Folk sulter ihjel på Gazastripen etter over 21 måneder med krig. FN og hjelpeorganisasjoner advarer.
Adham al-Safadi bærer nevøen sin Yousef al-Safadi. Han døde tirsdag på grunn av matmangel.
– Det er ikke mer morsmelkserstatning å finne. En boks koster nå 100 dollar, forteller al-Safadi oppgitt.
Dødsårsaken var alvorlig dehydrering og underærnæring, sier legen Imad Shehada til nyhetsbyrået Reuters.
Yousef ble født for seks uker siden midt under Israels brutale krigføring.
Men den lille gutten er en av mange som har dødd av matmangel der nede nå.
Over 100 personer har dødd av matmangel
De siste tre dagene har 21 barn dødd av matmangel, ifølge sykehusdirektøren på al-Shifa-sykehuset.
– Det er så vanskelig å beskrive situasjonen akkurat nå, sier Dr. Yousef Abu Al-Raish til VG.
Han er en av lederne i det palestinske helsedepartementet.
– Til nå har 101 personer som har dødd på grunn av matmangel, sier han.
De forventer bare at flere kommer til å dø av samme grunn. Også de ansatte på sykehusene er så utmattet og sultne at noen ikke klarer å jobbe lenger, forteller han.
– Dette er ikke noe som startet for noen uker siden. Dette har vært systematisk siden krigen begynte. Selv om omfanget har variert, har det vart hele krigen.
Al-Raish sier at helsesystemet har kollapset fullstendig på alle måter. Folk får ikke rent vann eller mat, barna får ikke vaksinene de trenger og folk bader i kloakk, forteller han.
– Vi klarer ikke å gi ordentlig helsehjelp. Hvordan vi håndterer det, spør du? Vi er ikke i stand til å håndtere det. Vi må bare fortsette, sier Al-Raish på telefonen til VG fra al-Shifa-sykehuset.
Han sier at over 1000 personer har blitt drept mens de venter på mat ved utleveringspunktene. Over 5000 personer har blitt skadet. FN har bedt Israel slutte å skyte mot palestinere som forsøker å skaffe mat.
– Likevel går folk dit og det er ikke fordi de er dumme, men fordi de ikke har noen andre muligheter.
En av lederne i det palestinske helsedepartementet
Nyhetsbyrået AFP sier at deres journalister på Gazastripen ikke klarer å jobbe mer fordi de er i ferd med å sulte i hjel.
Sjefen for den palestinske FN-organisasjonen UNRWA uttalt tirsdag at noen av deres ansatte, men også leger og ansatte hos hjelpeorganisasjonene besvimte på jobb på grunn av matmangel og utmattelse, skriver Reuters.
Les også: Gaza: 18 palestinere skal ha sultet i hjel på ett døgn – titusenvis trenger akutt behandling
– Uten sidestykke
FNs generalsekretær António Guterres talte under FNs sikkerhetsråd tirsdag og understrekte at situasjonen på Gazastripen er uten sidestykke.
– Underernæringen skyter i været og sulten banker på alle dører. Og nå ser vi det siste gispet av et humanitært system som er bygget på humanitære prinsipper, sa han og la til:
– Det systemet blir nektet betingelser for å fungere. Det blir nektet rom til å levere. Og nektet sikkerheten til å redde liv, sa Guterres og viste til at Israel holder tilbake nødhjelp til palestinerne.
Flyktninghjelpen: – De ansatte sulter
Flyktninghjelpen (NRC) sier deres nødhjelpslagre i Gaza nå er fullstendig tomme, og at noen av de ansatte sulter.
Generalsekretær Jan Egeland sier at Israel hindrer hjelpearbeidet og «lamme» flyktninghjelpens innsats for sivilbefolkningen på Gazastripen.
– Vårt siste telt, vår siste matpakke, våre siste nødhjelpsartikler er delt ut. Det er ingenting igjen, sa Egeland i et intervju med Reuters.
Organisasjonen sier at de i løpet av de siste 145 dagene ikke har fått inn noen av de flere hundre lastebillassene med telt, vann, sanitærutstyr, mat og undervisningsmateriell til Gaza.
Egeland sier nødhjelpen står fast i lagerbygninger i Egypt og andre steder, og at forsinkelsene koster vestlige givere mye penger.
– Det er derfor vi er så sinte. For det er vårt arbeid å hjelpe. Israel gir ikke etter, sa han.
Flyktninghjelpen har 64 palestinske og to internasjonale ansatte på bakken i Gaza.
VG har bedt de israelske styresmaktene (COGAT) om å svare på kritikken.
De svarer tirsdag kveld at Israel tillater og legger til rette for innførsel av humanitær hjelp til Gazastripen i samsvar med internasjonal lov. De sier derimot at de har problemer med å levere nødhjelpen på den palestinske siden, noe som de mener er hjelpeorganisasjonene sitt ansvar.
Les også: Store deler av Gaza er «røde soner»: – Vi vet ikke hva vi skal gjøre