Motorveier, broer og fergesamband i Danmark ble stengt ned av store politistyrker en høstdag i 2018. Politiet trodde en norsk-iransk mann var på vei til den danske småbyen Ringsted for å utføre et attentat.
Han viste seg å ha reist til Iran, og ble pågrepet på en flyplass i Sverige noen uker senere.
Dansk etterretning hadde i flere år hatt ham i kikkerten da han ble dømt i Danmark i 2020 for drapsplanlegging. Den gangen kalte PST dommen bekymringsfull.
Danske dommere mente agenten hadde spanet på målet, en anti-iransk aktivist bosatt i Ringsted, og planlagt å drepe vedkommende. Dommerne mente iransk etterretning var oppdragsgiveren.
En PST-rapport NRK senere fikk tilgang til, viste at han tidligere hadde oppsøkt PST og tilbudt sine tjenester til Norge.
Mannen tilbød seg blant annet å spionere på norskiranere, kunne NRK fortelle den gangen.
Nå går han fri i Norge.
Har opprettet nytt selskap
Den attentatdømte mannen ble overført til soning i Norge i 2021. Nå er han løslatt etter å ha sonet to tredjedeler av den danske dommen.
– Han ble prøveløslatt av Kriminalomsorgen, i samråd med PST. Det svekker i vesentlig grad påstanden om at han utgjør en fare, sier hans advokat, Tor Martin Birkeland, til NRK.
– PST vil ikke bekrefte at prøveløslatelse ble gjort i samråd med PST, svarer seniorrådgiver Eirik Veum til NRK.
Siden løslatelsen har den straffedømte agenten blant annet opprettet et enkeltpersonforetak som skal drive med konsulentvirksomhet tilknyttet informasjonsteknologi.
Selskapet er registrert på adressen mannen er folkeregistrert på, i Oslo.
Organisasjon ber om at han utvises
Han påsto å være på flukt fra Iran da han fikk asyl i Norge i 2008, men feiret blant annet persisk nyttår med den iranske ambassadøren i 2018.
Som norsk statsborger kan mannen i utgangspunktet ikke utvises fra landet.
Samtidig er han fortsatt iransk statsborger. Etter en lovendring som trådte i kraft i januar 2021, kan opprinnelig utenlandske statsborgere miste sitt norske statsborgerskap av hensyn til nasjonale interesser.
Først når vedkommende ikke lengre er norsk statsborger, kan personen utvises.
– Enten etter de alminnelige bestemmelsene i utlendingsloven, for eksempel på bakgrunn av en dom, eller fordi vedkommende etter en vurdering fra PST anses å utgjøre en trussel mot nasjonale interesser, sier seniorrådgiver Veum i PST.
Veum uttaler seg på generelt grunnlag, og vil ikke kommentere denne saken konkret. Heller ikke UDI ønsker å kommentere denne konkrete saken.
Flere norsk-iranske regimekritikere reagerer sterkt på at agenten går fri i Norge.
Norsk-iranske Sarah Gaulin i organisasjonen LIM (Likestilling, integrering, mangfold) kaller ham en «konkret trussel mot rikets sikkerhet». Hun ber justisministeren gripe inn for å sende ham ut av landet.
– I saker som denne bør livsvarig utvisning fra Norge være et klart tiltak, sier Gaulin til NRK.
Hun mener at Irans fremferd i både Midtøsten og Skandinavia er en trussel for Norge.
– Som norskiraner er jeg bekymret over hvordan asylsystemet blir misbrukt, og at vi ikke er mer konsekvente i å tilbakekalle statsborgerskapet til personer som arbeider for fremmede lands etterretningstjenester, sier hun.
NRK har vært i kontakt med Justisdepartementet om uttalelsene til Gaulin. De har ikke besvart NRKs henvendelse.
Hevet trusselnivået
Den norsk-iranske politikeren Mahmoud Farahmand (H) sier han er overrasket over at mannen ikke allerede er utvist til Iran.
– Denne mannen har blitt dømt. Det finnes tilstrekkelig bevis for at han utgjør en trussel. Her har jeg tillit til at sikkerhetstjenestene gjør de oppgavene de er pålagt og ivaretar sikkerheten vår, sier Farahmand til NRK.
Han understreker at man i Norge i utgangspunktet skal være ferdig med saken når man har sonet ferdig dommen.
– Men gitt den sikkerhetspolitiske- og trusselsituasjonen vi er i nå antar jeg sikkerhetstjenestene har tatt sine forholdsregler.
PST hevet nylig trusselnivået i Norge til nest høyeste nivå. Årsaken var særlig trusselen mot jødiske og israelske mål i Norge.
Endringen skjedde etter attentater mot de israelske ambassadene i Stockholm og København tidligere denne måneden.
Dansk og svensk politi mener kriminelle aktører knyttet til Iran kan stå bak angrepene.
Iran har i flere år vært regnet som blant de største truslene mot norsk sikkerhet.
Aktører tilknyttet Iran, som står i en opphetet konflikt med sin fiende Israel, ble også trukket fram av PST når trusselnivået ble hevet.
Publisert 04.11.2024, kl. 13.21