Alt henger i løse luften

1 month ago 21



KOMMENTAR: KrF må være tydelige i både lederspørsmålet og om varselet mot Olaug Bollestad hvis partiet skal ha sjans til å komme seg over sperregrensen.

KrFs nestleder Ida Lindtveit Røse t.v., leder Olaug Bollestad og nestleder Dag Inge Ulstein. Partiet er i krise etter varsel og sykemelding. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  • Hilde Øvrebekk

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

Torsdag sprakk nyheten om at det har kommet et varsel mot KrFs partileder Olaug Bollestad. Det handler om hennes lederstil. Formelt skal varselet dreie seg om brudd på KrF’s etiske retningslinjer.

Mange internt i partiet stiller seg undrende til varselet, blant andre Stavangers varaordfører Henrik Halleland.

«Hun er ei dame det er kjekt å jobbe med og utforme politikk sammen med. Så hvis dette varselet handler om lederstil, er jeg overrasket», sa han til Aftenbladet.

Widar Skogan (KrF), som var en av Bollestads aller nærmeste medarbeidere i perioden som landbruks- og matminister, sa til Vårt Land at han er «forundret over at sekretariatet, landskontoret og de som har ledelsen, ikke har klart å håndtere disse sakene før de kom i et varslingsformat».

Les også

Ulstein taus om Bollestad-varsel

Sykemelding

Bollestad har vært sykemeldt siden starten av juni, og forrige uke kom nyheten om at sykemeldingen er forlenget til 31. august. Bollestad selv har derfor ikke selv kommentert varselet.

Det har heller ingen andre i partiet. Det nærmeste var en bekreftelse fra generalsekretær Ingunn Ulfsten av at KrF har et varsel som de behandler. Hun nevnte ikke hvem varselet gjelder.

Alt dette har satt i gang spekulasjoner om et mulig lederskifte og uroligheter innad i KrF.

For selv om Bollestad selv ikke sier noe, har hun gjennom hele sommeren oppdatert sin Instagram-konto med bilder fra ferieturer i inn- og utland, noe som ikke akkurat er taktisk lurt hvis man skal unngår disse spekulasjonene.

Naturlig nok kunne ikke Bollestad på grunn av sykemeldingen delta i partilederdebatten denne uken i Arendal. Partiet valgte å sende nestleder Dag Inge Ulstein i stedet.

Les også

– Hvis varselet handler om lederstil, er jeg overrasket

Utydelige svar

Mange stilte seg undrende til dette valget, siden Ulstein har takket nei til gjenvalg på Stortinget.

Hvorfor sendte partiet ikke for eksempelsin andre nestleder Ida Lindveit Røse, som har førsteplassen på nominasjonslisten i Akershus? Røse blir ofte beskrevet som en viktig profil i et parti hvor to av tre sittende stortingsrepresentanter har varslet at de ikke vil ta gjenvalg.

Ulstein gjorde en god figur, og var klar og tydelig i debatten. Da er jo spørsmålet om han vil ombestemme seg.

Ulstein fikk under partilederdebatten spørsmål fra programleder Fredrik Solvang om den krevende situasjonen i KrF.

Solvang spurte Ulstein om det var han som ville stå i partilederdebatten neste år. Ulstein svarte at uansett hvem som står der til neste år, så står politikken til KrF fast.

Men det aller viktigste er ikke hva Ulstein sa, men det han ikke sa. For han sa ikke noe om at han håpte at det var Bollestad som vil stå i debatten neste år. Han ga heller ikke noen form for støtte til sin egen partileder.

Og da han fikk spørsmål om han hadde blitt bedt om å bli partileder, svarte Ulstein så unnvikende og utydelig at spekulasjonene bare vil fortsette.

Les også

Dette sier KrFs etiske retningslinjer

Sperregrensen

På Norstats augustmåling for Vårt Land og Dagbladet fikk KrF en oppslutning på 4,3 prosent. Det er den beste målingen hos Norstat siden september 2022. Men i andre målinger ligger partiet godt under sperregrensen på 4 prosent.

KrF kjemper altså mot neste valg for å komme seg over sperregrensen. Og det gjør det ikke enklere om de ikke får en avklaring på både partilederspørsmålet og varslingen mot Bollestad. Uansett om Ulstein mener at KrFs politikk står fast.

Uten en tydelig leder er det vanskelig for et parti over lengre tid å tiltrekke seg nye velgere.

I 2018 gjennomgikk KrF et kontroversielt retningsvalg som splittet partiet. Valget stod mellom å gå inn i Solberg-regjeringen eller søke samarbeid med den rød-grønne siden.

Bollestad har som partileder vært tydelig på at hun støtter Erna Solberg som statsministerkandidat i neste valg. Det vil nok partiet ikke kunne gå bort fra. Men samtidig er begge nestlederne i partiet fra den såkalte Hareide-fløyen. Altså fra den delen av partiet som i sin tid ville at KrF skulle ta et veivalg mot venstre i stedet for Høyre.

Også dette blir uklart for velgerne dersom ingen sier noe. Spesielt siden partiet før de gikk i regjering med Frp hadde sagt at de ikke ville gjøre det.

Partiet hadde også stått seg på å avklare om de er villige til å gå i regjering med et Frp som sannsynligvis vil ha en større oppslutning i forhold til Høyre enn forrige gang og derfor også mer makt i en potensiell regjering. Det kan de ikke uten en leder.

Les også

Tror Bollestad kommer til å trekke seg

Avklaringer

Vårt Land har spekulert i at varselet og bekymringsmeldingene har skapt problemer mellom Bollestad og Ulstein, og at det kan ha påvirket Ulsteins beslutning om å gi seg som nestleder.

Ifølge avisa skal problemene rundt Bollestads lederstil ha pågått i måneder.

KrF har ikke råd til å unnlate å gjøre noe og si noe om alle disse sakene. En avklaring på lederspørsmålet må derfor komme ganske snart.

Det holder ikke å si at partiets politikk står fast.

Publisert:

Publisert: 16. august 2024 11:07

Read Entire Article