 

Mange kvinner har mistet ektemenn, barn og store deler av slekten, i tillegg til å ha mistet hjem og eiendeler, ifølge rapporten. 

 Jehad Alshrafi / AP Photo / NTB
SORG: Palestinske kvinner sørger nær likene til slektninger som ble drept i et israelsk luftangrep, utenfor likhuset i Al-Aqsa Martyrs Hospital i Deir al Balah, mandag 10. juni 2024. Foto: Jehad Alshrafi / AP Photo / NTB

Dette har gjort at mange har blitt sårbare for utnyttelse og rettighetsbrudd. Mange opplevde vold og utnyttelse. 

Rapporten viser at kvinner som har mistet «sosial beskyttelse», har møtt en økt risiko for seksuelt misbruk og sosial isolasjon, skriver rapporten. 

Trakassering

Krigen har også forverret familieforhold, og det har ført til psykiske helseproblemer hos kvinner, skriver rapporten

 Hatem Moussa /AP Photo / NTB
ØDELAGT: Palestinske kvinner går forbi bygninger som ble ødelagt i israelske luftangrep i Nuseirat-leiren 16. oktober 2023. Foto: Hatem Moussa /AP Photo / NTB

– Min mentale tilstand er katastrofal. Jeg er i nord mens barna mine er i sør. Jeg lever i konstant bekymring og angst; tanken på å miste en av dem påvirker meg mye. Jeg kan ikke huske når det var sist jeg sov godt, sier en kvinne ifølge rapporten.

En annen skilt kvinne beskriver trakasseringen hun opplever:

– Vi lider på grunn av mangel på privatliv. Vi må tåle verbal trakassering mens vi venter i kø for å skaffe vann, kjøpe brød eller motta mat fra felleskjøkken, sier kvinnen som ønsker å være anonym. 

 Privat
ØDELEGGELSER: Aya Ehab Zaed er i hjembyen Jabalia etter våpenhvilen. Foto: Privat

– Ikke ta for gitt

Til slutt sier Aya Ehab Zaed at kvinner i Gaza drømmer bare om et normalt liv, å ha grunnleggende rettigheter, sikkerhet, frihet og stabilitet. 

– Mitt budskap til kvinner over hele verden er å aldri ta dine rettigheter for gitt, for det er kvinner i verden, som her i Gaza, som ikke engang har rett til å drømme, avslutter hun.

Read Entire Article