Åpner opp om betent landslagskonflikt: – Ytterst ubehagelig

1 week ago 7



– Nå som jeg legger opp, tør jeg å snakke litt høyere. At det som skjedde var urettferdig. Og jeg følte måten det ble gjort på var ytterst ubehagelig.

Det forteller Andrine Hegerberg i et eksklusivt intervju med NRK. Brann-spilleren bekreftet mandag at hun gir seg som fotballspiller etter sesongen.

Nå tar hun et oppgjør med det som skjedde på landslaget i 2017 – og tiden etter.

– Jeg ble fjernet

Hegerberg, som på den tiden spilte i Birmingham, fikk kun én kamp for Norge i fotball-EM i Nederland.

Mesterskapet ble en stor fiasko for Norge, og i ettertid ble det kjent at det var dårlig stemning, krangling og drama i kulissene.

Klimakset kom da Andrines søster Ada Hegerberg ga seg på landslaget like etter. Samtidig ble fotball-EM i 2017 Andrine Hegerbergs siste mesterskap for Norge.

Hun har ikke spilt med flagget på brystet siden.

– Jeg hadde spilt alt fram til EM, og blir ikke tatt ut neste gang. Ikke engang i troppen. Jeg var med på evalueringen av EM, men ble fjernet helt fra mailgruppa. Jeg ble fjernet fra all info. Det gikk ut en fellesmail til så å si alle norske spillere, der var Ada og jeg fjernet, sier Hegerberg om tiden etter det turbulente mesterskapet.

– Evalueringen av det mesterskapet har jeg den dag i dag ikke sett, selv om jeg var en del av det.

Nederland - Norge under EM fotball kvinner. (0-1)

BETENT: Andrine Hegerberg (til venstre) likte dårlig å bli vraket av Martin Sjögren (til høyre) etter EM i 2017.

Foto: Berit Roald / NTB

Ønsker ikke å kommentere Hegerberg-uttalelsene

Hegerberg mener hun var mer enn god nok for landslaget. Hun hadde spilt i flere cupfinaler for Birmingham og følte at hun leverte varene for klubblaget.

NRK har forelagt kritikken fra Hegerberg til daværende landslagssjef Martin Sjögren og Norges Fotballforbund (NFF).

Sjögren ønsker ikke å kommentere påstandene til Hegerberg, mens NFF henviser til at konflikten i og rundt EM i 2017 har vært kommentert en rekke ganger av Sjögren og NFF – også til NRK.

Andrine Hegerberg har sin opplevelse av det, og det har vi respekt for. Utover det ønsker ikke NFF å kommentere denne saken, skriver Yngve Haavik, som er kommunikasjonssjef i NFF, i en e-post til NRK.

Daværende landslagssjef Martin Sjögren bekreftet i 2019 at det var en «personalsak» som førte Hegerberg ut i landslagskulden.

Men Sjögren hevdet at dette kun spilte en rolle frem til han og Hegerberg snakket sammen september 2017. Han vurderte deretter andre spillere til å være bedre.

  • Andrine Hegerberg er tidvis tilknyttet NRK som fotballekspert. Våre redaksjonelle vurderinger blir gjort uavhengig av det.

– Personlig angrep

I boken til mamma Gerd Stolsmo, gitt ut i 2019, skriver hun at datteren ble beskyldt for regelbrudd under fotball-EM i 2017.

«Landslagstreneren hevdet at de, gjennom en 100 prosent sikker kilde, hadde fått høre at hun gjentatte ganger var observert på nattetid sammen med en ansatt fra TV 2.»

Dette skal Andrine Hegerberg ha avkreftet. Stolsmo skriver at datteren i stedet møtte en bekjent i TV 2 den kvelden Norge røk ut av EM, men at hun hadde overholdt regelen om ro innen klokken 23 alle øvrige kvelder.

Hun beskriver tiden som «den tøffeste perioden i karrieren min».

– Jeg hadde en «shaky periode», for jeg synes det var ekkelt å bli fjernet, men en annen ting var måten det ble gjort på. Jeg følte at det var et mer personlig angrep, sier Andrine Hegerberg, som legger til at hun ikke kjenner seg igjen i angivelige regelbrudd.

Hegerberg mener landslagskonflikten også påvirket klubbkarrieren hennes. Hun hevder blant annet at hun ble kalt inn til trenerens kontor da hun senere spilte for storklubben PSG.

Andrine Hegerberg

STJERNEKLUBB: Andrine Hegerberg har spilt for en rekke store klubber. Her er hun avbildet (til høyre) fra tiden i PSG.

Foto: STEFAN JERREVANG / AFP

Der fikk hun angivelig spørsmål om hvorfor ikke landslagstrenerne fulgte henne opp i Paris.

Mener du at landslagskonflikten ødela karrieren din i PSG?

– Det er vanskelig å si, men jeg fikk i alle fall betraktelig mindre spilletid etter det. Jeg fikk beskjed om at det var vanskelig for treneren. Jeg opplevde det som en ganske ryddig samtale. Beskjeden var at konkurrentene mine skulle til et mesterskap. Jeg måtte til et mesterskap om jeg kunne fortsette å beholde plassen min, sier hun.

Følte seg tråkket på

Brann-spilleren mener at hun i landslagssammenheng ble straffet for å «stå opp for seg selv og andre» – og for å bruke stemmen sin.

– For min del var det tøft. Jeg følte meg veldig alene. Jeg følte meg litt tråkket på. Jeg følte at jeg hadde stått opp for meg selv og andre, sier hun.

Selv om landslagskarrieren ble kortere og mer turbulent enn hun håpet på, har 31-åringen lært mye av det som har skjedd.

– Den karrieren her har vært tøff. Det har vært utrolig givende og utrolig artig. En ting er det å bli en god fotballspiller, hva som kreves av en selv. Det lærer man mye av. Men så er det også det personlige aspektet oppi det hele, sier hun og legger til:

– Alle såkalte oppturer og nedturer ... Jeg vet nesten ikke hva som er opptur og hva som er nedtur lenger, for alle opplevelser har gjort at jeg føler meg utrolig uredd. Jeg føler meg utrolig sterk.

Publisert 24.09.2024, kl. 11.26

Read Entire Article