Åpen Høiby-krangel: – Viser et dårlig menneskesyn

1 week ago 7



Et Instagram-innlegg fra Marius Borg Høibys forsvarer vekker sterke reaksjoner hos bistandsadvokatene til Høibys ekskjærester.

 Lise Åserud / NTB
VENTER PÅ AVHØR: Bistandsadvokatene til de fornærmede kvinnene venter utålmodig på at Marius Borg Høiby skal la seg avhøre ferdig. Foto: Lise Åserud / NTB

Publisert 26.09.2024 15:31

Sent onsdag kveld la Øyvind Bratlien, forsvareren til Marius Borg Høiby (27), ut et innlegg på sin Instagram-konto. 

Der lenket han til en sak i Dagbladet som handlet om to ting: At bistandsadvokatene til de fornærmede kvinnene er utålmodige på vegne av sine klienter. 

 Skjermdump
STRIDENS KJERNE: Instagram-innlegget til Øyvind Bratlien. Foto: Skjermdump

De ønsker at Høiby skal gjøre seg ferdig med avhør slik at politiet får hans versjon av saken. 

I samme sak påpeker en advokat at en person som er siktet i en straffesak har rett til å ikke forklare seg for politiet, og at det ikke er uvanlig at en siktet bruker tid før han er klar for å gi sin versjon. 

TV 2 er kjent med at Høiby har vært i et politiavhør som fant sted 27. august. Politiet har flere spørsmål til 27-åringen, noe som betyr at de ønsker å gjøre flere avhør med ham. 

Når disse finner sted, er ikke kjent. 

Lot følgerne stemme 

I Instagram-innlegget stiller forsvarer Bratlien følgende spørsmål: «Hadde det gått raskere om bistandsadvokatene var mer diskré?» 

De rundt 500 følgerne hans får også anledning til å svare «Ja» eller «Nei» på spørsmålet. 

 Thomas Evensen / TV 2
FORSVARER: Øyvind Bratlien representerer Marius Borg Høiby, som er siktet for flere alvorlige forhold. Foto: Thomas Evensen / TV 2

TV 2 har forelagt innlegget for bistandsadvokatene til de tre fornærmede kvinnene Høiby er siktet for å ha vært voldelig mot. 

«Jeg har bare erfaring med at personer som selv går ut i det offentlige rom og beklager sine handlinger, gjerne ønsker å komme videre og å legge ting bak seg. Herunder å la seg avhøre så raskt som mulig», skriver Mette Yvonne Larsen i en SMS til TV 2. 

Hun bistår kvinnen som ble utsatt for vold i en leilighet på Frogner natt til 4. august i år. Høiby har erkjent vold og skadeverk i en uttalelse som ble gitt av hans forsvarer 14. august. 

 Alf Simensen / TV 2
BISTÅR EKS-KJÆRESTE: Mette Yvonne Larsen antok at Høiby ønsket å gi sin forklaring og komme seg videre. Foto: Alf Simensen / TV 2

I kjølvannet av dette gikk to tidligere kjærester, Nora Haukland og Julianne Snekkestad, ut på sosiale medier og anklaget Høiby for vold. 

Politiet valgte på eget initiativ å undersøke sakene. Nå er han siktet for vold i nære relasjoner mot både Snekkestad og Haukland. 

– Dårlig menneskesyn

Snekkestads bistandsadvokat, Petter Grødem, skriver i en SMS til TV 2 at han ikke har noen kommentar, men skriver likevel at «det neppe er bistandsadvokatene sin fortjeneste at Høiby ikke er avhørt».

John Christian Elden, som representerer Haukland, skriver i en SMS til TV 2 at det er uklart for ham hvorfor ikke Høiby har benyttet sin rett til å forklare seg tidligere når det er kjent hvilken påkjenning dette er for både hans klient, men også for Høiby selv. 

Elden mener at det i en sak som dette normalt haster med å få siktedes versjon på bordet av hensyn til at «alle skal få komme til orde og at etterforskningen kan rettes alle veier». 

 Torjus Sagenes / TV 2
IKKE IMPONERT: John Christian Elden, bistandsadvokaten til Nora Haukland. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

«Hvis det er slik at forklaring tok ekstra lang tid fordi han, etter å ha hørt bistandsadvokatene si at dette er en belastning, og dermed visste hvordan fornærmede hadde det i ventetiden, viser det et dårlig menneskesyn», skriver Elden til TV 2. 

Slik svarer Bratlien 

TV 2 har torsdag vært i kontakt med Øyvind Bratlien. 

Konfrontert med det bistandsadvokatene sier, svarer han: 

«Bistandsadvokatene har tatt en større og større plass i straffesakene. Deres rolle er egentlig snever og perifer. Generelt tror jeg det er fornuftig om bistandsadvokatene viser sterk tilbakeholdenhet i sin omgang med media, særlig i en tidlig fase. I verste fall bidrar de til massiv forhåndsdømming og uriktig resultat», skriver han i en melding til TV 2. 

Onsdag omtalte TV 2 hele siktelsen mot Marius Borg Høiby. 

Politiet mistenker ham for å ha vært voldelig mot Snekkestad i en periode på rundt fire år fra 2018 til 2022. De mistenker han også for å ha vært voldelig mot Haukland i ett år fra høsten 2022. 

Det er ukjent hvordan Høiby stiller seg til disse anklagene. 

I saken fra Frogner natt til 4. august er han siktet for kroppskrenkelse og skadeverk, noe han har erkjent.   

Read Entire Article