Mandag tar statsminister Jonas Gahr Støre imot kronprinsen av Abu Dhabi til arbeidslunsj i regjeringens representasjonsanlegg.
Sheikh Khaled bin Mohammed bin Zayed Al Nahyan kommer på offisielt besøk til Norge fra De forente arabiske emirater.
Den norske regjeringen trekker selv fram at landet «spiller en viktig rolle i regionen».
Frykter næringssamarbeid tar opp tiden
De nevner i en pressemelding om besøket at de er en stor energiprodusent som prioriterer det grønne skiftet, ny teknologi, og at landet er viktig for norsk maritim næring.
At muligheter for næringssamarbeid prioriteres når ledere fra Norge og Emiratene møtes, bekymrer Amnesty.
– Så langt ser vi at det er næringslivet de har flagget høyest. Så vi er bekymret for at det skal overskygge alt, og at ikke menneskerettighetene får nok plass, sier politisk rådgiver Frank Conde Tangberg i Amnesty.
Amnesty mener at De forente arabiske emirater spiller på myk makt, og at landet systematisk spiller på fredsdiplomati, klimadiplomati, og økonomi, til å skaffe seg innflytelse internasjonalt.
Da kan de klare å unngå diskusjoner om menneskerettigheter i eget land.
– Emiratene har en evne til å gjøre seg uunnværlig i internasjonale relasjoner. Vi frykter at det innskrenker norske myndigheters vilje til å snakke med utestemme om de grove menneskerettighetsbruddene som foregår der, sier Tangberg til NRK.
– Må ta opp grove menneskerettighetsbrudd
Amnesty mener at landet samtidig som de var vertskap for det store globale klimatoppmøtet i fjor, gjennomførte en stor masse-rettssak mot menneskerettighetsforkjempere og dissidenter.
– De frykter ikke å begå grove brudd på menneskerettighetene selv når alle øyne er på dem, sier rådgiveren.
Amnesty forventer at statsminister Støre, og en Arbeiderparti-ledet regjering bruker anledningen til å ta opp forholdene for arbeidere i De forente arabiske emirater.
– Du mener det må tas opp under dette offisielle besøket?
– Ja, det er klart når kronprinsen fra De forente arabiske emirater, fra Abu Dhabi, kommer hit. Så er det helt naturlig at en arbeiderpartiledet regjering tar opp saken til migrantarbeidere, som utnyttes på det groveste i Emiratene. At de tar opp skeives rettigheter, at de tar opp kvinners rettigheter, og ikke minst ytringsfrihetsproblematikk, som de har i De forente arabiske emirater, sier Tangberg.
– Vil holde samtalene konstruktive
Statsminister Jonas Gahr Støre svarer ikke på oppfordringen fra Amnesty selv.
Fra Støre-regjeringen svarer statssekretær Andreas Kravik fra Arbeiderpartiet.
Han sier det ikke er noe problem for regjeringen eller Støre å ta opp menneskerettigheter når de er vertskap for det offisielle besøket fra Emiratene.
– Vi har lang erfaring i å ta opp menneskerettighetsspørsmål med Emiratene. Det er noe vi har gjort i FN flere ganger, og noe vi har gjort også når vi møter dem direkte. Vi kommer også til å gjøre det denne gangen. Så vi er helt komfortable med å ta opp menneskerettighetsspørsmål, sier statssekretær Kravik (Ap) i Utenriksdepartementet.
– Kommer Støre til å bruke utestemme, sånn som Amnesty mener han må gjøre?
– Statsministeren kommer til å gjøre dette på samme måte som han har gjort tidligere. Nemlig å være tydelig og konstruktiv når vi tar opp disse tingene. Men vår erfaring er at for å ha en reell effekt, så er det viktig at man har de samtalene på en konstruktiv og skikkelig måte. Dermed må vi ta det opp på en effektiv, nøktern og ordentlig måte, sier Kravik.
Kravik forteller at regjeringen er enige med Amnesty i at det er utfordringer med menneskerettigheter i De forente arabiske emirater.
– Det er problematiske forhold i Emiratene når det gjelder kvinners rettigheter, når det gjelder migranters rettigheter, når det gjelder diverse menneskerettsspørsmål knyttet til vilkårlige fengslinger, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet. Dette er ting vi er opptatt av å ta opp, sier statssekretæren.
Les også:
Hør siste podkast-episode fra Urix:
Publisert 06.10.2024, kl. 14.18