Kortversjonen
- I et lukket kabinettmøte uttrykte flere i Trump-administrasjonen misnøye med Musks effektiviseringspolitikk.
- Det oppstod gnisninger mellom Musk og utenriksminister Marco Rubio.
- Også transportminister Sean Duffy kritiserte Musks effektiviseringsbyrå Doge.
- I etterkant av møtet ber Trump om at det fremover kuttes med «skalpell, ikke øks».
– Det virker som at motstanden nå er så sterk, at Trump må gå inn og sette noen grenser for hva Musk holder på med, sier USA-ekspert Eirik Løkke i tankesmien Civita.
Onsdag kveld kalte Donald Trump inn til kabinettmøte
. Dagen etter samlet statsråder og Elon Musk seg rundt det ovale mahognibordet i vestfløyen av Det hvite hus.Budskapet fra presidenten var klart og tydelig: «Dere er ansvarlige for departementene deres, ikke Elon Musk.»
Det forteller kilder som var til stede til blant annet Politico og The New York Times.
Det skal ha vært en økende misnøye med Musks effektiviseringspolitikk etter at han i løpet av de siste ukene har sørget for oppsigelsen til titusener av statlig ansatte.
De fleste i administrasjonen er positive til Musks mandat, og mener det er riktig å kutte i statsapparatet, men mange er kritiske til hans såkalte motorsagtilnærming til arbeidet, skriver The New York Times.
– Mange i administrasjonen er mektig irriterte, forståelig nok, sier USA-ekspert Løkke, som mener torsdagens møte tyder på en indre uro og misnøye i kabinettet.
Ifølge Politico understreket Trump under møtet at Musks rolle er å komme med råd og anbefalinger, ikke å ta beslutninger.
Hilmar Mjelde, USA-ekspert og professor ved Høgskolen på Vestlandet, mener det er umulig for statsrådene å skulle fungere normalt i jobbene sine når de til enhver tid kan bli overkjørt av «superministeren Musk».
– Det er viktig å huske på at Musk ikke er valgt av noen andre enn Trump, og at han opererer på utsiden av den demokratiske styringskjeden, sier Mjelde.
Trumps klare budskap er tilsynelatende det første grepet som er tatt for å begrense Musk i hans arbeid.
– Elon Musk har jo ingen offisiell rolle, men er en rådgiver. Like fullt har han gått frem nærmest som en bulldoser, som gjør at ansvarsforholdene forblir uklare, sier USA-ekspert Eirik Løkke.
Gnisninger mellom Musk og utenriksministeren
Under møtet oppsto det gnisninger mellom Musk og utenriksminister Marco Rubio, ifølge New York Times.
– Du har ikke sparket noen, var anklagen fra Musk, ifølge avisen.
Stemningen mellom de to skal ha vært anspent i ukevis som følge av at Musk sparket 1600 ansatte i bistandsdirektoratet USAID , som ligger under Rubios ansvarsområde.
Rubio var derimot uenig i påstanden, og viste til at 1500 ansatte i utenriksdepartementet har tatt ut tidlig pensjon. Utenriksministeren skal ha spøkt om han ikke burde ansette de på nytt, for så å sparke de.
Både Mjelde og Løkke tror at utenriksminister Marco Rubio kan bli første statsråd som enten trekker seg, eller får beskjed om å trekke seg, fra Trump-administrasjonen.
– Måten Trump har tilnærmet seg Zelenskyj og Putin på, er jo så til de grader imot det som har vært Rubios tilnærming i de spørsmålene. Rubio har blitt satt litt på sidelinjen, så det forundrer meg ikke om han går, sier Løkke.
Kutte med skalpell, ikke øks
Trump skal ha tatt en mer diplomatisk rolle under møtet, og skrytt både av Rubios og Musks arbeid.
I etterkant av møtet, gikk han ut på Truth Social og skrev at det fremover skal kuttes med «skalpell, og ikke øks», og ba statsrådene om å samarbeide med Doge .
USA-ekspert Løkke tror det er en direkte konsekvens av det som kom frem under møtet:
– Det har blitt gjort store kutt uten at man har vært nøye på hva man trenger og ikke.
– Musk går frem som en elefant i en porselensbutikk. Nå får han beskjed om å gå frem som en kirurg på et sykehus, sier Løkke.
«Hva skal jeg gjøre? Jeg har flere flyulykker å håndtere»
Elon Musk skal også ha gått inn i diskusjon med transportminister Sean Duffy under møtet.
Duffy beskyldte Musks armé av unge menn i effektiviseringsbyrået Doge for å prøve å permittere flere flygeledere.
– Hva skal jeg gjøre? Jeg har flere flyulykker å håndtere, og folkene dine vil at jeg skal sparke flygeledere, sa Duffy.
Musk nektet for at det var tilfelle, og ba Duffy legge frem navn. Transportministeren sa at det ikke finnes noen navn, fordi han klarte å stoppe oppsigelsene.
I slutten av januar kolliderte et militærhelikopter og et passasjerfly i Washington D. C. Ifølge en første rapport om ulykken, skal kontrolltårnet ha vært underbemannet da ulykken skjedde.
USA-ekspert Løkke tror at effektiviseringskuttene til Musk og Trump kan slå tilbake på dem dersom det oppstår flere flyulykker eller ulykker som skyldes kutt i offentlige tjenester.
Det man virkelig burde kutte i, dersom man skal kutte i den føderale staten, er de offentlige helseutgiftene og militæret, mener Løkke:
– Der har ikke Musk og Doge gått hardt inn. Det de har kommet opp med hittil, er egentlig bare peanuts.
USA-ekspert og professor ved Høgskolen på Vestlandet, Hilmar Mjelde, sier at det å bruke motorsag når man kutter i statsapparatet, er det som monner:
– Amerikanerne er mot offentlig sektor på et abstrakt plan, men glad i de konkrete offentlige programmene de nyter godt av. Det er dette Trump-administrasjonen nå får merke, sier han.
I etterkant av møtet har både Trump, Musk og Rubio gitt uttrykk for at samtalene var produktive. Transportdepartementet har derimot ikke uttalt seg.