26 milliarder kroner i gjeld – nå forhandler selskapet med kreditorer

1 month ago 24



– Om du har høyere gjeld enn verdier, er det mange som kan få svi. Da er det til syvende og sist kreditorene som har rett på verdiene, sier professor i finans ved Norges Handelshøyskole, Karin Thorburn.

En plan for å restrukturere gjelden og redde selskapet fra konkurs, ble fremforhandlet februar i år.

Hurtigruten Norge bekrefter til NRK at en gruppe kreditorer har fått overført visse økonomiske rettigheter, og delvis styringskontroll, i forbindelse med gjeldsforhandlingene.

Utenlandske medier hevder en avtale som er inngått, viser at selskapet har skiftet eiere.

Både Hurtigrutens norske selskap og deres britiske eiere TDR Capital avviser til NRK at selskapet er solgt, eller at eiendeler i selskapet er overført til kreditorer.

Styreleder i Hurtigruten Group, Trygve Hegnar, understreker i en e-post til NRK at det ikke er gjennomført eierskifte i selskapet, slik Bloomberg hevder.

Sliter økonomisk

  • Ifølge Hurtigruten Groups eget årsregnskap var den samlede gjelden i konsernet ved årsskiftet kommet opp i over 26 milliarder kroner.
  • Verdiene i selskapet er beregnet til om lag 16 milliarder kroner.
  • Siste kvartalsregnskap viser et underskudd i konsernet på 880 millioner kroner i andre kvartal av 2024, noe som innebærer at selskapet sliter med å betjene lånene.
  • I februar ble Hurtigruten Group, som eier både den norske Hurtigruten og ekspedisjonsselskapet, enig med en gruppe kreditorer om å restrukturere 15 av de 26 milliarder kronene, selskapet har i gjeld.
  • I restruktureringen ble store deler av gjelden – om lag 11,5 milliarder kroner, og eierskapet til selskapet, overført til et nytt holdingselskap.

Karin Thorburn, professor
Institutt for Finans, NHH

Karin Thorburn er professor ved Institutt for Finans ved Norges Handelshøyskole.

Foto: Marit Hommedal

Hurtigrutens norske selskap bekrefter til NRK at forhandlingene er en prosess i flere trinn, der de nå er i «positive diskusjoner» med kreditorer, for å sikre refinansiering av 3 milliarder kroner som forfaller i februar 2025.

Det er ikke kjent hvem disse kreditorene er, men ifølge et internasjonalt kredittanalyseselskap skal det være snakk om en rekke kjente amerikanske kreditt- og investeringsselskaper.

Fra 2023 til andre kvartal 2024 rapporterer selskapet via egne kvartalsrapporter at gjelden er på vei ned i selskapet, fra en topp på 26 milliarder kroner.

Hegnar: – De samme eierne

Ifølge avtalen, som NRK har gjennomgått, skal stadig større rettigheter i selskapet, i form av en forkjøpslignende avtale, overføres til kreditorene.

Hurtigruten og eierne bekrefter til NRK at en overføring av disse rettighetene, tilsvarende 51 prosent, er gjennomført.

Trygve Hegnar

Trygve Hegnar er styreleder i hurtigruten Group, og eier en del av selskapet: – Det er de samme eierne i selskapet fortsatt, understreker han til NRK.

Foto: Julia Kirsebom Thommessen

Finansprofessor Karin Thorburn mener selskapet ennå eies av de britiske og norske eierne rent juridisk, men at selskapet er i trøbbel.

– Jeg har først og fremst sett slike finansielle instrumenter i forbindelse med oppkjøp av børsnoterte selskaper, sier Karin Thorburn til NRK.

Verken Hurtigruten eller TDR Capital ønsker å kommentere NRKs sak. De understreker likevel i e-poster til NRK at overføring av disse rettighetene ikke betyr at eierskapet er overført.

– Vi kan dessverre ikke gi noe info om restruktureringen fordi noen av lånene er børsnotert, skriver styreleder i Hurtigruten Group, Trygve Hegnar, til NRK i en e-post.

MS Spitsbergen ved kai i Ålesund. Landligge pga. koronaviruset.

Øyvind Sandnes

Skal overføre eierrettigheter mens gjelden restruktureres

Ifølge avtalen mellom selskapet og en gruppe långivere og kreditorer, inngått 23. februar, ble gjeld tilsvarende elleve milliarder kroner overført fra selskapene og over til et nytt eierselskap – Hurtigruten Newco.

De nye lånene skal gi avkastning til kreditorene, eller betales tilbake.

Fikk forkjøpslignende avtale

Ifølge avtalen ble det også utstedt såkalt CVR-er, som betyr «betinget rett til verdier», som normalt kan omsettes og, under visse vilkår, omgjøres til eierdel i selskapet.

Kontroll på CVR betyr, ifølge avtalen, at man får en viss styringskontroll over selskapet, med rett til å utnevne styrerepresentanter.

På samme måte som en forkjøpsrett gir kjøper en forrang til å kjøpe et selskap, gir CVR-er innehaveren mulighet til å omgjøre rettigheter til aksjer eller verdier under visse omstendigheter.

