Ap om avlyst trimtime i skolen: Erkjenner at det blir for firkantet

1 month ago 20



RØD LØPER: Stor grad av høytid, forventning og sterke følelser da skolestarterne på fem og seks år møtte til første skoledag på Brynseng skole mandag. Øverst i trappen venter statsminister Jonas Gahr Støre, kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun og rektor Vibeke Saltnes Olsen. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Det største regjeringspartiet kommer med en selverkjennelse: Det var ikke så lurt å gå inn for en time fysisk aktivitet hver eneste skoledag.

Brynseng skole i Oslotirsdag 20. august kl. 10:32

Kortversjonen

  • Ap innrømmer at daglig time fysisk aktivitet i skolen var et for rigid tiltak.
  • Mange lærere advarte mot pålagt trimtime og ønsket mer fleksibilitet.
  • Ny plan: Integrere fysisk aktivitet i andre fag for å oppmuntre til mer bevegelse.

– Én time med fysisk aktivitet daglig, som vi først gikk inn for, er nok en ordning som er mer rigid for skolene enn det som er nødvendig. Det er en erkjennelse som har kommet innover meg. Ikke minst fordi mange lærere har advart mot en slik daglig time, sier Waagen til VG.

VG intervjuet henne allerede for seks år siden. Da anklaget hun daværende kunnskapsminister Jan Tore Sanner i Høyre for å sabotere vedtaket om en time daglig fysisk aktivitet i skolen.

– Når kom du til denne erkjennelsen, Waagen?

– Det har nok vært en lengre prosess, svarer Ap-representanten som er andre nestleder i Stortingets utdanningskomité.

TRIM PÅ TINGET: Elise Waagen og Ap-kamerat Torstein Tvedt Solberg må erkjenne at en daglig trimtime ble et for tungt politisk løft. Her i aksjon i Stortingets trimrom høsten 2018. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Hun har fått klare tilbakemeldinger fra lærere og skoleledere om at en daglig, pålagt trimtime ville føre til mer telling, rapportering og mindre fleksibilitet i gjennomføringen av ukeplanene.

Det var med på å endre både Waagens- og partiets syn på saken.

Både Elise Waagen selv, kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) og Sps skoletalsperson Marit Knutsdatter Strand – mener nå at å innlemme fysisk aktivitet i den vanlige skoledagen – er mest gjennomførbart.

Ikke lovkrav om fysisk aktivitet

– Vi jobber for å følge opp vedtaket fra 2017 om fysisk aktivitet i skolen. Så er nøtten hvordan vi skal gjøre det. Vi kommer med tiltak i den nye ungdomsskolemeldingen som er like rundt hjørnet.

– Men lovkrav om en egen time til dette, ligger ikke inne der, sier Strand til VG.

MATTE-MARIT: Marit Knutsdatter Strand (Sp) er både mattelærer og skolepolitiker. Foto: Helge Mikalsen / VG

Hun er selv mattelærer, og har stor sans for – og erfaring med å integrere fysisk aktivitet i for eksempel utendørs matematikk.

– Er ikke regjeringspartiene nå i ferd med å la tidligere kunnskapsministre fra Solbergregjeringen få viljen sin?

– Nei, det går jeg ikke med på at vi er, svarer Strand som også er første nestleder i utdanningskomiteen på Stortinget.

Bevegelse i andre fag

Hun mener flere skoler i praksis vil få mer enn en daglig skoletime med fysisk aktivitet – ved å innlemme bevegelse i andre fag.

Ap-politiker Waagen mener man må se forbi politisk prestisje i en slik sak:

– Det viktigste er at flest mulig elever får fysisk aktivitet, lek og læring på skolen – ikke hvilke politiske partier som får viljen sin eller ikke.

FØRSTE SKOLEDAG: Et bilde som kanskje blir hengt opp på Brynseng skole. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

På Brynseng skole i Oslo møtte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) små, spente skolestartere mandag morgen.

For noen av de ferske førsteklassingene med stor ryggsekk var det en tøff aktivitet både fysisk og psykisk å vandre opp en trapp og over en rød løper for å ta både rektor, statsminister og skolestatsråd i hånden.

Nordtun: Kan bli bedre

Nordtun sier hun er trygg på at elevene får den fysiske aktiviteten som skal balansere stillesitting og inaktivitet – gjennom de ti årene i grunnskolen de skal igjennom. Selv uten en daglig trimtime.

Les også: Kunnskapsministeren slet med matte

– Jeg vil ikke binde det opp på den måten. Jeg synes det er mange skoler og fagmiljøer som jobber godt med dette. Men jeg synes vi kan bli bedre på det. Unger er ikke laget for å sitte stille. De skal være i fysisk aktivitet. Det påvirker konsentrasjonen deres. De blir bedre problemløsere av det. Så det at man kan legge fysisk aktivitet inn i tradisjonelle fag, som regnestafetter i matematikk – det er viktig for å gjøre skolen mer variert, sier Nordtun.

HØYTIDELIG: Kari Nessa Nordtun taler til foreldre og barn på Brynseng skole. Rektor og statsminister lytter til «sjefen over alle sjefer» i skolen – som Jonas Gahr Støre omtalte henne. Foto: Frank Ertesvåg / VG

– Ble det for urealistisk og ambisiøst med en time daglig fysisk aktivitet?

– Det ble vedtatt i Stortinget. Så kansellerte den forrige regjeringen vedtaket etter noen år, og det ble aldri gjennomført. Nå skal vi legge til rette for daglig fysisk aktivitet i skolen. Og for at skolene skal få frihet til å innrette dette selv, sier kunnskapsministeren.

Hva tenker du?Hva synes du om at en daglig skoletime fysisk aktivitet ikke blir noe av i overskuelig fremtid?aDet er dumt. Det hadde vært et godt og forpliktende tiltak mot stillesitting og inaktivitet.bDet er helt ok. Fysisk aktivitet kan elevene få på andre måter gjennom skoledagen.

Hun peker på at det ligger en mulighet i Opplæringsloven fra i høst som sier at man kan ha mer fleksibilitet på hvordan man legger opp skoledagen.

– Dette økes fra fem til ti prosent av skoletimene. Og det er et betydelig antall timer med større fleksibilitet. Da kan skolene bruke det på fysisk aktivitet og nesten hva de vil, sier skolestatsråden.

RYDDER OPP: Noen må rydde opp etter skolestart-seremoni og statsministerbesøk. Rektor Vibeke Saltnes Olsen på Brynseng skole viser at jobben hennes også innebærer fysisk aktivitet. Foto: Frank Ertesvåg/ VG

Vibeke Saltnes Olsen (49) har vært rektor på Brynseng skole siden den sto nybygd og klar i 2017. Samme år vedtok Stortinget med Ap som pådriver – at regjeringen skulle forberede en time fysisk aktivitet daglig. Olsen er glad for at den daglige trimtimen ikke kommer.

– Jeg tenker at sånn som barna leker og er i aktivitet, så er det ikke nødvendig at vi skal sette av 60 minutter med løping, klatring, eller noe sånt. Det er bedre å legge bevegelse og fysisk aktivitet naturlig inn i det meste vi gjør. Sånn at de får den kombinasjonen. Barna klarer jo ikke å sitte stille mer enn 12 minutter når de er i førsteklassinger, sier rektoren til VG.

Read Entire Article