30 år med bompenger – fortsatt kø

1 month ago 17



Bilistene har nå betalt bompenger over 30 år på E 18 og E 39 i Kristiansand. Til tross for bompenger og statlige tilskudd er det fortsatt 2-felts vei og kø på E 18 (E 39) gjennom Kristiansand.

Hvorfor har vi ikke etter over 30 år med bompenger fått en 4-feltsvei gjennom eller utenom Kristiansand? Det er nå en årsdøgntrafikk på ca. 50.000 kjøretøy gjennom Kristiansand, behovet for 4-felts er vel ved 12-15.000 kjøretøy i døgnet. Foto: Reidar Kollstad

Dette må være norgeshistoriens dårligste veiplanlegging og politiske vedtak som savner sidestykke. Her må både politikere og Statens vegvesen ta sin del av ansvaret og kritikken. Hvorfor ble det bygd en midlertidig bru ved Gartnerløkka på 90-tallet med 2 felt når trafikkmengden allerede da skulle tilsi en 4-felts vei?

Til sammenligning klarte Statens vegvesen å bygge 38 km 4-felts motorvei fra Dyreparken til Grimstad med en nedbetalingstid av bompenger på 15 år. Hvorfor har vi ikke etter over 30 år med bompenger fått en 4-feltsvei gjennom eller utenom Kristiansand? Det er nå en årsdøgntrafikk på ca. 50.000 kjøretøy gjennom Kristiansand, behovet for 4-felts er vel ved 12-15.000 kjøretøy i døgnet.

Agderbenken på Stortinget, Kristiansand bystyre, særlig Høyre som har hatt makten i 70 år, og Statens vegvesen må ta ansvaret for dette. De har ikke gjort jobben sin til tross for statlige midler og bompenger over 30 år. Resultatet av denne dårlige planleggingen er at bilistene må betale bompenger 2 ganger for Gartnerløkka over en tidsperiode på 45 år. Over 2 milliarder av byvekstpakken skal gi til Gartnerløkka.

Nye Veier er i sluttfasen med planlegging av ytre ringvei. Den veien blir bygd så snart det blir tildelt statlige midler. Trafikkmengden gjennom Kristiansand blir følgelig kraftig redusert. Det spørsmålet mange stiller seg da er om gigantutbyggingen av Gartnerløkka til 5.2 milliarder er fornuftig bruk av bompenger og statlige midler, når vi vet at Gartnerløkka blir en lokal vei når Ytre Ringvei er ferdig.

Ved god planlegging og fornuftige politiske vedtak på 90-tallet hadde vi nå hatt en nedbetalt 4-feltsvei gjennom Kristiansand og bomstasjonene kunne blitt lagt ned. Vi hadde ikke hatt kø gjennom byen. Nå må vi dessverre leve med kø gjennom Kristiansand i nye 5 år. Samferdselspolitikken i Kristiansand står til strykkarakter.

Read Entire Article