Zelenskyjs kamp mot klokken: – Avhengige av USA

3 hours ago 4


Ukrainas allierte samles onsdag for å diskutere mulige løsninger på den nå 12 år lange krigen.

Men tirsdag kveld smalt det: Dramatiske rapporter fra flere amerikanske medier avslører at USA vurderer å anerkjenne Krim som russisk.

Det er til tross for at halvøya er strategisk viktig – og ukrainsk.

Kan det amerikanske kravet felle hele fredsprosessen?

Her er alt du trenger å vite før dagens samtaler.

Hvorfor møtes de allierte nå?

Møtet i London kommer etter signaler fra USAs president Donald Trump om at han ønsker en rask fredsavtale mellom Ukraina og Russland.

USA har varslet at de utålmodig venter på en snarlig løsning. Hvis ikke vil de trekke seg fra forhandlingene.

Det skaper et tidspress på Ukraina og landets allierte i Europa, som stiller med utenriksministre og nasjonale sikkerhetsrådgivere fra Ukraina, Storbritannia, Tyskland og Frankrike.

 YOAN VALAT / AFP / NTBFoto: YOAN VALAT / AFP / NTB

Verken Storbritannias utenriksminister David Lammy eller USAs utenriksminister Marco Rubio vil delta på toppmøtet som tidligere var planlagt, skriver Sky News onsdag morgen.

USA stiller kun med spesialutsending Keith Kellogg.

Trump hevder selv at det er svært gode sjanser for en fredsavtale mellom Russland og Ukraina og har lovet å kunngjøre detaljene innen de neste tre dagene.

Hvilke hindringer står i veien for fred?

Det er flere komplekse spørsmål som gjenstår før en eventuell varig fred mellom Ukraina og Russland.

At Russland har brutt eget forslag om midlertidig våpenhvile gjennom påskehelgen, fôrer tvilen om at landet er villig til å forhandle fred. Ukraina hevder det er snakk om nesten 3000 brudd.

Les også: Blodig palmesøndag i Ukraina: – Folk er livredde

Men i det samtalene i London skal begynne, er det trolig meldingene fra The Washington Post og Bloomberg som vekker størst bekymring.

For USA kan være i ferd med å legge frem et ultimatum som Ukraina vanskelig kan godta.

 MANDEL NGAN / AFP / NTBFoto: MANDEL NGAN / AFP / NTB

Washington Post skriver blant annet at Zelenskyj har fått tilsendt et forslag hvor USA krever at de anerkjenner Kremls de facto-styre over Krim, og at Ukraina aldri kan bli medlem av NATO.

– Trump tror at Ukraina vil la seg presse fordi, som han har sagt, de «har ikke kortene» og er avhengige av USA for militær- og etterretningshjelp, sier Nupi-forsker Julie Wilhelmsen til VG.

 Heiko Junge / NTBFoto: Heiko Junge / NTB

Men dette har blitt et komplekst spill som øker avstanden europeiske ledere og USAs president.

– Snarere fortsetter de linjen om å bevæpne Ukraina for å nå de målene Kyiv setter og forsøker å ta over den militære bistandsrollen USA har hatt.

Ukraina vil neppe akseptere forslag om å gi Russland eierskap over Krim-halvøyen og østlige deler av landet.

Les også: Ukrainas røde linje: – Vi gir ikke bort mer land til Putin

– Min bekymring er å forhindre at Trump finner påskudd til å legge skylden på Ukraina. Trump ønsker å trekke seg fra forhandlingsprosessen fordi han ser at den er håpløs på grunn av Putin, sier Oleksandr Merezjko, leder for det ukrainske parlamentets utenrikskomité, til The Independent.

Hvordan forbereder Ukraina seg?

Ukraina vet hva som skjer når landet trosser Trump.

Som en forsmak opplevde de suspendert militærhjelp, og senere ble etterretningsinformasjonen fra USA kuttet akkurat idet Russland lanserte en større motoffensiv mot de ukrainske styrkene i Kursk-regionen.

Landets president ble også skjelt ut av Trump og visepresident J.D. Vance mens han satt i det Det ovale kontor foran et internasjonalt pressekorps:

Den gang tok Zelenskyj flere kontroversielle valg. Denne gangen tyder mye på at Ukraina gjør det diplomatiske fotarbeidet riktig.

– Vi er klare til å gå så konstruktivt som mulig fremover, akkurat som vi har gjort tidligere, for å oppnå en ubetinget våpenhvile, etterfulgt av etablering av en reell og varig fred, uttaler Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Hva sier Russland?

Ifølge Bloomberg inkluderer USAs forslag til en fredsavtale mellom Russland og Ukraina, flere goder for Putins regime. Blant annet:

  • Lettelser i sanksjonene mot Russland ved en langvarig våpenhvile.
  • Mulig amerikansk anerkjennelse av Krim, som ble ulovlig invadert og annektert av Russland i 2014, som russisk territorium.
  • At Ukraina ikke blir medlem av NATO.

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov har allerede uttrykt tilfredshet med USAs posisjon om at Ukraina ikke skal bli NATO-medlem.

– Selvfølgelig er vi fornøyde med dette, sa han, sitert av The Independent.

 MAXIM SHEMETOV / AFP / NTBFoto: MAXIM SHEMETOV / AFP / NTB

Hva er siste nytt fra frontlinjen?

Ifølge Kyiv har Moskva samlet nesten 70.000 soldater ved Ukrainas nordlige grense og kan planlegge en større offensiv inn i Ukraina.

Samtidig fortsetter de mange voldsomme, russiske angrepene mot den ukrainske forsvarslinjen, men også mot det ukrainske sivilsamfunnet.

Russiske droner har natt til onsdag gått til angrep både i øst, sør og det sentrale Ukraina, melder Reuters.

– Russlands droneangrep på byen Marhanets i Ukrainas Dnipropetrovsk-region drepte syv mennesker og skadet seks andre, sa den guvernøren i Marhanets på sosiale medier onsdag, i følge Reuters.

Dødstallet ble onsdag morgen oppjustert til ni, i følge Reuters.

Foto: Stringer / Reuters / NTB

Read Entire Article