Å fornekte klimaendringer forandrer ikke det faktum at stormer og orkaner øker i styrke og blir mer forutsigbare

2 hours ago 2



AFTENBLADET MENER: Å fornekte klimaendringer forandrer ikke det faktum at stormer og orkaner øker i styrke og blir mer forutsigbare.

Milton var den siste orkanen som gjorde at mange av innbyggerne i Florida måtte evakuere. Foto: Mike Carlson / AP / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 20 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Mandag skulle John Morales, som har jobbet som meteorolog i Florida i fire tiår, fortelle om den siste orkanen som var på vei mot staten. Orkanen Milton hadde akkurat nådd kategori 5, som er det høyeste på skalaen over styrke på orkaner.

Stemmen brast, og Morales unnskyldte seg og sa at dette bare var helt forferdelig.

I et intervju sa den erfarne meteorologen at dette skjedde blant annet fordi han er mer og mer bekymret for mer ekstremvær som følge av klimaendringer. Han har tidligere sagt at det blir vanskeligere å varsle hvor sterk en storm eller orkan vil bli, ettersom temperaturene både på land og i havet øker.

I USA er det ikke lenger uten fare for egen sikkerhet om man setter ekstremværhendelser i sammenheng med klimaendringer. Det finnes eksempler der meteorologer har fått dødstrusler etter å ha gjort nettopp det.

I Florida er dette spesielt et betent tema, særlig etter at guvernør Ron DeSantis i mai signerte en lov som slettet begrepet «klimaendringer» fra alle statens vedtekter.

Orkanene har også sneket seg inn i fortellingene som kommer fra MAGA-bevegelsen, de mest hardbarka Trump-tilhengerne. Der florerer det konspirasjonsteorier i sosiale medier om at det er myndighetene, med Demokratene i spissen, som skal ha forsterket og styrt disse orkanene i retning av der det bor mange republikanere.

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har også fortsatt med å nekte for at klimaendringer er reelle, og at de gjør noe med været.

Dersom han vinner valget neste måned, kan vi vente oss mer av det vi så under forrige presidentperiode med Trump. Da meldte han USA ut av Parisavtalen, kastet ut alle som jobbet med klima og miljø fra administrasjonen, kuttet pengestøtte til forskning og la lokk på forskere som så på følgene av klimaendringene.

Den ødeleggende styrken på stormer i USA har økt så mye de siste årene at en forskningsstudie fra februar i år anbefalte at det legges til en kategori 6 for å måle styrken på dem. Dette er orkaner med en styrke på over 309 kilometer i timen.

At meteorologer og forskere som prøver å formidle at været blir preget av flere ekstremhendelser blir truet på livet og forsøkt lagt lokk på, er skremmende. Faren med å fornekte at klimaendringer skjer, er at de aller mest sårbare blir mest skadelidende.

Publisert:

Publisert: 9. oktober 2024 21:09

Read Entire Article