Ap-topp i Trøndelag anklager Giske for press og trusler

1 week ago 10



Trond Giske vil tilbake på Stortinget:

Trond Giske og Pål Sture Nilsen forsøkte å true seg til en avtale om at Giske skulle spilles inn til sikker plass på Stortinget, ifølge lederen i Ørland Ap, Fredrik Sandness.

 Tom Rune Orset / TV 2
COMEBACK: Trond Giske ble valgt til nestleder i Trondheim Ap etter et dramatisk årsmøte, der sittende leder Gunn Elin Høgli ble kastet. Nå kjemper Giske for å komme til topps i nominasjonen i Sør-Trøndelag.. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

Publisert 25.09.2024 23:25

Leder i Ørland Ap, Fredrik Sandness, stiller seg fullt og helt bak stortingsrepresentant Kirsti Leirtrø, som onsdag snakker ut i Adresseavisen om hvorfor hun overraskende trakk seg som kandidat til Stortinget.

Leirtrø sier hun ble utsatt for sterkt press, og følte seg brukt som en brikke i et spill for å få Giske tilbake på Stortinget.

Sandness sier at også han som leder for Leirtrøs lokallag har opplevd seg utsatt for press og trusler fra Giske og lederen i Trondheim Ap, Pål Sture Nilsen.

– Jeg ble advart om at vi satte Kirsti i spill hvis vi ikke spilte inn Trond, sier han.

– Ringte mange ganger

Sandness forteller at han opplevde et sterkt påtrykk fra Giske og Nilsen om å inngå en avtale om å spille inn Giske som toppkandidat, mot at Trondheim Ap på sin side spilte inn Leirtrø på andreplass til Stortinget.

 Stein Roar Leite / TV 2
Årsmøte til Trøndelag Arbeiderparti på Hell i Stjørdal. Diverse bilder. Foto: Stein Roar Leite / TV 2

– Det har aldri vært en avtale, selv om de jobbet hardt for det, understreker Sandness.

Ørland Ap vedtok først en list med Leirtrø på topp og Giske på andreplass 28. august. Samtidig ble det vedtatt å komme til enighet med Fosen Ap om en felles liste, opplyser Sandness.

Det endte med at styret i Ørland Ap og Fosen Ap sendte inn et felles listeforslag til nominasjonskomiteen med Kirsti Leirtrø på topp, og Trond Giske på en delt femteplass.

Giske og Nilsen reagerte sterkt imot forslaget om at Giske i realiteten var blitt vraket, forteller Sandness.

– Både Trond og Pål Sture ringte meg mange ganger for å få en avtale med oss. De truet med at hvis ikke vi spilte inn Trond på topp, så kom Trondheim ikke til å støtte Kirsti. Jeg svarte at det kan ikke jeg som partileder gjøre. Det er opp til medlemmene, sier Sandness.

– Truet ikke

Lederen i Trondheim Ap bekrefter at det ble sendt ut en epost til lokallagene for å samle støtte til deres forslag om å nominere Giske på førsteplass og Leirtrø på andre.

– Det ble gitt et oppdrag om at jeg skulle ta kontakt med de andre kommunepartiene for å samle støtte til vårt forslag. 

Han bekrefter at ledelsen i Trondheim Ap ga tydelig beskjed da Ørland Ap stilte seg bak forslaget om å dumpe Giske ned til femte plass.

– Vi formidlet at en slik liste ikke hadde støtte blant medlemmene i Trondheim, og at det satte både Leirtrø og Giskes plass i spill, bekrefter Nilsen.

Men han avviser at han forsøkte å true seg til en avtale.

– Nei, det kan du spørre folk rundt meg om. Jeg er ikke kjent for å drive med trusler. 

– Men nå er det både du og Trond som har ringt? 

– Hva Trond har gjort, det får han svare på, men jeg har i hvert fall ikke drevet med noen trusler, sier Nilsen.

Dagen før flertallet i nominasjonskomiteen la fram sitt listeforslag kom Nilsen og Giske med et nytt utspill, sier Sandness.

– Da var alternativet at Kirsti ble plassert på topp, og Trond nummer to. Jeg var tydelig på at verken jeg eller styret kunne inngå avtaler, og at medlemmene skulle ta stilling til hva som kom fra nominasjonskomiteen, sier Sandness.

