Arbeiderpartiet vurderer å flytte store, statlige direktorater fra Oslo sentrum til Oslo øst.
Publisert: 12.02.2025 05:43
Kortversjonen
- Arbeiderpartiet vurderer å flytte statlige arbeidsplasser fra Oslo sentrum til ytre bydeler som Groruddalen og Søndre Nordstrand for å motvirke segregering og styrke stedsutvikling i levekårsutsatte områder.
- Forslaget innebærer å vurdere statlige virksomheter innenfor Ring 1, spesielt de med utgående leiekontrakter, for å spare leiekostnader og forbedre lokale samfunnsforhold.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Usman Mushtaq har foreslått at vi gjør intervjuet på Haugenstua. For «der er det aldri noen som drar».
Han og stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam skal fortelle om Aps nye politikk for plassering av statlige arbeidsplasser.
Statsminister Jonas Gahr Støre sa det først i Stortinget:
- Statlige arbeidsplasser skal flyttes fra Oslo sentrum til Groruddalen, Søndre Nordstrand og andre deler av ytre by.
– Det betyr utrolig mye. Det har en direkte konsekvens for å jevne ut de forskjellene vi har i byen, sier Gunaratnam.
Målet er å bekjempe segregering. Å bidra til stedsutvikling i levekårsutsatte områder.
– Statlige arbeidsplasser er blant de kraftigste virkemiddene vi har, sier Mushtaq.
Han er statssekretær i Helsedepartementet og tidligere sosialbyråd i Oslo. Men uttaler seg nå som medlem av Aps programkomité.
Mandag la Ap frem andreutkastet til programmet de skal gå til valg på. Det inneholder et kulepunktkulepunktAp vil at statens politikk for lokalisering av statlige arbeidsplasser skal bidra til bedre utvikling av nabolag og byområder enn i dag, herunder i større grad bidra til stedsutvikling i levekårsutsatte områder. Mushtaq har kjempet for, om nettopp dette.
Dette er arbeidsplassene Ap vil flytte ut av sentrum
Aftenposten vil vite hvilke statlige arbeidsplasser Arbeiderpartiet ser for seg å flytte på.
Mushtaq svarer at alle statlige virksomheter i Oslo med adresse innenfor Ring 1 er aktuelle. Men, sier han, det er naturlig å se på dem som har leiekontrakter som går ut først.
På den måten vil også staten spare penger på grepet, forklarer han. Ettersom leieprisen pr. kvadratmeter er langt høyere i sentrum enn i Oslos periferi.
Aftenposten har derfor hentet ut følgende liste fra Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet:
Gunaratnam skyter inn at ny Politihøgskole og en av Nationaltheatrets scener også er aktuelle for flytting.
– Det pågår prosesser om det i regjeringen, sier hun.
Mushtaq og Gunaratnam mener statlige arbeidsplasser vil gi enorm effekt i områder med barnefattigdom og dårlige levekår.
– Arbeidsplasser gir ikke bare økonomisk utvikling. Det sørger også for at områder som normalt har lite aktivitet, faktisk tas i bruk, sier Mushtaq.
Han gestikulerer mot torget på Haugenstua:
– Dette torget har ikke endret seg noe siden jeg gikk i første klasse. Hvis vi hadde greid å få et direktoratet hit, med 100–200 arbeidsplasser, hadde det gjort noe helt fantastisk med dette lokalmiljøet.
De to peker også på at statlige ansatte, som regel høykompetent arbeidskraft, vil fungere som rollemodeller for unge i de utsatte bydelene. Gunaratnam snakker om at det bygger kultur å se folk som arbeider og bidrar til samfunnet.
– Du kan bare drømme om det du faktisk vet om, sier Mushtaq.
– Vil kreve minimalt
Og nedsidene? De er helt minimale, forteller de to Ap-politikerne.
– Tar du toget herfra inn til byen, så er det 15 minutter. Disse områdene er så godt tilknyttet kollektivtrafikken, at for folk som jobber i disse ulike statlige arbeidsplassene i dag, så vil det kreve minimalt med omstilling.
– I disse statlige arbeidsplassene i sentrum så jobber det jo også folk som bor i Ski og Bærum. Vil det bekjempe segregering at de får en 15-minutters lenger jobbreise?
– Du bytter tog, som jo veldig mange mennesker gjør. Vi bytter T-bane, vi bytter buss. Man må ikke overdrive problemene heller, svarer Gunaratnam.
– Men ting ligger i sentrum av en grunn. De 15 minuttene hver vei over tid bygger seg jo opp over tid?
– Ja, men mange vil spare masse tid også. Det er masse folk som kommer inn fra Lørenskog eller som bor i Groruddalen og. Så vi snakker om helt minimale differanser, svarer stortingspolitikeren.
– Og så må du ikke kun snakke om de som drar på jobb i dag, du må også snakke om fremtidens befolkning og beboere, og hvor de ønsker å bo.