Anker dom for juks med trafikkdata

2 days ago 4



Ga feil informasjon i Hagen-saken:

Ble dømt til fengsel for å ha jukset med trafikkdata i flere dødsulykker og to profilerte drapssaker. Nå anker han dommen.

 Den tidligere vegvesen-ansatte er nå dømt for å ha manipulerte trafikkdata og gi feil informasjon til politiet etter både alvorlige trafikkulykker og i to drapssaker.
FEILINFORMERTE: Den tidligere vegvesen-ansatte er nå dømt for å ha manipulerte trafikkdata og gi feil informasjon til politiet etter både alvorlige trafikkulykker og i to drapssaker.

Publisert 16.09.2024 20:55 Sist oppdatert 3 minutter siden

Denne oppsiktsvekkende saken startet med at Kripos høsten 2019 oppdaget at det kunne være feil med flere ulykkesrapporter.

Statens vegvesen trodde først at feilen kunne ligge i dataverktøyet som ble brukt til å lese trafikkdata, blant annet til å analysere fart på kjøretøy involvert i trafikkulykker.

Statens vegvesen engasjerte revisjonsselskapet PwC til å granske samtlige ulykkesrapporter. PwC avdekket høsten 2020 bevisst juks i en rekke saker.

I Oslo tingrett ble den tidligere ulykkesgranskeren nylig dømt til ubetinget fengsel i ett år og ni måneder. Dagbladet omtalte selve dommen først.

– Min klient har hele tiden nektet straffskyld og har nå anket dommen fra Oslo tingrett, opplyser mannens forsvarer Kim Ellertsen i advokatfirmaet Elden til TV 2.

I retten hevdet mannen at han aldri har avgitt eller medvirket til å avgi opplysninger til politiet som er blitt manipulert eller forfalsket i forbindelse med utarbeidelse og avgivelse av ulykkesrapporter.

– Ren forfalskning

Men retten fant det bevist at han hadde gitt uriktige opplysninger i 14 saker knyttet til alvorlige trafikkulykker og drapssaker. 

– Således har også skadepotensialet ved de uriktige opplysningene vært betydelig, mener tingretten.

I dommen skriver Oslo tingrett at rollen tiltalte har hatt med uthenting og avlesing av informasjon fra kjøretøy, gjennomgående har blitt oppfattet som objektiv informasjon.

– I realiteten har det vært tale om rene forfalskninger og manipulasjoner. Potensial for bevispåvirkning vært betydelig, heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Domstolen mener den ansatte i Statens vegvesen bevisst ga feil informasjon til politiet i to svært profilerte drapssaker.

Mannen i 50-årene bisto politiet i etterforskningen av forsvinningen til Anne-Elisabeth Hagen (68), der ektemannen Tom Hagen (73) er siktet for drap. 

Han ble engasjert til å kartlegge hvor bilen til Tom Hagen hadde kjørt på gitte datoer. Oslo tingrett finner det utvilsomt at opplysningene som var gitt i rapportene til politiet, er endret av tiltalte.

Tiltale: Vegvesenet-ansatt løy om Tom Hagens kjøring

– Det er ut fra bevisførselen på det rene at det ikke var mulig å avlese tilbakelagt kjørelengde for angjeldende personbil, slår tingretten fast om Hagen-saken.

Retten mener altså at domfelte har tilføyd fiktive data i rapporten.

I den såkalte Jemtland-saken var også Statens vegvesen sin medarbeider hentet inn som ekspert.

Janne Jemtland forsvant fra hjemmet sitt i romjula 2017 og ulykkesgranskeren ble bedt om å lese av trafikkdata for å finne ut hvor den da drapssiktede ektemannen hadde kjørt.

– Oppkonstruert

Tingretten mener at verken rådatafilene eller genererte utløsningsrapportene inneholder informasjon om kjørte kilometer, kilometerstand eller hendelser på de gitte datoer for noen av bilene til ektemannen.

– Det er med andre ord intet av det materialet som er sikret som inneholder den informasjon som tiltalte tilkjennega å ha fått avlest vedrørende de omtalte biler i tiltaleposten, skriver tingretten.

Oslo tingrett finner det åpenbart at tiltaltes forklaring ikke medfører riktighet og at den framstår som oppkonstruert. Noe klart motiv har ikke retten klart å finne.

– Det er imidlertid ingen holdepunkter for at tiltaltes handlinger har hatt noe økonomisk motiv eller på annen måte vært drevet av egennyttige beveggrunner. Det er således vanskelig å forstå motivet for handlingene ut over at han eventuelt ønsket å framstå som en person med særskilt kunnskap og innsikt med hensyn til avlesning av verktøy, konkluderer Oslo tingrett.

Dommen er enstemmig.

Read Entire Article