Åpner for ny leder uten stortingsplass

3 weeks ago 14



Det kan bli aktuelt at KrFs neste partileder ikke sitter på Stortinget, ifølge valgkomiteens leder. Men minst én i partiledelsen bør være innvalgt, mener han.

Generalsekretær i KrF Ingunn E. Ulfsten og leder for valgkomiteen Reid Ivar Dahl etter KrFs landsstyremøte på Stortinget i Oslo mandag. Dahl skal få innspill til ny partileder innen 1. oktober. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Partiet står uten noen tydelig lederkandidat til å etterfølge Olaug Bollestad. 25. januar skal den nye partilederen velges på et ekstraordinært landsmøte.

Fylkeslagene skal nå samle inn forslag til kandidater som de sender til valgkomiteen. Det kan være aktuelt å finne en partileder utenfor Stortinget, bekrefter valgkomiteens leder Reid Ivar Dahl overfor NRKs Politisk kvarter.

– Lederen må ha en god evne til å formidle vår politikk, ha en bred tillit i partiet og ha store visjoner for partiet. Så skal vi velge den som er den beste kandidaten til det. Så må det med stortingsplass komme i andre rekke, sier han.

Landsmøte skal også velge nye nestledere. Dahl mener det er naturlig med en kobling mellom ny partiledelse og en framtidig stortingsgruppe.

– Så jeg ser for meg at en av de tre i den nye partiledelsen sitter på Stortinget, sier han.

Det er fylkene Rogaland, Agder og Hordaland hvor KrF normalt vil kunne regne med sikker stortingsplass. Nominasjonsprosessen i fylkene er i gang. Hvorvidt det blir førende for valgkomiteen hvilken kandidat fylkeslagene innstiller på topp, svarer Dahl:

– Jeg skal ikke legge meg opp i fylkeslagenes nominasjonsprosesser. Men vi i valgkomiteen kommer til å registrere hvem som blir førstekandidat i de sikreste valgdistriktene til KrF, ja,

Fylkene har frist 1 oktober med å sende sine forslag til valgkomiteen. Komiteen vil så gå gjennom forslagene og ha samtaler med mulige kandidater, før den innen 15. oktober sender sin liste på høring i fylkeslagene. Den endelige innstillingen skal være klar 10. januar.

Read Entire Article