Forteller sin historie

Leirtrø har representert Sør-Trøndelag på Stortinget i snart åtte år, og er svært populær i hjemfylket.

 20 av 20 lokallag i Sør-Trøndelag ønsket at hun skulle ta en periode til på Stortinget. Det skapte derfor stor dramatikk da hun trakk seg helt overraskende 12. september.

– I åtte år har alt dreid seg om bråk og strid rundt Giske og hans retur. For min del har jeg fått nok. Jeg må tenke på helsa. Jeg kan rett og slett ikke stå i denne gørra i fire nye år, sier Leirtrø til Adresseavisen.

Der snakker hun ut om hvorfor hun trakk seg, og sier hun ble utsatt for press fra Giske og hans støttespillere.

– Da jeg ble trukket inn og brukt som en brikke i spillet for å få Trond tilbake på Stortinget, forsto jeg at dette ikke kom til å stanse. Jeg kom til at jeg måtte si stopp for min egen del, sier Leirtrø til avisen.

Leirtrø har anbefalt at Giske ikke velges inn på Stortinget, men får en plass lenger ned på valglisten for å gi plass for nye krefter.

– Det er ikke noen tvil om at hun ble utsatt for press. Det er en måte å jobbe på som er veldig ugrei, mener Sandness. 

Han synes det er synd at Leirtrø trakk seg. 

– Jeg har snakket mye med Kirsti, og skulle ønske hun hadde stått i det, men skjønner godt at hun ikke orker mer.

Også Nilsen beklager at hun trakk seg.

– Kirsti og Trond på de to første plassene ville ha vært i tråd med vedtaket fra medlemmene både i Ørland og Trondheim, og de samlede innspillene fra lagene. Det er synd at vi ikke får en slik liste, sier Nilsen.

Giske vil ikke kommentere påstandene, og viser til lederen i Trondheim Ap.

Lederen i Trondheim Ap, Pål Sture Nilsen

Nilsen sendte dette svaret skriftlig etter et intervju med TV 2:

Trondheim Ap har aldri krevd Giske på topp på lista. Tvert i mot vedtok medlemmene mål om én av de to første plassene, og ga meg i oppdrag å samarbeide med andre kommuner om støtte for dette. Dette er formidlet klart og tydelig til kommunepartiene jeg har hatt dialog med.Medlemsmøtet i Ørland Ap 28. august vedtok en liste Giske på andreplass og Leirtrø på første. Det var vi glade for. Derimot var vi svært overrasket da Sandness på tross av Ørland-medlemmenes vedtak, sendte inn liste uten Trondheim på de tre første plassene. Vi formidlet at en slik liste ikke hadde støtte blant medlemmene i Trondheim, og at det satte både Leirtrø og Giskes plass i spill.I etterkant hadde jeg en god dialog med Sandness og formidlet at Trondheim kunne støtte lista fra medlemmene i Ørland med Leirtrø på topp og Giske på andre. Dette sendte jeg også skriflig. Sandness svarte at han trodde medlemmene i Ørland også ville stå fast på dette.Jeg foreslo dette i nominasjonskomiteen, men fikk ikke støtte.Kirsti og Trond på de to første plassene ville vært i tråd med vedtaket fra medlemmene både i Ørland og Trondheim, og i tråd med de samlede innspillene fra lagene. Det er synd at vi ikke får en slik liste

– Vært utmattende

Til Adresseavisen sier Giske imidlertid i en epost han vet at Leirtrø har «stått i press fra alle kanter» og at han «forstår godt at hun synes det har vært utmattende».

– Jeg har hatt mange samtaler med Trond, og har stor respekt for ham som politiker, men det er ingen tvil om at han er omstridt, sier lederen av Ørland Ap.

 Heiko Junge / NTB
NESTLEDER: Trond Giske og partileder Jonas Gahr Støre sammen da Giske var nestleder i ApFoto: Heiko Junge / NTB Foto: Heiko Junge

Han mener nominasjonen er for sterkt preget av Giskes ønske om et comeback på Stortinget.

– Det blir for mye bråk rundt ham. Det er to sterke fronter, de som bare er opptatt av ett navn, og kjemper for Trond, og de som bare er mot Trond. Det overskygger hele nominasjonsprosessen.

Han oppfordrer til en ryddig prosess fram til nominasjonsmøtet 30 november.

Read Entire Article