Norlandia kombinerer faglig ekspertise med personlig omsorg. Nå vil de øke bevisstheten om at osloborgere kan velge dem som leverandør av hjemmetjenester – uten ekstra kostnad.
Annonsørinnhold produsert av Schibsted Partnerstudio
Fritt brukervalg er en ordning som kan være vanskelig å forstå. Mange i hovedstaden er ikke klar over at de selv kan velge leverandør av hjemmetjenester.
– Det eksisterer en utbredt misforståelse om at private leverandører koster mer. Realiteten er at kommunen finansierer tjenestene uavhengig av hvilken leverandør brukeren velger, forklarer Ida Meisland Eide, direktør i Norlandia Care.
Ida Meisland Eide, direktør i Norlandia Care, ønsker å øke bevisstheten om at osloborgere har valgfrihet når det gjelder hjemmetjenester.
Kvalitet som skaper tillit
Ioana-Miruna Vilcu har vært sykepleier hos Norlandia i fem år. Med bakgrunn fra Romania har hun funnet mer enn bare en arbeidsplass.
– Jeg tenkte jeg skulle være her ett år – nå ser jeg ikke for meg å jobbe et annet sted. Jeg føler at Norlandia er min store familie, forteller hun.
Teamarbeid er sentralt i Norlandias tilnærming. Her gjennomgår Ioana-Miruna Vilcu (t.v) dagens brukerplan med en kollega.
– Brukerne verdsetter den kvaliteten vi leverer, særlig vår evne til å finne gode løsninger på komplekse utfordringer. Norlandia har et omfattende støtteapparat som gjør det mulig for oss å være tilpasningsdyktige, sier Vilcu.
På avdelingen i Oslo øst har de 72 brukere. Vanligvis er det 13 ansatte som reiser ut på en dag, avhengig av behovene hos brukerne. Vilcu forteller om hvordan de også koordinerer med fastleger og sykehus når det er nødvendig – alltid med brukernes beste i fokus.
God kommunikasjon med pårørende og samarbeidspartnere er avgjørende for helhetlig omsorg.
Hverdagen ute hos brukerne
En vanlig arbeidsdag for Vilcu innebærer besøk hos flere brukere med ulike behov. Hun bistår med alt fra medisinadministrering til personlig pleie.
– I løpet av en dag bistår jeg brukere med alt som står i tiltaksplanen: mat, øyedråper, insulin, medisiner og stell. Jeg tar meg alltid tid til å snakke med dem. Jeg har mye empati: det kunne vært min bestemor eller bestefar, forteller hun.
Vilcu og hennes kolleger er opptatt av å se hele mennesket, ikke bare oppgavene som skal utføres. De observerer aktivt for å identifisere behov brukerne kanskje ikke selv klarer å uttrykke, spesielt hos dem som har begrensede muligheter til å kommunisere sine behov.
Misforståelser om kostnad
Vilcu opplever at mange forbinder kommunale tjenester med betaling til velferdsstaten, mens private leverandører assosieres med profitt – en forenklet forståelse som ikke tar hensyn til mangfoldet av tilbud og tilnærminger.
– Vi tilbyr en alternativ tilnærming som passer noen brukere godt, men det viktigste er at brukerne har valgfrihet og kan finne den løsningen som fungerer best for dem, forklarer hun.
– Vårt mål er å tilby tjenester av høyeste kvalitet uavhengig av hvem som betaler for dem. Det handler om å være en del av det totale tilbudet til innbyggerne, påpeker Eide.
For sykepleier Ioana-Miruna Vilcu er hver hjemmebesøk unikt. Hun møter ulike livssituasjoner i avdelingen på Oslo øst.
Brukerens rettigheter
Norlandia jobber systematisk med å informere om fritt brukervalg, understreker Eide. Selskapet har utviklet informasjonsmateriell og samarbeider tett med bydelene.
– Vi er også til stede på ulike arrangementer og har informasjonsmøter for pårørende og brukere, slik at de kan få svar på spørsmålene sine, sier hun.
Nylig fikk Norlandia Care tildelt kontrakter for drift av Abildsøhjemmet og Bjølsenhjemmet, og vender dermed tilbake som leverandør av sykehjemstjenester i Oslo fra juni 2025.
Profesjonalitet og empati går hånd i hånd når Vilcu utfører helsehjelp.
Fremtidens utfordringer
– En betydelig utfordring er det økende presset om at alle skal bo hjemme lengst mulig, uten at det blir satt av tilstrekkelige ressurser. Vi må diskutere ikke bare hvor de eldre skal bo, men også kvaliteten på livet de lever der, understreker Eide.
Norlandia ønsker å bidra til at hjemmetjenesten i Oslo blir en høykvalitetstjeneste som ivaretar den enkeltes verdighet og livskvalitet. De ser for seg et tettere samarbeid mellom offentlige, private og ideelle aktører.
Norlandia har bygget sin virksomhet rundt sterke team og tydelig kompetansestyring. Teknologiske løsninger og gode journalsystemer sikrer at alle ansatte har tilgang til oppdatert informasjon om brukerne.
– Når vi besøker en bruker, møter vi dem med respekt for at vi er gjester i deres hjem. Vi behandler hver enkelt som et unikt menneske med sin egen historie. Det handler om mer enn pleie – det handler om verdighet, avslutter Vilcu.
Bak hver vellykket hjemmetjeneste ligger grundig planlegging. Hos Norlandia sikrer journalsystemer og kompetansestyring at brukernes behov blir ivaretatt.