Advarer mot skjulte farer på badet: – Dypt bekymret

3 hours ago 3



– Før du går ut av badet om morgenen kan du ha utsatt deg selv for opp mot 100 skadelige kjemikalier.

Det sier kjemiingeniør Sine Stokke.

Hun sikter til at fuktighetskremen, deodoranten eller parfymen du bruker i hverdagen, inneholder en rekke kjemiske stoffer. 

Noen av dem har vist seg å være helseskadelige i større mengder

Og 29 år gamle Stokke er ikke alene om å bekymre seg over dette. 

En fersk undersøkelse fra Svanemerket viser at åtte av ti nordmenn synes det er vanskelig å vite om produktene de kjøper inneholder skadelige kjemikalier. 

I tillegg er det flere på sosiale medier som er opptatt av temaet.  

Skadelige kjemikalier?

Produktene vi bruker i hverdagen er satt sammen av en rekke kjemiske stoffer. 

Som kjemiingeniør Stokke peker på, har flere av disse kjemikaliene blitt lenket til negative helseeffekter i store doser, ifølge Kreftforeningen og Svanemerket.  

Det hevdes at stoffene kan endre balansen i hormonsystemet, og at de kan ses i sammenheng med flere kreftformer.

Kjemikaliene blir omtalt med flere navn, men i denne saken kaller vi dem alle skadelige kjemikalier. 

Er du ekstra interessert? Se egen faktaboks nederst i saken.

– Luker ut verstingene

Da Stokke oppdaget hvor mye kjemikalier det fantes i hudproduktene på badet, kastet hun dem alle i søpla og bestemte seg for å starte eget kosmetikkselskap. 

Fem år og en kjemiingeniørgrad senere ble selskapet en realitet.

– Hvis jeg hadde en datter som stadig smurte seg inn med produkter man finner i butikkene, så hadde jeg vært dypt bekymret, sier hun til TV 2.

 Privat
BEKYMRET: Sine Stokke forsøker å begrense hvilke kjemikalier hun blir eksponert for. Foto: Privat

Kjemiingeniøren omtaler sine egne produkter som rene, økologiske og veganske. Hun viser til sertifiseringen Ecocert Cosmos Organic. 

– Mener du at det er farlig å kjøpe helt vanlige kosmetikkprodukter som selges i Norge?

– Det er vanskelig å svare svart på hvitt. Men jeg er bekymret for at særlig kvinner, og sårbare grupper som barn, blir eksponert for kjemikalier jeg personlig ville unngått, sier Stokke. 

– Jeg tror ikke det handler om hvert enkelt produkt, men at det er kombinasjonen av alle kjemikaliene du får i deg over tid som kan være mest skadelig. Det er dette vi kaller en cocktaileffekt, fortsetter kjemiingeniøren.

Hun viser til at de helseskadelige kjemikaliene også finnes i rengjøringsprodukter, mat og i andre ting som omgir oss. 

– Er dine produkter «kjemikaliefrie»?

– Nei, men vi luker ut verstingene. Parabener, flataler, syntetisk parfyme, fargestoffer og petrolumsderiverte silikoner, svarer Stokke. 

– Unødig bekymret

Bruk av kjemikalier i kosmetikk som selges i Norge og EU er grundig regulert, opplyser Mattilsynet i en epost til TV 2. 

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) skal mengden potensielt skadelige kjemikalier i kosmetikkprodukter være så lav at det ikke utgjør noen helsefare.

Derfor mener seniorforsker Berit Granum, fra avdeling for kjemikaltoksikologi ved FHI, at det ikke er grunn til å unngå helt alminnelige kosmetikkprodukter: 

 Privat
UREDD: FHI-forsker Berit Granum unngår ikke kosmetikk fra norske butikker. Foto: Privat

– Produktene på markedet i Norge skal per definisjon være trygge etter dagens kunnskap. Dette er regulert og kjemikaliene blir risikovurdert gang på gang, sier Granum.

– Jeg tror mange er unødig bekymret over innholdet i kosmetiske produkter. Jeg skygger ikke unna parabener, sier forskeren. 

Hun presiserer at dersom man bestiller varer utenfor EU, eksempelvis fra Asia, kan man ikke være like sikker. Slike varer faller utenfor norsk regelverk.

