Advarer mot smarthusteknologien – kan bli din verste fiende

1 week ago 19



– Det hadde faktisk blitt krise. Du mister jo totalt kontrollen over ditt eget hjem.

Lars Magnus Hansen i Larvik er en mange nordmenn som har tatt i bruk smarthusteknologien.

1.17125366

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Teknologien inkluderer blant annet elektrisk dørlås, fjernstyring av lys og varme, smarte høyttalere, digital TV, tilkoblede alarmer og sikkerhetssystemer.

– Om noen skulle hacke seg inn i dette systemet, er det jo skremmende. Skikkelig krise, sier Hansen.

– Utallige muligheter for misbruk

Teknologien er ikke skadelig i seg selv, men den kan misbrukes grovt, advarer professor Ingunn Studsrød ved Universitetet i Stavanger.

– I feil hender, eller hos noen som har et veldig stort kontrollbehov er det utallige muligheter for misbruk av denne teknologien.

Bildet viser en kvinne med lyst krøllete hår ned til skuldrene. Hun har briller på, og er alvorlig. Hun har på en sort genser og jakke. Hun heter Ingunn Studsrød.

Ingunn Studsrød er professor i sosialt arbeid ved Universitetet i Stavanger.

Foto: Erik Waage / NRK

Ingunn Studsrød er professor i sosialt arbeid ved Universitetet i Stavanger.

Foto: Erik Waage / NRK

Noen kan for eksempel overvåke familiemedlemmer via kjøleskapet. Men du kan også ta kontroll over ytterdøren ved å overvåke hvem som kommer og går.

Koden kan skiftes og du kan stenge familiemedlemmer, (eks) partnere og andre ute eller inne.

Du kan også mobbe, klandre eller latterliggjøre den som «gang på gang har glemt koden».

Smarthusteknologien kan brukes til å kontrollere, overvåke, manipulere, trakassere, utpresse, skremme og latterliggjøre.

– Har du mer teknologisk innsikt kan uvedkommende også hacke seg inn i dette systemet. Det er flere som har fortalt meg hvor lett det er å hacke et slikt panel, sier Studsrød.

Kan bli overvåket

Tilbake i Larvik peker Lars Magnus Hansen på smartpanelet sitt, og viser hvordan han regulerer temperaturen og lysstyrken.

Her har han også kontroll over persiennene og mange andre funksjoner i huset.

– Om det skulle skje et samlivsbrudd kan jo det verste skje. Da kommer jo gjerne klørne frem, og de kan kødde det til om de virkelig vil.

Bildet viser en vegg med et smartpanel på høyre side. På panelet se vi mange tall og symboler. I gangen ser vi en mann i mørke klær komme gående mot oss.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Han sier det er flere metoder for eksempel en sjalu partner kan ta i bruk.

– Nå er heldigvis det ikke tilfelle for meg, men du kan bli overvåket uten at du vet det. Det kan skje via ringeklokker og kameraer på huset. Da kan de følge med på deg uten at du aner noen ting.

Strengere regelverk

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet er ansvarlig for den digitale infrastrukturen i Norge. Fra 1. august 2025 kommer et strengere europeisk regelverk.

– Disse endringene handler om flere tiltak for å sikre systemene mot innbrudd, sier Johan Olav Brakestad.

Bildet viser en mann uten hår. Han ser bekymret ut. Han har på blå jakke og hvit skjorte. Han heter Johan Olav Brakestad som er seksjonssjef for frekvens og utstyrskontroll i NKOM.

Johann Olav Brakestad i Nkom.

Foto: NRK

Han er seksjonssjef for frekvens- og utstyrskontroll i NKOM.

– Det er blant annet snakk om identitetskontroll i forhold til hvem som får tilgang til dataene i disse systemene.

Hjemme i stua til smarthus-eieren i Larvik går dagen mot kveld, og skumringen har lagt seg som et mykt, mørkt teppe. Hansen setter opp lysstyrken på smartpanelet.

– Jeg skjønner bekymringene veldig godt, og det er viktig å fokusere på hvor ille det kan gå dersom systemene blir misbrukt.

bilde2

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Hei

Takk for at du leser. Har du tips eller innspill til denne saken eller andre ting vi bør skrive om? Send meg gjerne en e-post!

Publisert 13.11.2024, kl. 22.42

Read Entire Article