Ap-statsråd åpen for å være motkandidat til Giske

1 month ago 14



Kilder til TV 2:

Digitaliseringsminister Karianne Tung (40) fra Trondheim har svart partifeller at hun er åpen for å stille til Stortinget. Men hun vil ikke stå på liste med Trond Giske (57), ifølge TV 2s kilder.

Publisert 15.08.2024 12:46 Sist oppdatert 13 minutter siden

Lederen i Trondheim Ap, Pål Sture Nilsen, bekreftet onsdag kveld at Trond Giske vil kjempe for å bli valgt inn på Stortinget neste høst.

– Ja, Trond har sagt ja til å stå på lista. Jeg har tatt kontakt med de navnene som er spilt inn, og han bekreftet at han vil stå på lista. Jeg ønsker ikke å si mer om det nå så vi kan få en god debatt om dette før valget i kveld, sier Nilsen til TV 2 i dag. 

Samtidig bekreftet han også at digitaliseringsminister Karianne Tung har svart at hun trenger mer tid på å svare på om hun vil stille.

Vil ikke på liste med Giske

Tung skal overfor flere partifeller ha gitt uttrykk for at hun ikke ønsker å stille som kandidat dersom hun risikerer å bli valgt inn på Stortinget sammen med Trond Giske, forteller flere kilder til TV 2.

Dermed holder hun døren åpen og vil kunne se an hvor populær hun er i Trondheim Ap og andre kommunelag i Sør-Trøndelag før hun bestemmer seg.

TV 2 har snakket med en rekke kilder som forteller om en kaotisk og anspent stemning i Trondheim Ap før kveldens representantskapsmøte i byen.

På møtet skal Trondheim Ap utpeke sine kandidater over hvem de mener bør stå på stortingslisten for Sør-Trøndelag. Listen skal oversendes nominasjonskomiteen i fylkeslaget før det hele avgjøres på nominasjonsmøtet 30. november.

Halvparten sa nei til Giske

Etter gårkveldens styremøte, der halvparten av styret på ti personer stemte mot å foreslå Trond Giske som Trondheim Aps kandidat til Stortinget, er det stor spenning knyttet til hva som vil skje på torsdagens store representantskapsmøte.

Giskes eget lokallag, Nidaros sosialdemokratisk forum, har i utgangspunktet 84 av de 178 delegatene på møtet. Ifølge en oversikt Trond Giske sitter på regner lokallaget hans med at samtlige 84 delegater stiller fra Nidaros, ifølge TV 2s kilder.

Etter det TV 2 blir fortalt vil det bli lagt frem forslag til en liste med fem prioriterte kandidater fra Trondheim Ap uten Trond Giskes navn på, men der AUF, tidligere fylkesleder og nåværende statssekretær Per Olav Hopsø og Karianne Tung er med.

Blant de som ikke ønsker å nominere Giske på Stortinget er håpet at denne listen vil få stor støtte på møtet, selv om den ikke får flertall. På den måten vil Trondheim Ap sende et tydelig signal til nominasjonskomiteen om at lokallaget er splittet rundt Giskes kandidatur.

Dramatiske årsmøter

I Trondheim Ap hersker det torsdag ettermiddag stor usikkerhet om hvordan representantskapsmøtet i praksis skal gjennomføres.

Ved de to siste årsmøtene i Trondheim Ap har Trond Giske i tolvte time dukket opp som kandidat til styret i kommunelaget. Nå sist ved at kvinnen som var innstilt som nestleder gikk opp på talerstolen under årsmøtet og trakk seg. Samtidig foreslo hun Giske som sin erstatter.

Leder i Trondheim Ap, Pål Sture Nilsen, har ikke besvart TV 2s henvendelser om gjennomføringen av møtet. Karianne Tung og Trond Giske har heller ikke besvart TV 2s henvendelser.

Read Entire Article