Også Kreftforeningen sier til TV 2 at en ikke trenger å bekymre seg unødig for kjemikaliene i kosmetikk. 

– Det er fint at man er opptatt av å følge med på ingredienslisten. Men vi er opptatt av å trygge folk om at vi har et godt regelverk for dette, sier Sara Underland Mjelva i Kreftforeningen.

Se opp for «greenwashing»

Administrerende direktør i Svanemerket er enig i at kosmetikk ikke er det området som er verst på kjemikaliefronten. Likevel synes hun det er positivt at flere ønsker å ta gode valg når de skal kjøpe produkter. 

Og fordi mange rapporterer at de synes det er vanskelig å vite hvilke produkter som inneholder hva, mener direktøren at det må bli enklere for forbrukerne å orientere seg: 

 Svanemerket
ADVARER MOT GRØNNE PÅSTANDER: Cathrine Pia Lund i Svanemerket sier det ikke kan være en heldagsjobb å ta gode valg i butikken. Foto: Svanemerket

– Det er et mylder av fremmedord og grønne påstander der ute, sier Cathrine Pia Lund.

– Det er helt urealistisk å forvente at folk skal sette seg inn i lange innholdsfortegnelser på alle hverdagsproduktene vi har rundt oss, fortsetter hun.

Én av faktorene som gjør det ekstra vanskelig for folk, er at stadig flere produsenter bruker merkelapper som «vegansk» og «naturlig». 

Det peker både Lund og kjemiingeniør Stokke på.

Slik markedsføring kan få forbrukere til å tro at produktene inneholder mindre skadelige kjemikalier, uten at det er tilfellet, mener de.

– Vegansk har blitt et trend-ord som selger bra, men som ikke egentlig betyr at et produkt inneholder mindre kjemikalier, sier Stokke.

 Aage Aune / TV 2
MYLDER AV PRODUKTER: Åtte av ti nordmenn synes det er vanskelig å vite om produkter inneholder skadelige kjemikalier. Foto: Aage Aune / TV 2

Både FHI og Forbrukerrådet bekrefter dette:

– Om kjemikaliene kommer fra dyr, planter eller er fremstilt på laboratorium, har ingen direkte sammenheng med en potensiell skadeeffekt, forklarer FHI-forsker Berit Granum.

– At produktet markedsføres som naturlig eller vegansk betyr ikke at det er fritt for helse- eller miljøskadelige stoffer, sier Elin V. Rutle i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet anbefaler at man velger produkter med miljøsertifisering, eksempelvis Svanemerket.

Mener kunnskap er nøkkelen

Selv om kjemikalieinnholdet i kosmetikk blir regulert, ønsker ikke Stokke å stole blindt på lovnadene om trygghet.

– Vi ser jo at det stadig vekk oppdages at et kjemikalie var farligere enn man først trodde. Og da tar det ofte flere år før stoffet blir forbudt og fjernet fra markedet, sier Stokke.

Hun legger til at hun selv sliter med migrene og stoffskiftesykdom, og derfor er ekstra var på hvilke kjemikalier hun utsetter seg selv for. 

– Mitt råd til forbrukerne er å skaffe seg mer kunnskap selv, og velge sertifiserte produkter, avslutter kjemiingeniøren.

Mer om kjemikalier i kosmetikk:

Kjemikalier er overalt, og ikke alle kjemikalier vi eksponeres for er skadelige.

Kosmetiske produkter blir tilsatt kjemikalier av flere grunner, blant annet for å produktene til å vare lenger.

Kjemikaliene som brukes i kosmetikk er forskjellige, har ulike navn og ulike effekter:

Parabener og ftalater er grupper av spesifikke kjemikalier.

Hormonhermere er et samlebegrep som omfatter alle kjemikalier som kan påvirke hormonsystemet.

I tillegg har du kanskje hørt begrepet miljøgifter. Dette er alle menneskeskapte forurensinger og kjemikalier, og omfavner langt mer enn kun hormonhermere.

Noen kjemikalier er skapt av mennesker på et laboratorium, andre er naturlige og kommer for eksempel fra dyr eller planter. Hvordan kjemikalet har tatt form har ingen direkte sammenheng med potensiell risiko.

Kilde: Berit Brunstad Granum, seniorforsker ved FHI

Read Entire Article