Har enda ikke skiftet eierskap

51 prosent av CVR-ene er nå overført til en gruppe kreditorer, mens selskapet forhandler om å forlenge, eller restrukturere gjelden – på en gjeld på tre milliarder kroner som forfaller i februar 2025.

Ifølge avtalen kan et flertall av CVR-eierne innløse rettighetene i eierskap i selskapet under visse forutsetninger:

  • Hvis en gruppe, andre enn dagens eiere, får avgjørende eierskap eller innflytelse i selskapet (Change of Control).
  • Om et salg av en større del av eiendelene i konsernet gjennomføres.

BI-professor: De har vært i trøbbel over lang tid

BI-professor, Paul Ehling, har bistått NRK i å forstå avtalen inngått mellom selskap og kreditorer.

I avtalen får långiverne en forkjøpsrett, en opsjon, på å overta selskapet om visse hendelser inntreffer.

Ehling mener Hurtigruten Group var nær konkurs i februar og mener selskapet i realiteten er i kreditorers kontroll, og at avtalen reflekterer dette.

Paul Ehling er professor i finans ved BI

Paul Ehling er professor i finans ved Handelshøyskolen BI.

Foto: privat

Samtidig understreker han at kreditorenes viktigste målsetting er å sikre seg at lånene blir tilbakebetalt:

– Kreditorer har neppe interesse i at selskapet går konkurs, og de har heller ikke nødvendigvis et ønsker å ta over selskapet i prosessen.

Det siste konfliktpunktet, ifølge avtalen, er en kortsiktig gjeld på 3 milliarder kroner med forfall i februar 2025, som må reforhandles.

Derfor vil et reelt eierskap til selskapet avgjøres ut fra om de kommer til enighet om den kortsiktige gjelden, mener Ehling.

– Avtalen sikre en overføring av rettigheter

Også professor Karin Thorburn har gjennomgått avtalen som ble inngått i februar.

Hun sier finansinstrument som er benyttet i avtalen gir rettigheter til å overta eierskapet på et senere tidspunkt.

Juridisk sett eier de opprinnelige eierne fortsatt selskapet:

– Grunnen er at eiere og kreditorer må løse problemet med hvordan selskapet skal restruktureres. I tillegg må de komme til enighet om hvem som skal eie egenkapitalen, og hvordan gjelden skal håndteres, før de overfører eierskapet.

Thorburn understreker at ved et eierskifte vil sannsynligvis all gjeld forfalle. Om ingen tar regningen, vil selskapet gå konkurs og eiendeler bli solgt.

– Derfor vil denne avtalen sikre en overføring av rettigheter i selskapet, som reelt sett kan resultere i et eierskifte, uten at gjelden forfaller underveis i prosessen.

Koronautbrudd i Hurtigruten

15. juli gikk den mangeårige sjefen for Hurtigrute Group, Daniel Skjeldam, av som administrerende direktør.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Hvorfor er Hurtigruten i trøbbel?

  • I 2015, da TDR Capital tok over selskapet, var gjelden i konsernet på 4,2 milliarder kroner. Ifølge E24, var gjelden i 2018 kommet opp i 7,2 milliarder kroner.
  • I 2020 var gjelden kommet opp i over 13 milliarder kroner, og de siste fire årene har gjelden vokst med mellom 3-4 milliarder kroner hvert år.

I februar ble det bestemt at adskillelsen av HX Hurtigruten ekspedisjon skal gjennomføres i løpet av året.

Satsingen, som tidligere administrerende direktør Daniel Skjeldam sto i spissen for, rettet seg primært mot det kinesiske markedet.

Redaktør i Helgeland Blad, Morten Hofstad, har fulgt selskapet over flere år.

Han mener en kombinasjon av pandemi og mislykket satsing på ekspedisjonsmarkedet har forverret situasjonen for selskapet – fra alvorlig til prekær.

– De store problemene satte inn da pandemien kom. Men ideen om et ekspedisjonsselskap var trolig dødfødt i det den ble unnfanget.

Journalist Morten Hofstad i Finansavisen

Morten Hofstad er tidligere finansjournalist og i dag redaktør i Helgeland blad. Han mener situasjonen for det tradisjonsrike selskapet virker å være dramatisk.

Foto: Freddy Samson Fagerheim

Hofstad mener ideen om ekspedisjonsselskapet oppsto da kystruteavtalen med staten ble delt i to, mellom Hurtigruten og Havila. Han mener endringen førte til at flere av Hurtigrutens skip måtte tas ut av ruten langs kysten, og en ekspedisjonssatsing ble derfor løsningen.

Å konkurrere med de store cruiseselskapene har vist seg å være ekstremt krevende, påpeker han.

Karin Thorburn tror det kan bli aktuelt å selge ekspedisjonsdelen, før de gjennomfører et eierskifte i Hurtigruten Group.

– Men, det gjenstår å se, understreker hun.

Hei!

Har du tips eller innspill om dette temaet?

Publisert 03.10.2024, kl. 17.37

Read Entire Article