– Det var knallhard jobbing på dagtid og gøyal festing på kvelden. Det ble sene kvelder, sier Aftenpostens serieanmelder og tidligere «Lydverket»-programleder Asbjørn Slettemark (49) til TV 2.
Saken oppsummert
Asbjørn Slettemark hadde en alvorsprat med legen sin i 2011, hvor han fikk beskjed om å foreta noen helsegrep.
Slettemark begynte derfor med løpeturer og gåing i fjellet.
Han har blant annet gjennomført den 73 kilometer lange «Oslotrippelen», og tilbakelagt rundt 5000 kilometer under sitt opphold i New York i USA.
Professor Ulrik Wisløff ved NTNU understreker at man ikke trenger så ekstreme tiltak for å forbedre helsen, men at regelmessige kondisjons- og styrkeøkter er viktig.
Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.
Han var en aktiv unge som etter hvert fikk øynene opp for musikk og skriving. En lang stund prioriterte han vekk fysisk aktivitet. I 20-årene innebar dagene som frilanser ofte å treffe folk – og å drikke.
«Du må gjøre noe»
Vendepunktet kom på mange måter etter en full helsesjekk hos legen da han var i midten av 30-årene.
«Vi må ta en liten prat» var legens ord, ifølge Slettemark.
«Du er ikke syk, men absolutt alt her er feil. Du må gjøre noe».

Legen siktet til at det sto dårlig til både med nyrer, lever og kolesterol, forklarer 49-åringen.
Slettemark ble først intervjuet av D2.
Istedenfor å få panikk, fikk han et innfall: Han kunne behandle tilfriskningen som et eksperiment. Hva kunne han gjøre for helsa si?
– Så jeg begynte forsiktig med litt løping og turer i fjellet. Jeg hadde aldri planer om at det skulle bli sånn, men det endte opp med å balle på seg, sier Slettemark.
Løp seg gjennom Manhattan
Ti kilometer løping i måneden ble til 30. Så 50. Deretter 100. Etter hvert kunne han løpe opptil 200 kilometer på en måned.
– Jeg begynte å løpe mer og mer. Jeg har aldri drevet med skippertak, men heller jobbet langsiktig.
Én ting er Slettemark helt ærlig om: Han løper ikke så fort, men han kan løpe veldig langt hvis han vil.

– Det høres kanskje rart ut, men jeg hater å slite meg ut. Jeg løper rolig og «pusher» meg selv veldig lite. Jeg går aldri langt utover grensene som kroppen min setter for meg, så jeg løper ikke til jeg spyr, sier 49-åringen.
Derfor er løping så sunt
– Det Asbjørn har gjort viser jo at det går an. Det er virkelig bra og imponerende, sier Ulrik Wisløff.
Han er professor i fysiologi og leder «Cardiac Exercise Research Group» (CERG) ved NTNU, hvor de studerer effekten av trening som medisin for å behandle hjerte- og livsstilsrelaterte sykdommer.
Wisløff, som i 2020 ble tildelt Hjerteforskningsprisen av kong Harald, har nylig blitt intervjuet av Washington Post i forbindelse med sin bok om såkalt «mikrotrening», der korte, intensive økter står i fokus.

– Det er ikke nødvendig med så ekstreme tiltak [som Slettemarks, red. anm.] om noen skulle tro det. Det er viktig å få frem det for de som er helt inaktive, påpeker professoren.
Han forklarer at treningen Asbjørn har lagt ned reduserer det dårlige – og øker – det gode kolesterolet.
– Dessuten vet vi nå at det under trening skilles ut faktorer fra leveren som er kjempebra for hjernehelsen, og at trening påvirker nyrefunksjonen i positiv retning, sier Ulrik Wisløff.
Hans råd til dem som vil komme i gang med løpingen er å starte med korte funksjonelle kondisjonstreninger der man blir andpusten og svett.
– Og husk et par funksjonelle styrkeøkter per uke som reduserer risikoen for skader betraktelig, fortsetter professoren.

«Diplomatfrue» i løpesko
Da departementskona fikk en konsulatjobb i New York i 2022, ble Slettemark med på flyttelasset som selverklært «diplomatfrue».
Parallelt med å skrive anmeldelser for Aftenposten, fant han en måte å kombinere løping med å være turist i ny by.
– Jeg visste jo om de «vanlige» attraksjonene i New York, men hvor godt kjente jeg egentlig byen? Jeg ville bli kjent med nabolagene og se hvordan gatene hang sammen.
Som sagt, så gjort. Slettemark begynte derfor med en annerledes treningsrutine: 10-15 kilometers løping rundt omkring i Manhattans gater og en lunsj- eller ølpause før han tilbakela 10-15 nye kilometere.

Etter halvannet år hadde han løpt 5000 kilometer rundt omkring i byen. Underveis brukte han appen «Citystrides», hvor man kan kartlegge løpingen sin og se hvor mange prosent av nærområdet man har tilbakelagt.
Skal «løpe Berlinmuren»
På sensommeren venter et spesielt mål i en annen storby Slettemark har et nært forhold til: Han skal delta i «100 Meilen Berlin», et 160 kilometer langt løp som skal hylle menneskene som prøvde å rømme fra Øst-Berlin og mot Vest-Berlin under den kalde krigen.
Løypa er lagt langs der muren pleide å stå. Det er første gang serieanmelderen skal tilbakelegge over 75 kilometer i et løp.
– Målet er å fullføre på 20 timer i løpet av de to dagene. Men jeg er spent på om det går.
– Det er gøy når det ikke står «du har løp den 16. august» i påmeldingsbekreftelsen, men «du har løp den 16. og den 17. august». For det tar jo litt tid å gjennomføre, sier 49-åringen med et smil.

I vår planlegger han også å delta på et annet spesielt løp. Nå som han og kona har vendt hjem fra USA, sikter han seg inn på «Nekrotrail» i Oslo den 10. mai: et 80 kilometer langt løp som tar for seg 18 gravplasser rundt i Oslo.
– Jeg har sansen for litt spesielle løp.
Denne løpeformen styrer han unna
Å punge ut for dyrt løpeutstyr er ikke noe Slettemark anbefaler.
– Skaff deg gode løpesko, men du kan løpe i gamle t-skjorter og joggebukser, påpeker 49-åringen – som heller ikke bruker pulsklokke på løpetur.
Han får støtte fra fysiologiprofessor Ulrik Wisløff ved NTNU.
– Jeg er 100 prosent enig med Asbjørn i at det ikke trengs noe annet enn et par gode joggesko for å komme i gang.
For de som får dårlig samvittighet av å bare ha løpt litt, poengterer Asbjørn Slettemark at én kilometer er mer enn null kilometer.

Tok et drastisk valg på nyttårsaften
– Å være i bevegelse er en seier uansett om du går eller løper, fortsetter Slettemark.
Og foretrekker man tredemølle er det også bra – men man finner ikke Slettemark i fanklubben for dét apparatet.
– Nei, det er det verste jeg vet. For meg handler løping om frisk luft, å se nye ting og å oppdage nærområdet sitt, sier han.
– Tredemølle er djevelens asfalt.