Ahhh, de evige spørsmålet: Hvem er/blir/vil/skal være ordfører i Stavanger?

1 day ago 4



KOMMENTAR: Ahhh, de evige spørsmålet: Hvem er/blir/vil/skal være ordfører i Stavanger?

Fungerende ordfører Henrik Halleland og Høyres valg til ny ordfører Tormod Wilson Losnedal må finne ut hva de vil gjøre med Sissel Knutsen Hegdal, som er ordfører, men ikke vil være ordfører, men som kan komme til å måtte være ordfører likevel. Foto: Magnus Kolstad
  • Leif Tore Lindø

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

iconKommentar

Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Fritakssøknaden fra Sissel Knutsen Hegdal skulle være den siste lille detaljen som ryddet opp i rotet vi har hatt i Stavanger-politikken den siste måneden.

Sånn ble det ikke.

I fritakssøknaden står det:

«I henhold til samarbeidsavtale mellom H, FRP, KRF, V og PP skal Høyre ha ordfører i perioden 2023- 2027. Med virkning fra 12.09.24 er jeg ikke lenger medlem av Høyre og er en uavhengig representant.

Bakgrunnen for søknad om fritak fra vervet som ordfører er å skape ro rundt det svært viktige politiske arbeidet i Stavanger kommune.

Personlig har jeg ingen vesentlig ulempe med å ivareta vervet.»

Hun søker om å gå av som ordfører. Så langt, så greit.

Men du kan ikke forlate en sånn jobb med mindre du har en veldig god grunn. Knutsen Hegdal sier selv at hun ikke har «vesentlig ulempe». Hun kan altså fortsette, er hennes ærlige mening.

Så ... har hun ombestemt seg om at hun ombestemte seg da hun ombestemte seg?

Ro? Ikke med det første

Ikke nødvendigvis. Hun mener bare – og det kan være en ærlig sak – at hun ikke har «vesentlig ulempe» med å fortsette. At dette skal være taktisk og planlagt ... vel, jeg tviler. Dette utfallet er ikke mulig å planlegge.

Men så var det denne avtalen med flertallspartiene.

Høyre, Venstre, KrF, Pensjonistpartiet og Frp var enige om at Høyre skulle ha ordføreren. Er det god nok grunn til å bytte ut Knutsen Hegdal med Tormod Wilson Losnedal?

Tja, nei, det står absolutt ingenting i lovverket om dette. Nøyaktig null paragrafer omtaler akkurat denne problemstillingen. Et ønske om å skape «ro rundt det svært viktige politiske arbeidet i Stavanger kommune» er heller ikke god nok grunn, formelt sett.

Derfor er innstillingen til kommunedirektøren, som kald og rolig ser på lovverket, at det ikke er grunn til å gi Knutsen Hegdal fritak.

Men de som avgjør det hele til slutt er Sissel Knutsen Hegdals kollegaer, de andre politikerne.

Hva vil egentlig de?

ALT kan skje

Til slutt blir dette opp til kommunestyret å vurdere.

  • De kan være strengt formelle. Da vil Sissel Knutsen Hegdal fortsette som ordfører – partiløs ordfører. Pussig, men fullt mulig.
  • Bystyret kan vurdere saken annerledes og ta en kollegial avgjørelse om å innvilge søknaden. Det må i så fall begrunnes, og hva skal egentlig begrunnelsen være? Her må kanskje Knutsen Hegdal selv komme mer mer informasjon, en bedre begrunnelse og en ny vurdering. Hvis det skjer, får vi en ny ordfører, trolig Tormod Wilson Losnedal. Med mindre for eksempel KrF skulle bytte side. Flørten mellom de røde og KrF er godt kjent.
  • Bystyret kan kaste Knutsen Hegdal på eget initiativ. Det er en åpning i kommuneloven som sier at dersom 9 av 10 representanter mener oppførselen gjør henne uskikket, kan de kaste henne. Lite sannsynlig, men mulig.

Nå skal alle partiene og alle gruppelederne sette seg ned og ta en Politimester Bastian: Tenke nøye gjennom saken. Hva er best for oss? Hva tjener vår sak? Hva skal vi gjøre for å ende opp med det alternativet vi vil ha.

Og:

Hva er best for byen?

Alt kan skje

Det siste der håper jeg alle har i bakhodet, for akkurat nå ser dette aldeles rållsete ut. En syrlig anlagt type, som likte lange setninger, ville påpekt at vi har en fungerende ordfører (Halleland) som ikke er helt sikker på hvor han hører til, en mann som vil bli ordfører (Losnedal), som flertallet vil ha, men som kanskje ikke får bli det likevel, en ordfører (Knutsen Hegdal) som ikke vil være ordfører, men mener hun egentlig kan være ordfører, men har søkt om å få slippe, og en man som gjerne vil bli ordfører (Dag Mossige), men som er avhengig av at ordføreren (Knutsen Hegdal) får slippe, eller blir kastet, og at fungerende ordfører (Halleland) slutter med å være fungerende ordfører og lar ham (Mossige) være ordfører, og kanskje blir varaordfører (Halleland).

Puh!

Det mest sannsynlige er fremdeles at Tormod Wilson Losnedal (H) blir ordfører i Stavanger. Han får i så fall en fryktelig trang og kronglete fødsel.

Bak dør nummer to: Ordfører Sissel Knutsen Hegdal (Uavhengig).

Bak hekken lurer the nuclear option, Det Store Smellet. Nytt flertall, KrF på flukt og ny ordfører, for eksempel fra Arbeiderpartiet. Den varianten framsto lenge som en litt tullete teoriøvelse på et seminar.

Og nå? Den som utelukker noe nå, har fulgt dårlig med.

Alt kan skje.

Publisert:

Publisert: 4. oktober 2024 16:06

Read Entire Article