Aps ferske finanspolitiske talsperson med nytt formuesskattløfte

1 week ago 15



Aps ferske finanspolitiske talsperson Tuva Moflag, sier at det ikke er aktuelt å gjøre endringer i formuesskatten som gjør at staten og kommunene taper inntekter.

Tuva Moflag er et «ja»-menneske. Men nå har hun lært å si nei. Foto: Olav Olsen

Publisert: 23.04.2024 16:21

Kortversjonen

– Jeg har lært at det nå er ett ord som gjelder, og det er nei.

Det sier det selverklærte ja-mennesket Tuva Moflag til Aftenposten.

Å si nei til ting som koster penger, ligger til rollen som finanspolitiker. For to uker siden ble firebarnsmoren Aps nye finanspolitiske talsperson og leder av finanskomiteen på Stortinget.

Åpner for forlik om formuesskatt med Høyre

En som kanskje kan vente seg et nei, er partikollega Per Vidar Kjølmoen. Han representerer Møre og Romsdal på Stortinget. Nylig deltok han i en debatt om formuesskatten på en næringskonferanse på Sunnmøre.

Da sa han at Ap er for et bredt skatteforlik og at han øynet gode muligheter for at Ap kan bli enige med høyresiden. Ap har nå, ifølge Kjølmoen, «et åpent forhold» til hvordan folk med høy inntekt og formue skal skattlegges.

– Arveavgift, selskapsskatt, formuesskatt. Det handler bare om å skru opp og ned på noen variabler, sa han.

Selv er han ikke fremmed for å kutte i formuesskatten.

– Skal vi ha mer selskapsbeskatning, som flere snakker om, skal det være andre typer beskatninger og skal vi redusere formuesskatten? Gjerne det! sa Kjølmoen.

Moflag er ikke helt på samme linje.

– Det er ingen skruing på parametrer som er friksjonsfrie. Hvis noen skal betale mindre, og du skal få inn det samme i skatteinntekter, så må noen andre betale mer.

Moflag legger til at hun registrerer at Kjølmoen i debatten var klar på de som har mest i inntekt og formue skal bidra mest til fellesskapet.

– Og der er vi helt enige.
Men hun har ingen sans for ideen om å kutte i formuesskatten og utligne med økt selskapsskatt. Selskapsskatten må økes fra 22 til hele 32 prosent for å erstatte formuesskatten, forteller Moflag.

– Selskapsskatt betales av alle bedrifter med overskudd. Mens den ene rikeste prosenten av skattebetalerne, betaler 70 prosent av formuesskatten. Så det vil koste veldig mange vanlige bedrifter veldig mye å dytte dette over på dem.

Da Aftenposten traff Tuva Moflag på Stortinget, holdt hun på å pakke ned det gamle kontoret sitt. Her holder hun et klenodie til minne om flertallet hun fikk til om bioteknologi i forrige periode. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Moflag avviser også at Ap har konkrete planer om et skatteforlik denne stortingsperioden.

– Vi er jo åpne for å ha et forlik om formuesskatt. Men et forlik er ikke et mål i seg selv. Det er viktigere for oss at vi har et skattesystem som er effektivt, omfordelende og rettferdig enn å få til et skatteforlik med Høyre.

– Men vi stenger ikke døren for noe skatteforlik med Høyre, legger hun til.

Men det spørs hvor mye det er for Høyre å hente.

Ap med formuesskatt-løfte

Moflag sier at Ap er fast bestemt på å beholde formuesskatten. Og selv om partiet kan gjøre endringer i den, skal den også i årene som kommer være «minst like innbringende» og «minst like omfordelende».

Finansdepartementet anslår at formuesskatten vil gi staten og kommunene 30,4 milliarder kroner i inntekter i 2023. Ap vil altså ikke gå med på endringer som gir mindre inntekter enn dagens innretning, ifølge Moflag.

– Vi vil beholde en formuesskatt som bidrar minst like mye til velferd og som er minst like omfordelende i dag, sier Moflag.

Rettesnoren for Ap er at vanlige lønnsmottagere skal komme bedre ut av det.

Ap-nestleder og næringsminister Jan Christian Vestre har i VG åpnet for å justere formuesskatten til gunst for gründere.

Håper hun kan unngå økt skatt

Både flere eldre og en kraftig opprustning av Forsvaret vil kreve sitt i tiden fremover.

– Vi må være ærlige på at vi trenger den finansieringen formuesskatten gir. Det kommer til å bli strammere i politikken fremover. Og det kan jo da enten finansieres via skatt eller bruk av oljepenger.

– Kan dere se dere nødt til å øke skattene betydelig fremover?

– Jeg håper ikke det. Vi har sagt at de største skatteendringene er lagt bak oss. Vi har fått inn 150.000 flere i jobb, som også er noe som understøtter statsfinansene. Dette er folk som blir bidragsytere inn på statsbudsjettet, i stedet for at de kanskje mottok en støndad på Nav-budsjettet.

Read Entire Article