Advarsler fra alle hold: – Katastrofale konsekvenser

1 week ago 11



Israels offensiv i Libanon:

Irans utenriksminister, Israels FN-utsending og FNs generalsekretær advarer på hvert sitt vis om det som skjer i Libanon. I bakgrunnen jobbes det mot våpenhvile.

 Leon Neal / AP
BEKYMRET: Antonio Guterres ber partene om å unngå eskalering i krigen i Midtøsten. Foto: Leon Neal / AP

Publisert 26.09.2024 01:09 Sist oppdatert 18 minutter siden

– Helvete bryter løs i Libanon, sier FNs generalsekretær Antonio Guterres til Sikkerhetrådet natt til torsdag.

Han ber rådet om å arbeide mot våpenhvile mellom partene, og om «å si til begge sider at de må stanse drapene og ødeleggelsene».

– Libanon kan ikke få bli et nytt Gaza, fortsetter han. Guterres er tydelig på at situasjonen i Midtøsten ikke må få utvikle seg til en krig i fullskala.

Iran advarer om konsekvensene

Irans utenriksminister Abbas Araghchi er tydelig på at landet vil støtte Libanon – og Hizbollah – med alle midler.

– Regionen står på randen av en katastrofe, sier Araghchi, dersom Israel eskalerer offensiven mot Hizbollah i Libanon,

 David Dee Delgado / Reuters
ADVARER: Utenriksminister for Iran, Abbas Araghchi, taler til pressen i New York natt til torsdag. Foto: David Dee Delgado / Reuters

– Om situasjonen blir stående utøylet, vil det få katastrofale konsekvenser for verden, legger den iranske ministeren til.

Samtidig sier Israels utsending til FN, Danny Danon at Israel er forberedt på å bruke hvilke som helst virkemidler i Libanon, skulle «diplomatiet feile». Han sier også at Netanyahu skal tale til FNs generalforsamling i New York fredag.

– Vi er takknemlig for alle som legger ned en reell diplomatisk innsats for å unngå eskalering og en fullstendig krig, sier Danon.

Arbeider for våpenhvile

Ifølge Reuters arbeider USA nå for å få til en våpenhvile mellom Israel og Hizbollah. De siterer en ikke navngitt amerikansk kilde på dette.

Amerikanerne samarbeider med Frankrike med planen for våpenhvile. Utenriksminister Jean-Nöel Barrot avslører at forslaget vil innebære en midlertidig våpenhvile på 21 dager.

– De siste dagene har vi jobbet på spreng med våre amerikanske parntere sier Barrot i et krisemøte i FN.

Read Entire Article